Element sigurnosti Hrvatske vojske

“Osim obavljanja svojih redovitih poslova u zemlji, Vojna policija već 20 godina aktivno djeluje u međunarodnom okružju, gdje je stekla nemjerljivo iskustvo koje je implementirano u njezine današnje postrojbe”, rekao je načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Jadranko Karlušić

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu održana je 14. rujna svečanost u povodu obilježavanja Dana roda Vojne policije, Dana Pukovnije Vojne policije i 32. obljetnice ustrojavanja Vojne policije. Tom su prigodom pripadnicima Pukovnije Vojne policije uručena odlikovanja, pohvale i nagrade. Svečanosti je nazočio izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić, direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, izaslanik Predsjednika RH i savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Jadranko Karlušić, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović, zapovjednici zapovjedništava i pristožernih postrojbi, načelnici službi i odjela u MORH-u, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Čestitajući 32. obljetnicu Vojne policije, izaslanik ministra obrane prisjetio se početaka ustrojavanja vojnopolicijskih postrojbi u Domovinskom ratu. Naglasio je kako ne postoji pedalj hrvatskih prostora na kojemu Vojna policija nije djelovala i svojim angažmanom davala doprinos obrani Republike Hrvatske i pobjedi u oslobodilačkim operacijama. “Danas je Vojna policija moderan rod Hrvatske vojske, spremna, sposobna i obučena za provođenje složenih zadaća u zemlji i u međunarodnom okružju. Bili ste prva hrvatska postrojba koja je sudjelovala u operaciji ISAF u Afganistanu, čvrst oslonac saveznicama i partnerima. Osim uvođenja moderne tehnike i naoružanja, u što ste se i sami mogli uvjeriti, najveća snaga Hrvatske vojske ste vi, motivirani, stručni, odlučni ljudi pred kojima nema nemogućih zadaća”, rekao je Ivan Jušić.

General Tuškan rekao je kako se postojanje Vojne policije u zadnje 32 godine treba promatrati kroz tri stupa. Prvi stup označava Vojnu policiju kao borbenu postrojbu Oružanih snaga; drugi je stup Vojna policija kao element sigurnosti unutar Oružanih snaga koji se brine o drugima; treći se stup odnosi na Vojnu policiju kao dio nastojanja Hrvatske vojske da pridonosi sigurnosti u svijetu kroz misije i operacije u okviru NATO-a, kao i u okviru drugih saveza. Prisjećajući se svojih dana u Vojnoj policiji, izaslanik Predsjednika RH Ivica Olujić naglasio je kako je Vojna policija sveobuhvatno izgrađena kao vrlo stabilan i zaokružen dio Oružanih snaga RH, čiji pripadnici imaju ovlasti koje povlače za sobom i veliku odgovornost.

Brigadir Karlušić rekao je kako se zajedničkim naporima može pridonijeti jačanju nacionalnog identiteta, poštivanjem moderne hrvatske povijesti, povijesnih činjenica i iskustava stečenih u Domovinskom ratu, kao i u međunarodnom okružju. “Osim obavljanja svojih redovitih poslova u zemlji, Vojna policija već 20 godina aktivno djeluje u međunarodnom okružju, gdje je stekla nemjerljivo iskustvo koje je implementirano u njezine današnje postrojbe”, istaknuo je. Stvaranje Vojne policije započelo je 24. kolovoza 1991. godine. Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman tad je naložio načelniku Stožera Zbora narodne garde da pristupi organiziranom ustrojavanju vojnopolicijskih postrojbi. Odmah nakon ustrojavanja, kao elitna specijalna postrojba, sudjelovala je u borbenim zadaćama od kojih su neke bile iznimno značajne za Hrvatsku vojsku i ukupnu obrambenu snagu zemlje. Zadaća Vojne policije bila je da svojim djelovanjem i primjerom stege i snage osigura potpunu primjenu općih pravila Hrvatske vojske. Tijekom Domovinskog rata život za domovinu položilo je 113 pripadnika VP-a, a sedam se još vodi kao nestali. Pukovnija Vojne policije danas je pristožerna postrojba čija je misija pružanje kontinuirane potpore Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske provedbom vojnopolicijskih poslova kako bi se osiguralo nesmetano i sigurno funkcioniranje obrambenog sustava.

TEKST: Janja Marijanović Šaravanja; FOTO: Tomislav Brandt