Brzi jurišni brodovi za Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija spremna je za nabavu triju brzih jurišnih brodova (Fast Attack Craft – FAC) Combattante inačice FS56 francuskog CMN-a (Construction Mécaniques de Normandie). Francuski dnevnik La Tribune objavio je 2. siječnja da je ugovor o gradnji, opremanju i dostavi navedenih plovila stupio na snagu uplatom predujma od 250 milijuna dolara.
Nabava je prvo bila dio programa modernizacije libanonske vojske francuskim proizvodima, ukupno vrijednog tri milijarde dolara. Program je namjeravala financirati upravo Saudijska Arabija, ali otkazan je. La Tribune navodi nekoliko izvora koji potvrđuju da su za FS56 u tijeku pregovori o nabavi sustava kratkog dometa Simbad RC namijenjenog protuzračnoj obrani. Riječ je o proizvodu tvrtke MBDA.

(Ilustracija: CMN)

Osnovne brodograđevne značajke FS56 očituju se u duljini od 56 m, širini 8,2 m, najvećem gazu 2,7 m te najvećoj brzini od 38 čvorova. Doplov pri brzini od 15 čvorova iznosi 2500 NM. Posadu čine 32 mornara i časnika. Trup plovila izgrađen je od brodograđevnog čelika, a nadgrađe od marinizirane aluminijske slitine. Temeljno naoružanje uključuje glavni pramčani top OTO Melara kalibra 76 mm. Osim toga, tu je i do osam protubrodskih raketa Exocet i raketa Maestral kratkog dometa namijenjenih protuzračnoj obrani. One će se lansirati iz dvaju sustava Simbad RC smještenih na krmi plovila.

Maja PTIĆ GRŽELJ