Prisegnuo 16. naraštaj kadeta Hrvatskog vojnog učilišta

“Vojno pomorstvo studij je od velike važnosti za Hrvatsku, koja je pomorska zemlja. Hrvatske institucije, zahvaljujući ovom studiju, dobit će kvalitetne kadrove koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije,” izjavio je ministar obrane Damir Krstičević na prisezi prvog naraštaja kadeta novog studijskog programa Vojno pomorstvo

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu održana je 21. rujna svečana prisega 16. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Svečana prisega prvi je put održana u Splitu, a školovanje počinje 135 kadetkinja i kadeta 16. naraštaja, od toga 94 kadeta 5. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 33 kadeta 1. naraštaja sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a osmero ih se školuje za zvanje vojnog pilota. S njima školovanje počinje i 16 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Kadetima je čestitala Hrvatska ratna mornarica oglašavanjem brodskih sirena na ratnim brodovima, dok je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo čestitalo preletom aviona Pilatus PC-9M.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i savjetnik Predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kužul i Ivica Ušljebrka, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstavnici Ministarstva obrane, OSRH, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, udruga proizišlih iz Domovinskog rata te rodbina i prijatelji kadeta.

Ministar Krstičević istaknuo je u svojem obraćanju važnost pokretanja novog studijskog programa Vojno pomorstvo na Sveučilištu u Splitu.

“Vojno pomorstvo studij je od velike važnosti za Hrvatsku, koja je pomorska zemlja,” izjavio je ministar te naglasio: “Hrvatske institucije, zahvaljujući ovom studiju, dobit će kvalitetne kadrove koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije.”

Upravo su kadeti, uz kvalitetno osmišljene studijske programe, jamci budućnosti Hrvatske vojske, smatra ministar Krstičević. Poručio im je stoga: “Znanje je moć i imperativ u razvoju Hrvatske vojske. Imajte vjeru u svoje talente i mogućnosti!”

Ministar je čestitao kadetima na odabiru vojske kao životnog poziva te istaknuo: “Potičem vas na hrabrost i izvrsnost. Idite hrabro ususret izazovima, iznosite nove ideje i rješenja i budite primjer ljudima oko vas!”

Zaključno, ministar je obećao kadetima da će za pet godina, na završetku njihovih studija, u pozdravu biti hrvatski avioni F-16.

U ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović kadetima se obratio njezin izaslanik Vlado Galić. Nazvao je polaganje prisege velikom čašću, ali i velikom odgovornošću.

“Tim činom obvezali ste se čuvati uspomenu na Domovinski rat i poginule branitelje, najveće vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država,” rekao je Galić te istaknuo: “Imate mogućnost postati nasljednicima najboljih vojnika iz najslavnijeg dijela naše povijesti. Neka vam to bude nit vodilja u radu.”

“Vi ste budućnost u koju s radošću ulažemo, vjerujući da ćete ispuniti naša očekivanja i biti siguran oslonac našoj domovini Hrvatskoj i njezinim građanima u svim situacijama,” poručio je kadetima načelnik Glavnog stožera OSRH.

General Šundov ujedno je pozvao kadete da časno obnašaju svoje dužnosti te njeguju i štite vrednote na kojima počiva Hrvatska vojska: “Njegujući vrednote utemeljene na iskustvima iz Domovinskog rata i međunarodnih aktivnosti možete pridonijeti tome da naša vojska i ubuduće bude jednako cijenjena i priznata u svijetu kao i dosad.”

General-bojnik Mate Pađen zahvalio je sveučilištima u Splitu i Zagrebu na pomoći u razvoju dosadašnjih studija te istaknuo da će se Hrvatsko vojno učilište u idućem razdoblju truditi postati obrazovna ustanova koja će časnicima nuditi cjeloživotno obrazovanje.

Rektor Anđelinović također se obratio kadetima i poručio: “Hrvatsko vojno učilište i Sveučilište u Splitu učinit će sve što je u njihovoj moći kako biste dobili najbolja znanja i vještine te bili na ponos našoj Hrvatskoj.”

Zapovjednik Kadetske satnije satnik Hrvoje Šimleša izrazio je zadovoljstvo što je prva generacija kadeta studenata Vojnog pomorstva prisegu položila upravo u Splitu, u vojarni koja će im biti dom idućih pet godina.

U sklopu svečanosti u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” izložen je taktičko-tehnički zbor, a Počasno-zaštitna bojna izvela je pokaznu vježbu.


O vojnim studijima

Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje preddiplomski su sveučilišni studiji koje su zajednički razvili OSRH i Sveučilište u Zagrebu. Oba studija kombiniraju akademske, vojnoobučne i vojnostručne sadržaje s ciljem razvoja budućih časničkih kadrova u OSRH. Traju osam semestara, a njihovim završetkom kadeti stječu akademsku titulu sveučilišnog prvostupnika vojnog inženjerstva, odnosno vojnog vođenja i upravljanja te im se dodjeljuje čin poručnika.

Studij Vojno pomorstvo integrirani je preddiplomski i diplomski studij u trajanju od deset semestara. Nastao je u suradnji OSRH i Sveučilišta u Splitu, a provodi se od akademske godine 2018./2019. Kadeti mogu birati između dvaju smjerova: vojne nautike i vojnog brodarstva. Završetkom studija stječu titulu magistra inženjera vojnog pomorstva te im se dodjeljuje prvi časnički čin.

Budući vojni piloti obrazuju se u sklopu modela civilno-vojnog školovanja u kojem kadeti istodobno prolaze obuku za vojnog pilota i pohađaju petogodišnji studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, koji im temeljem ugovora o stipendiranju financira Ministarstvo obrane.


Dino Đevrnja-Viro, studij Vojno vođenje i upravljanje: “Hrvatski vojnik treba posjedovati tri temeljne vrline: čast, poštenje i domoljublje. Na temelju tih vrlina treba graditi karijeru i stručno se usavršavati.”


Borna Bakran, kadet-pilot: “Cilj mi je završiti studij aeronautike i napredovati što je više moguće u vojsci. Volio bih upravljati avionom. Važno mi je raditi kao pilot jer to je zanimanje koje me privlači.”


Ela Jelušić, studij Vojno vođenje i upravljanje: “Upisala sam studij Vojno vođenje i upravljanje jer želim časno služiti svojoj domovini. Sviđa mi se vojnički način života i željela bih na ovaj način iskusiti nešto novo te raditi na dobrobit ljudi u Hrvatskoj.”


Martina Dukić, studij Vojno pomorstvo: “Od djetinjstva sam razmišljala o karijeri u Hrvatskoj vojsci. Moj otac je vojnik i uvijek sam se osjećala ponosno kad bih ga vidjela u odori kako služi domovini. Studij Vojno pomorstvo odabrala sam zato što bih željela raditi na brodu.”


Iva Gugo, foto: Mladen Čobanović