110 kadeta primilo diplome

Hrvatsko vojno učilište ”Dr. Franjo Tuđman“ obilježilo je 29. obljetnicu osnutka, a u sklopu svečanosti kadeti 13. naraštaja diplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje i 14. naraštaja preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje primili su diplome Sveučilišta u Zagrebu

U zagrebačkoj vojarni ”Petar Zrinski“ 21. prosinca obilježena je 29. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ te su promovirani kadeti polaznici diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Diplome Sveučilišta u Zagrebu primilo je ukupno 110 kadeta 13. naraštaja diplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje i 14. naraštaja preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, a kadeti su zbog poštivanja epidemioloških mjera svečanu promociju pratili iz više prostorija putem videolinka.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj,  vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zapovjednik HVU-a ”Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, prorektor Sveučilišta u Splitu Goran Kardum i drugi visoki uzvanici. Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Milanović čestitao je budućim časnicima Hrvatske vojske na diplomama, zaželio im da budu samouvjereni u donošenju odluka te im poručio kako je njihov posao braniti domovinu.

Ministar Banožić čestitao je 29. obljetnicu HVU-a ”Dr. Franjo Tuđman“ te im zahvalio za neizmjeran doprinos razvoju Hrvatske vojske od samog osnutka pa sve do danas. “Vaša odgovornost za prenošenje znanja i iskustava generacijama vojnika, dočasnika i časnika od neizmjernog je značaja za stručnost, osposobljenost i spremnost naših pripadnika. Hrvatsko vojno učilište zahvaljujući izvrsnoj suradnji Ministarstva obrane s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i sveučilišnom zajednicom u budućem razdoblju očekuje povijesna transformacija u Sveučilište za obranu i sigurnost. Na taj način, uz postojeće iznimno kvalitetne studijske programe,  stvorit će se uvjeti za velik iskorak u obrazovanju na području obrane i sigurnosti,” rekao je ministar Banožić.

Sustav vojnog školovanja

Čestitke je uputio i kadetkinjama i kadetima 13. i 14. naraštaja sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na dodjeli zasluženih diploma. “Posebno vam čestitam što danas postajete časnice i časnici Hrvatske vojske i zato budite ponosni na sebe i na svoja postignuća. Budite svjesni odgovornosti koja je pred vama. Morate se što realnije obučavati i vježbati kako bi u svakom trenutku bili spremni braniti domovinu jer to i je vaša primarna zadaća – obrana Republike Hrvatske i saveznika,” poručio je kadetima ministar Banožić. Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj istaknuo je kako je Hrvatsko vojno učilište izraslo u cijenjenu odgojno-obrazovnu instituciju i ostvarilo značajna postignuća u proteklih nekoliko godina u svojem razvoju i transformaciji u visokoobrazovnu ustanovu, u pokretanju novih studijskih programa te svojoj punoj integraciji u sveučilišnu zajednicu. ”Svi vi koji danas završavate jednu fazu školovanja u Hrvatskoj vojsci zajednički ste uspjeh sustava vojnog školovanja. No prije svega to je vaše osobno postignuće, vaš osobni uspjeh na koji imate apsolutno pravo biti ponosni. Pred vama su brojni izazovi i velika odgovornost. Nove prijetnje, nove ugroze i suvremene krize traže nova sveobuhvatna znanja i vještine. Zato vas pozivam na kreativno razmišljanje koje u susretu sa suvremenim sigurnosnim izazovima stvara nove ideje i oslobađa intelektualne potencijale,” poručio je kadetima admiral Hranj.

Završetak studija

Zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general Pađen čestitao je kadetima uspješan završetak studija, a djelatnicima njihov dan. “Put do diplome nije bio lak. Uz sve akademske obveze, morali ste završiti zahtjevnu vojnu obuku. U školi života potrebno je stalno učiti i nadograđivati svoje znanje. Očekujem da ćete biti na uzor svojoj obitelji i domovini,” poručio je general Pađen te posebno zahvalio Sveučilištu u Zagrebu čije su diplome kadeti i primili.  Rektor Boras izrazio je posebno zadovoljstvo i ponos što se kadetima uručuju diplome Sveučilišta u Zagrebu. “Ova sveučilišna razina omogućit će vam da nastavite raditi kao vrhunski stručnjaci i nakon završetka vojne karijere,” rekao je rektor Boras dodavši kako će kadeti i nakon osnutka Sveučilišta obrane i sigurnosti imati najbolje obrazovanje i najbolje učitelje. Kadet nadnarednik  Aron Adam Čanić, student pete godine Vojnog inženjerstva istaknuo je kako je ponosan i zadovoljan što je imao priliku završiti ovaj studij. ”Veselim se i radujem prednostima i mogućnostima koje mi završetak ovog studija pruža. Niti jedna prepreka nije prevelika kad si zadate cilj i radite sve da taj cilj i ostvarite,” rekao je kadet Čanić. Kadetkinja Anđela Matković, studentica pete godina studija Vojno inženjerstvo, koja je proglašena najboljom kadetkinjom naraštaja poručila je: ”Velika je čast i privilegij dobiti ovo priznanje. Svakako bih preporučila ovaj studij.”

 Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt