Godišnje primanje za članove Vojnodiplomatskog zbora

“Iza nas je vrlo sadržajna i važna godina za razvoj sposobnosti i jačanje Hrvatske vojske,” rekao je ministar Damir Krstičević

Tradicionalno godišnje primanje za članove Vojnodiplomatskog zbora (VDZ) akreditirane u Republici Hrvatskoj u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana održano je 17. prosinca u Ministarstvu obrane. Nazočili su mu potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, doajen Vojnodiplomatskog zbora vojni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik John Kelly, uz ostale predstavnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga te VDZ-a.

Ministar Krstičević osvrnuo se na godinu na izmaku, naglasivši kako je bila vrlo sadržajna i važna za razvoj sposobnosti i jačanje Hrvatske vojske. Istaknuo je pritom uvođenje u punu operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, a i proces nabave helikoptera Black Hawk.

“Ovo ulaganje Sjedinjenih Američkih Država u sposobnosti Hrvatske vojske još je jedan od dokaza strateškog partnerstva i savezništva te potvrda izvrsne suradnje na području sigurnosti i obrane. Povijesnom odlukom Vlade, u transparentno provedenom natječaju, odabrali smo vrhunski višenamjenski borbeni avion F-16 Barak kao sredstvo koje će štititi hrvatsko nebo,” rekao je ministar. Dodao je kako je pokrenuta i nabava novih borbenih stanica za Patrije, čime se znatno pridonosi razvoju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, a prototip obalnog ophodnog broda uvelike će unaprijediti sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preuzelo je prvi remontirani helikopter Mi-171Sh. Ovaj tjedan povijesni je za Hrvatsku kopnenu vojsku i Varaždin. Nakon deset godina Hrvatska vojska vraća se u taj grad, čime nastavljamo s promjenama operativnog rasporeda,” rekao je ministar Krstičević i zaključio kako su izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim zemljama jednako važni kao i izgradnja operativnih sposobnosti.

Govoreći o značaju koji MORH pridaje međunarodnoj suradnji, istaknuo je kako je 2018. sudjelovao na 33 međunarodne aktivnosti, od čega 23 bilateralna sastanka, u inozemstvu i u Hrvatskoj. “Vojnodiplomatska suradnja zauzima posebno mjesto. Stoga kao i uvijek dosad naglašavamo izniman doprinos vas vojnih izaslanika u razvijanju i jačanju svih oblika suradnje Ministarstva obrane Republike Hrvatske s ministarstvima obrane vaših zemalja,” poručio je ministar vojnim izaslanicima te im zahvalio na aktivnostima i doprinosu tijekom protekle godine.

General Šundov istaknuo je kako su u svijetu nastale promjene koje nameću potrebu još intenzivnije suradnje na svim područjima, pa tako i na obrambeno-sigurnosnom i vojnom.

“Sve je jasnije kako je objedinjavanje i dijeljenje resursa princip budućnosti. Oružane snage Republike Hrvatske pomno razmatraju svoje mogućnosti aktivnog doprinosa svakoj pojedinoj inicijativi, projektu, misiji ili operaciji koja može pridonijeti miru, sigurnosti i boljitku čovječanstva,” poručio je te dodao kako je upravo preuzimanje odgovornosti za buduća zbivanja presudno za prosperitet.

“Pred nama je još mnoštvo izazova, ponekad i vrlo zahtjevnih odluka, no moramo imati na umu da je sve teškoće lakše prebroditi uz nečiju podršku i razumijevanje. Stoga je važno surađivati, međusobno se uvažavati i poštovati,” rekao je general Šundov. Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov naglasio je kako su aktivnosti MORH-a i OSRH usmjerene prema jačanju međunarodne suradnje i provedbi različitih međunarodnih aktivnosti. “Svjedočimo promjenama sigurnosne paradigme i svjesni smo kako su upravo suradnja i uvažavanje jedini uspješan način na koji se s njima možemo nositi,” rekao je Mihatov.

Pukovnik John Kelly također je istaknuo važnost suradnje u suočavanju s nastalim sigurnosnim izazovima. Poručio je kako mu je posebna čast i zadovoljstvo obnašanje dužnosti upravo u Republici Hrvatskoj. “Hrvatska je posebno mjesto za rad. Nakon 30 godina u službi moram reći kako mi je ovo dosad najdraža od svih dužnosti koje sam obnašao. Sretni smo zato što smo imali priliku sudjelovati u mnogim aktivnostima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane. Hvala vam na velikodušnosti i srdačnosti,” poručio je vojni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva. Godišnje primanje nastupom je uveličao Jazz orkestar HV-a.

OJI

snimio Mladen Čobanović