Novi naraštaj kadeta spreman za nove izazove

Kadeti 21. naraštaja Hrvatske vojske svečano su na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman“ položili prisegu i tako službeno postali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske

 Svečana prisega kadeta 21. naraštaja osim obitelji, rodbine i prijatelja okupila je i visoke civilne i vojne uzvanike među kojima su bili izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, general-bojnik Slaven Zdilar, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-bojnik Krešo Tuškan, rektor Zagrebačkog sveučilišta, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, privremeni rektor Sveučilišta obrane i
sigurnosti, prof. dr. sc. Ivica Lučić te vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Prisegu je položilo 69 kadeta  i kadetkinja od kojih je 39 kadeta sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 10 kadeta sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo, 15 kadeta sveučilišnog prijediplomskog i diplomskog studija Aeronautika smjer Vojni pilot i pet kadeta sveučilišnog prijediplomskog i diplomskog studija Aeronautika smjer Vojna kontrola zračnog prometa. Iako ne polažu prisegu među njima je pet kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine i Kosova.

“Izabrali ste rad, izabrali ste vojnički poziv koji podrazumijeva neprestano ulaganje u znanje i nove vještine, poziv koji zahtijeva snažan motiv, ne poznaje radno vrijeme i okolnosti, a zahtijeva konstantnu osviještenost o odgovornosti i časti koja mu pripada,“ rekao je ravnatelj Uprave za ljudske potencijale i izaslanik ministra obrane Ivan Jušić i dodao kako je “izgradnja sustava obrazovanja mladih ljudi koji čine prve korake u obrambenom sustavu  bio zahtjevan izazov koji smo u sinergiji djelatnika Hrvatskog vojnog učilišta i Sveučilišta u Zagrebu i Splitu uspjeli oblikovati u suvremeni multidisciplinarni pristup – u moderne sveučilišne studijske programe.

Osim moćne tehnike koju nabavljamo, od Rafala, Black Hawkova, Patrija i Bradleya, jednokratnog protuoklopnog prijenosnog raketnog sustava RGW 90 za koju je Vlada Republike Hrvatske na ovotjednoj sjednici dala suglasnost, ulažemo i u izgradnju infrastrukture Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’,“ podsjetio je sve okupljene ravnatelj Jušić te istaknuo kako Ministarstvo obrane kontinuirano radi na izgradnji novih i obnovi postojećih sportskih sadržaja, smještajnih kapaciteta što se očituje i u otvaranju najsuvremenijeg Kongresnog centra koji je smješten na HVU-u.

“U svakom društvu prisega je svečani, formalni i simbolički čin, ali i čin od iznimnog društvenog značaja, pa tako i u našem društvu,“ istaknuo je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj te dodao kako je prisega i moralni ugovor između svakog od kadeta i domovine. “Prisegom se niste obvezali na lojalnost nekom pojedincu, organizaciji ili instituciji, prisegom ste se obvezali domovini na obranu njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta,“ poručio je novim pripadnicima Hrvatske vojske načelnik Glavnog stožera OSRH.

Budućnost je izazovna

“Novi pripadnici Hrvatske vojske, kao i oni postojeći, moraju biti spremni prihvatiti i prilagoditi se novim taktikama i doktrinama kako bi bili spremni nositi se sa svim vrstama ugroza koje budućnost donosi. Jedini način kako to mogu postići jest stalno učenje, pripremanje, vježbanje i obučavanje jer je to jedini način da se prihvate nove taktike, doktrine i obrambeni sustavi. Ono što svi kadeti Hrvatske vojske znaju od prvog dana jest da proces obuke, usavršavanja i učenja nikad ne prestaje. Vojnički poziv neprestano evoluira i ako se želi uvijek biti aktualan i relevantan jedini je način da se to ostvari stalan rad na poboljšavanju svojih sposobnosti i znanja jer se na taj način najbolje pomaže čitavom obrambenom sustavu da bude učinkovit i efikasan. Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman kao krovna institucija za vojno obrazovanje zajedno s našim Sveučilištem ima zadaću osigurati najviši stupanj znanja, sposobnosti i vještina kako bi sutra bili spremni odgovoriti na sve veće izazove suvremenog sigurnosnog okružja,“ izjavio je u pozdravnom govoru zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar i time upravo i potvrdio nastojanje Oružanih snaga Republike Hrvatske da neprestano stvara kvalitetne kadrove koji će uvijek biti spremni i na raspolaganju onda kad je to najteže.

“Još za vrijeme osnovne škole dobila sam želju postati pilot i nisam znala da postoji ovakav program koji spaja obrazovanje i vojni poziv,“ rekla je kadetkinja Viktorija Mićić te pojasnila kako je prvotno htjela biti civilna pilotkinja, ali kad je saznala za kadetski program koji je može osposobiti za vojnog pilota nije ni trenutka dvojila koji će biti njezin budući poziv. “Djed mi je bio branitelj i od malena sam želio postati vojnik, a ovaj kadetski program na idealan način nudi spoj akademskog i vojnog obrazovanja te je on za mene bio logičan nastavak obrazovanja,“ rekao je kadet Filip Perić i dodao kako se želi vratiti u Knin i postati zapovjednik voda oklopnih vozila Patria. “Oduvijek mi je bila velika želja i čast služiti našoj domovini i iznimno sam ponosan što sam napravio prvi korak k tom cilju te postao pripadnik Hrvatske vojske,“ izjavio je kadet Lovre Dražić budući časnik Hrvatske ratne mornarice.

TEKST: Tomislav Vidaković; FOTO: Tomislav Brandt