27. obljetnica ustrojavanja HVU-a i promocija kadeta

“Vjerujte u sebe. Vi ste budućnost Hrvatske vojske,” poručio je kadetima ministar Damir Krstičević

U Velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Ministarstvu obrane RH održana je 19. prosinca proslava 27. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, u sklopu koje je održana i promocija kadeta vojnih studijskih programa.

Svečanost je počela prikazivanjem filma o 27 godina HVU-a, nakon čega su zaslužnim djelatnicima uručene pohvale, nagrade i promaknuća. Vrhunac svečanosti bila je promocija 12. naraštaja kadeta, ujedno prvog naraštaja upisanih na studijske programe Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Promovirana su 82 kadeta, a najboljim polaznikom 12. naraštaja proglašen je kadet nadnarednik Rafael Šubat, kojem je uručena prijelazna kadetska sablja.

Događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga te predsjednika Vlade Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Mate Pađen, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, kao i akademske zajednice, obitelji Bobetko, Tomljanović, Tuđman i Zadro te rodbina i prijatelji promoviranih kadeta.

Ministar Krstičević podsjetio je na velik doprinos Hrvatskog vojnog učilišta u obrazovanju branitelja tijekom Domovinskog rata te pozvao sve prisutne da čuvaju tu uspomenu: “Narod koji zaboravi svoju prošlost nema budućnosti. Moramo govoriti o prošlosti zbog kadeta, zato što su oni nasljednici branitelja.”

Obraćajući se kadetima, ministar ih je potaknuo da u nastavku karijere služe na čast svojem narodu. “Prihvaćanjem vojnog poziva odabrali ste težak, ali častan životni put. Iznimno vas cijenim zbog toga, a cijeni vas i hrvatski narod,” izjavio je te dodao: “Očekujem da ćete na novim dužnostima dati doprinos razvoju Hrvatske vojske. Budite hrabri i vjerujte u sebe. Vi ste budućnost naše vojske.”

Ministar je posebnu zahvalu uputio roditeljima kadeta: “Hvala vam što ste svoje sinove i kćeri odgojili da vole i poštuju domovinu. Bez potpore obitelji nema jakog vojnika, dočasnika i časnika.” U prilog dobrom odgoju kadeta govori i pohvala građanke upućena kadetima, koju je ministar također prenio: “Poštovane dame i gospodo, danas sam oko pola 8 ujutro putovala na svoje radno mjesto tramvajem broj 6 na liniji Britanski trg – Držićeva. Istim tramvajem putovala je i grupa od tridesetak kadeta Hrvatske vojske. Puno vremena provodim u tramvaju, no rijetko sam u prilici vidjeti tako pristojne, uredne, vesele mlade ljude na kojima se vidi da mnogo vremena provode zajedno i da se dobro slažu. Mada je u tramvaju bilo i slobodnih mjesta za sjesti, svi su stajali (i to ne na vratima!). Nije bilo galame niti naguravanja. U dvadesetak minuta koliko sam putovala s njima nisam čula ni jednu psovku niti grubu riječ, a to je, moramo priznati, prava rijetkost. Činilo mi se vrijednim da se takvo ponašanje pohvali i da zahvalim svima koji s tim mladim ljudima vrijedno rade. Rezultati se vide.”

General Šundov također se prisjetio početaka Hrvatskog vojnog učilišta u Domovinskom ratu, a osvrćući se na njegovu budućnost, poručio je: “Od kadeta očekujem da budu heroji znanja te da znanjem i sposobnostima dobivaju bitke i pokazuju kako se voli domovina. Od njihovih nastavnika očekujem da nastave izgradnju Hrvatskog vojnog učilišta, obrazuju vođe i usade u njih vještine i sposobnosti potrebne za uspješan profesionalni razvoj.”

General Pađen pohvalio je kadete za uložen trud i zalaganje tijekom studija te ih potaknuo da nastave uspješno raditi: “Marljivošću i ustrajnošću pokazali ste da ste spremni za daljnje korake u vojnoj karijeri. Koji god posao radili u obrambenom sustavu, uvijek možete naučiti nešto novo i steći novo iskustvo. Budite kreativni i postanite inovatori u razvoju Hrvatske vojske.”

Rektor Boras rekao je da osjeća ponos zbog toga što je prvi naraštaj kadeta vojnih studijskih programa promoviran u 350. godini postojanja Sveučilišta u Zagrebu te izrazio nadu u uspješan nastavak suradnje s Hrvatskim vojnim učilištem. “Želimo stvoriti intelektualnu, kulturnu i obrazovnu elitu koja u srcu nosi domovinu. Hrvatska je vojska upravo ta snaga koja promiče domoljublje te hrvatsku i europsku kulturu,” zaključio je. U glazbenom programu nastupio je Orkestar Hrvatske ratne mornarice.


Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” izraslo je iz Časničkog centra, koji je ustrojen u prosincu 1991. kao prvi institucionalni oblik izobrazbe pripadnika Zbora narodne garde. Časnički centar preimenovan je 1993. u Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”, a današnje ime ta ustanova nosi od 2015. godine. Težišne su zadaće Hrvatskog vojnog učilišta izobrazba časnika i dočasnika te izrada standarda, mjerila, smjernica i naputaka za obrazovanje pripadnika OSRH. U sklopu HVU-a djeluje pet škola: Ratna škola “Ban Josip Jelačić”, Zapovjedno-stožerna škola “Blago Zadro”, Časnička škola “Andrija Matijaš Pauk”, Dočasnička škola “Damir Tomljanović Gavran” i Središte za strane jezike “Katarina Zrinska”.


Studijski programi Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu. Traju osam semestara, a njihovim završetkom i stjecanjem 240 ECTS bodova kadeti stječu akademski naziv prvostupnika odabranog studija te im se dodjeljuje čin poručnika. Studiji se provode od akademske godine 2014./2015., a u prvom naraštaju upisano je 105 kadeta. Od tog broja, 82 kadeta uspješno su završila svoje studije (46 smjer Vojno inženjerstvo i 36 smjer Vojno vođenje i upravljanje). Školovanje na diplomskom studiju nastavilo je 57 kadeta, dok su 22 ušla u djelatnu vojnu službu.

 


Kadetkinji Ivi Bilandžić studij Vojno vođenje i upravljanje bio je prvi i jedini izbor na državnoj maturi. “Vojni poziv oduvijek me zanimao i privlačio jer je svaki dan drukčiji. Širok je spektar aktivnosti kojima se vojska bavi i znanja koja se mogu steći,” objašnjava svoj izbor. Tijekom četiri godine imala je priliku naučiti puno teorije, no kao najbolji dio studija ipak izdvaja primjenu znanja u praksi na kampovima. Trenutačno je na diplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje, nakon kojeg bi trebala ući u djelatnu vojnu službu. Na pitanje o zadaćama koje bi mogla izvršavati u vojsci spremno odgovara: “Što god bilo, spremna sam na to.”

I kadetu Kristijanu Blaževiću studij Vojno inženjerstvo bio je prvi izbor pri odabiru budućeg zanimanja. Motivirale su ga na to materijalne pogodnosti poput sigurnog zaposlenja i plaće, ali i očeve priče iz Domovinskog rata te ljubav prema domovini. “Taj osjećaj mora biti prisutan da bi se mogao obavljati ovaj posao,” smatra kadet Blažević. Studij opisuje kao dinamičan, ali težak: “Morali smo svladati znanja iz različitih područja, prvo iz taktike i pješaštva, a potom iz rodovskih predmeta. Bilo je to odlično i zanimljivo iskustvo.” Svoju budućnost svakako vidi u OSRH, a želja mu je raditi u oklopništvu, rodu koji mu je dodijeljen tijekom studija.

Iva Gugo

Foto: Tomislav Brandt