Budite odlučni i nepokolebljivi pred izazovima

Od ukupno 108 kadeta 18. naraštaja, 83 kadeta polazit će preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 23 kadeta integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišnog studija Vojnog pomorstva, a dva kadeta kandidati su za vojne pilote

Ukupno 108 kadeta 18. naraštaja položilo je 25. rujna svečanu prisegu u zagrebačkoj vojarni ”Petar Zrinski“,  čime je ujedno obilježen i početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“.

Od toga su 83 kadeta polaznici preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 23 kadeta integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva, a dva kadeta kandidati su za vojne pilote. Svoje školovanje započinje i 14 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

”Razlog odabira vojnog studija iskazivanje je poštovanja prema braniteljima i svima koji su pomogli u oslobođenju Republike Hrvatske. Posao je izazovan i pun adrenalina. Kad sam na selekcijskom letenju prvi put sjeo u avion i doživio čari leta, čvrsto sam odlučio nastaviti svoj put prema ulasku u elitnu skupinu Hrvatske vojske,” objasnio je zašto je odlučio postati kadet Hrvatske vojske Lovro Marijanović, polaznik studija Aeronautike, modul vojni pilot. Želi letjeti u 392. eskadrili aviona i pridružiti se akrobatskoj skupini ”Krila Oluje”.

”Preleti aviona na vojnim okupljanjima i nastupima za javnost oni su koji uzrokuju trnce i zbog kojih se budi hrvatska vatra u svima nama,” smatra kadet Marijanović.

Kadetkinja Ivana Soldić, polaznica studija Vojno pomorstvo, ističe kako joj je zanimljiv ovakav način školovanja: ”Jedan od glavnih razloga odabira vojnog studija i pristupanja Hrvatskoj vojsci jest čast koju predstavlja hrvatska odora, posebnost školovanja i načina života, mogućnost napredovanja, a želim i nastaviti stopama mojeg oca.“Nakon završetka studija vidi se kao uzorna časnica Oružanih snaga, a profesionalnim usavršavanjem želi napredovati u karijeri i pomicati vlastite granice.

Uz kadete i djelatnike Kadetske bojne, svečanoj prisezi nazočili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Mate Pađen, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, čelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina MORH-a i HV-a te drugi. Obraćajući se kadetima ministar Banožić istaknuo je kako su današnjom prisegom izrazili spremnost za služenje našem narodu te su svoj život i rad stavili u službu sigurnosti i zaštite Republike Hrvatske.

”Svaka izgovorena riječ ima snagu, a snaga vaše prisege i uzvišenost vojnog poziva kojem ste se odazvali imaju temelj u dubokoj čežnji da čuvate svoj narod i domovinu,” rekao je ministar. Izrazio je ponos što u našem narodu ima mladih motiviranih ljudi koji su ambiciozni i žele svojim radom pridonijeti hrvatskom društvu. Podsjetio je na proces transformacije vojno-obrazovnog sustava kojim Hrvatsko vojno učilište stječe status Sveučilišta naglasivši kako će se tim značajno proširiti mogućnost obrazovanja, povećati atraktivnost i kvaliteta studija, razviti vojna znanost i ostvariti neposredan učinak u funkciji unapređenja obrambenog sustava, ali i ukupnog sustava domovinske sigurnosti. ”Težite za vrlinama koje su oduvijek krasile hrvatske vojnike i ratnike, kao što su izvrsnost i hrabrost, budite odlučni i nepokolebljivi pred izazovima kojih će zasigurno biti, jer je vojnički poziv iznimno zahtjevan i sa sobom nosi velike odgovornosti,” poručio je kadetima ministar Banožić.

Vojna znanja i vještine

Admiral Hranj čestitao je kadetima što su odlučili da njihov poziv bude obrana Republike Hrvatske istaknuvši kako će njihovo školovanje i obuka biti zahtjevni i složeni. ”Budite akademski radoznali i uporni. Pred vama su veliki izazovi. Vi ste budućnost Hrvatske vojske i bit ćete nositelji obrambenog sustava,” rekao je admiral Hranj.

Zapovjednik HVU-a general Pađen zahvalio je kadetima što su se odvažili krenuti na veliko putovanje kako bi postali časnici Hrvatske vojske.

“Sveučilišni vojni studiji nisu lagani. Iznimno su izazovni i zahtjevni. Kao studenti imat ćete akademske obveze, a kao vojnici-kadeti pred vama je i vojna obuka kako biste usvojili suvremena vojna znanja i vještine. Tijekom vašeg školovanja pripremat ćemo vas za provođenje najzahtjevnijih  zadaća s kojim ćete se susretati tijekom svoje vojne karijere. Cilj nam je izgraditi modernog i profesionalnog časnika koji će biti spreman odgovoriti izazovima suvremenog ratovanja,” zaključio je general Pađen.

Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić kadetima je poručila kako će akademska zajednica i dalje poticati suradnju s Hrvatskim vojnim učilištem.

“Složni smo u zajedničkom cilju, a to je razvoj HVU-a prema obrambenim potrebama Republike Hrvatske što podrazumijeva i proces njegove tranzicije u Sveučilište obrane i sigurnosti,” rekla je prorektorica.


Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje

Riječ je o preddiplomskim četverogodišnjim studijima namijenjenim obrazovanju budućih časnika OSRH, a razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu.

Studij Vojno inženjerstvo primarno je usmjeren na tehničko područje, a studij Vojno vođenje i upravljanje na društveno područje. U programe obaju studija, uz tipične akademske sadržaje, uključeni su i cjeloviti vojnoobučni i vojnostručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u kopnenoj vojsci.

Vojno pomorstvo

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika MORH-a  i OSRH te djelatnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji HVU-a sa Sveučilištem u Splitu.

Smjerovi studija su Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo. Nastava se izvodi u učionicama i kabinetima vojarne ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu te na Pomorskom fakultetu i Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Aeronautika – vojni pilot

Kadet – vojni pilot stipendist je Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji svoja prava i obveze ostvaruje ugovorom s MORH-om o Kadetskoj službi na preddiplomskom i diplomskom studiju Aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Školovanje kadeta na fakultetima odvija se prema istom programu kao i za ostale polaznike visokoškolskih institucija uz dodatak programa vojne obuke, vojnih kampova, nastavnih modula i specifičnih sadržaja potrebnih za stjecanje zvanja časnika – pilota OSRH.

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt