Prisegnuo 14. naraštaj kadeta OSRH

U vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu održana je 24. rujna prigodna svečanost povodom prisege 14. naraštaja kadeta OSRH i obilježavanja početka nove akademske godine

U vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu održana je u subotu 24. rujna prigodna svečanost povodom prisege 14. naraštaja kadeta OSRH i obilježavanja početka nove akademske 2016./2017. godine. Uz kadete i druge polaznike programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, zapovjednika i djelatnike HVU-a, svečanosti su nazočili izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Maja Čavlović, zamjenik i izaslanik ministra obrane RH Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, čelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane i OSRH, rodbina i prijatelji kadeta i drugi.

“Čestitam vam što ste uspješno prošli kroz postupke odabira i prijma,” poručila je izaslanica Predsjednice Maja Čavlović postrojenim kadetkinjama i kadetima. “Pred vama su zahtjevne zadaće i velika odgovornost da usvajate nova znanja i prilagođujete se novim zadaćama te pridonesete izgradnji suvremenih sposobnosti OSRH. Ne smijete se zadovoljiti prosjekom, nego težiti svakodnevnom usavršavanju, ovladavanju novim znanjima i postizanju najboljih rezultata,” zaključila je Maja Čavlović.

Izaslanik ministra obrane Tomislav Ivić istaknuo je da MORH u svim oblicima podupire suradnju OSRH i Sveučilišta u Zagrebu koja je rezultirala preddiplomskim studijima na koje možemo biti ponosni. “I dalje ćemo nastaviti omogućavati što bolje uvjete života i rada na Hrvatskom vojnom učilištu,” rekao je Tomislav Ivić te kadetima poručio da će na svojem putu u MORH-u imati partnera koji podupire one kojima je samo najbolje dovoljno dobro. 

Govoreći o studijskim programima, načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov rekao je da ulaganje u znanost i obrazovanje u području obrane daje prinos nemjerljiv u novcu, a to je sigurnost naše zemlje i njezinih građana. “Vjerujem da ćemo osposobiti časnike koji su spremni odgovoriti svim izazovima. Samo privlačenjem najboljih ljudi Oružane snage mogu dostići sve postavljene ciljeve,” dodao je general Šundov. 

“Danas vidite kadete koji su prve vojne korake i obveze ispunili s najvećom ocjenom i oni već sad pokazuju velik potencijal kao budući časnici Oružanih snaga. Imaju entuzijazam i težnju da svladaju velike napore koji su pred njima, da budu časnici koji imaju sve ono što je potrebno za vođenje vojnika, dočasnika, postrojbi i zapovjedništava,” istaknuo je zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić.

Rektor Damir Boras rekao je da će kadeti zahvaljujući studijima koje će polaziti postati vrhunski vojni stručnjaci, zapovjednici i časnici, ali i dobiti znanja i kompetencije koje će im omogućiti da nastave karijeru na diplomskim studijima. “Drago mi je da Sveučilište sudjeluje u hvalevrijednoj inicijativi, projektu koji će pokazati da je u okviru vojnih studija moguće postići vrhunska sveučilišna znanja,” zaključio je Boras. 

U 14. naraštaju ukupno su 103 kadetkinje i kadeta, od kojih je 89 kadeta 3. naraštaja vojnih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te deset kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započinje i četvero kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sveučilišni studijski programi Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene obrazovanju budućih časnika OSRH. Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu. Traju osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova. Prvostupnike nakon završetka studija čeka siguran posao na prvim časničkim dužnostima u postrojbama Oružanih snaga RH. U programe su, uz tipične akademske sadržaje, uključeni i cjeloviti vojnoobučni i vojnostručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost. 

Svečani program uključivao je i glazbene nastupe Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Orkestra OSRH te ceremonijalni nastup pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a posjetitelji su mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor s dijelom opreme i naoružanja koje koriste OSRH.

Domagoj Vlahović, Foto: Josip Kopi