Tradicionalno božićno primanje u MORH-u

“Zajednički rad, međusobno uvažavanje i poštivanje vrijednosti su koje je potrebno nastaviti njegovati i održavati,” poručio je ministar Damir Krstičević

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov organizirali su 21. prosinca tradicionalno primanje kojem je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović sa suradnicima. Svečanom božićnom primanju u Ministarstvu obrane nazočili su i umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, vojnici, dočasnici i časnici Oružanih snaga RH, zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske, predstavnici Hrvatskog sabora, ministarstava, Hrvatskog generalskog zbora, braniteljskih udruga, vrhunski sportaši – ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske, predstavnici vojne industrije, medija i drugi uzvanici.

Ističući kako je upravo vrijeme uoči Božića pravi trenutak za pružanje ruke pomoći i suradnje, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je ministru obrane Damiru Krstičeviću i naglasila kako će mu i dalje pružati punu podršku u njegovu radu i planu za jačanje i moderniziranje Hrvatske vojske.

“Znam koliko je hrabrosti i odlučnosti trebalo da se krene u sve te poslove i da ste svjesno preuzeli na sebe svu odgovornost. Vjerujem da ćemo uspješno u prvom dijelu godine koja je pred nama završiti posao vezan za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i da će Hrvatska konačno dobiti avion kakav i zaslužuje naše Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, naši piloti i cijela hrvatska država,” poruka je Predsjednice, koja je naglasila kako se herojstvo, koje je kao osobina krasilo hrvatske branitelje, ali i danas hrvatske vojnike, očituje i kroz ona najmanja davanja domovini.

Ministar Krstičević naglasio je kako je upravo zajedništvo temelj Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te zahvalio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na potpori koju su mu bezrezervno pružali.

“Božić je vrijeme kad se posvećujemo bližnjima, obitelji i prijateljima. To je vrijeme zajedništva, mira i ljubavi, vrijeme koje uči poniznosti. Svemogući Bog spustio se u obliku malog djeteta kako bi bio među svojim stvorenjima. Ova snažna poruka Božića primjenjiva je i u našem sustavu,” rekao je ministar te podsjetio kako su upravo zajednički rad, međusobno uvažavanje i poštivanje vrijednosti koje je potrebno nastaviti njegovati i održavati. “Sve što smo postigli, postigli smo zajedno. Bila je ovo godina u kojoj smo imali mnogo izazova, ali smo i mnogo toga napravili. Hrvatska vojska danas je respektabilna vojna sila i to smo dokazali provedbom vojne vježbe Velebit 18 te još jednom čestitam svima na vrhunskim rezultatima,” rekao je ministar Krstičević.

General Šundov zadovoljan je provedenim zadaćama Hrvatske vojske u 2018. te je svima zahvalio na naporima koje ulažu u jačanje njezinih sposobnosti. “Hrvatska vojska izvršavat će i u 2019. svoje zadaće profesionalno i odgovorno. U ozračju božićnih blagdana, želim vam svima čestit Božić i sve najbolje u novoj godini. Volim reći: poklonimo jedni drugima iskren osmijeh jer on ne košta ni kune,” poruka je generala Šundova.

Tijekom svečanosti dodijeljena su promaknuća u više činove pripadnicima OSRH, a videoprezentacija Postignuća MORH-a i OSRH u 2018. godini okupljene je podsjetila na najznačajnije prošlogodišnje projekte Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Predstavljena je i Zaklada vojne solidarnosti, koja je počela raditi i dodijelila prve dvije solidarne pomoći, namješteniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i razvodniku Zapovjedništva za potporu.

Zaklada je osnovana u svrhu promicanja humanitarnog djelovanja i potpore djelatnicima Ministarstva obrane RH i pripadnicima Hrvatske vojske u svim oblicima stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa. U proteklih je deset godina u obrambenom sustavu provedeno više od 150 akcija prikupljanja humanitarne pomoći, kojima se djelatnici MORH-a i pripadnici Hrvatske vojske tradicionalno odazivaju. Zaklada vojne solidarnosti osnovana je kako bi se ta humanitarna tradicija učinila održivom i kako bi se proširili izvori za prikupljanje sredstava te osigurala učinkovita i brza dodjela nužne pomoći najpotrebitijim članovima Zaklade, kao i članovima njihovih užih obitelji.

Na kraju je sve zajedno blagoslovio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Božićno primanje u Ministarstvu obrane uveličali su Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Jazz orkestar Hrvatske vojske s kojim je nastupio i solist Matija Cvek.

OJI

snimio Tomislav Brandt