Znati i umjeti znači uspjeti

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je 14. rujna svečanost u povodu preuzimanja dužnosti zapovjednika. Novi zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar dužnost je preuzeo od zamjenika zapovjednika brigadnog generala Blaža Beretina

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske 1. rujna 2023. godine general-bojnik Slaven Zdilar imenovan je novim zapovjednikom Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. General Zdilar dužnost je preuzeo od dosadašnjeg zamjenika zapovjednika brigadnog generala Blaža Beretina. “Glavni nam je cilj postići potpunu sinergiju akademskih i vojnih znanja i vještina, što će omogućiti stvaranje časnika Hrvatske vojske koji će svojim znanjima i sposobnostima moći odgovoriti zahtjevima vojne profesije XXI. stoljeća”, naglasio je u prigodnom obraćanju general Zdilar te dodao: “Kao zapovjedniku, moj je primarni cilj uspostaviti vojno-akademske standarde u punom spektru djelovanja kroz naše Sveučilište te osigurati da hrvatsko vojno obrazovanje nastavi i razvija svoju tradiciju izvrsnosti vojnog obrazovanja, obuke i liderstva.”

“Živimo u vremenu kad je potrebno bolje razumijevanje odnosa i promjena u suvremenom svijetu, tumačenje i razumijevanje globalnih odnosa te posebno razumijevanje procesa generiranja kriza zbog suvremenih ugroza”, rekao je general Zdilar. Istaknuo je kako su asimetrične prijetnje, hibridno ratovanje i strateško komuniciranje samo neke od suvremenih sigurnosnih tema na koje se sadašnje vojno obrazovanje mora usredotočiti. Dodao je kako ne planira zapustiti tradicionalna vojna znanja, poput rodova, struka, taktike i operativnog umijeća, već kako ih planira sačuvati i unaprijediti. “Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta jedna je od najvažnijih dužnosti u Oružanim snagama i bez najmanje sumnje uvjeren sam da će novi zapovjednik nastaviti tamo gdje su stali njegovi prethodnici”, rekao je na kraju svečanosti načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj te dodao kako neće samo nastaviti nego će biti još bolji.

General-bojnik Slaven Zdilar rođen je 30. listopada 1965. u Imotskom. U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se na početku Domovinskog rata 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata obnašao je visoke i odgovorne dužnosti u postrojbama i zapovjedništvima Hrvatske vojske. Obnašao je dužnost zapovjednika 3. imotske bojne 4. brigade Zbora narodne garde te dužnost zapovjednika 114. brigade Hrvatske vojske, nakon čega preuzima zapovijedanje Operativnom grupom tijekom oslobodilačkih operacija Ljeto ‘95 i Oluja. Nakon rata nastavlja raditi u Ministarstvu obrane, obnašajući različite odgovorne i visoke dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Diplomirao je na Vojnoj akademiji KoV-a 1989. godine. Poslijediplomski studij završio je 1999. na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je kasnije i doktorirao. Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” završio je 2001. godine. Objavio je niz znanstvenih i stručnih radova.

Tekst: Tomislav Vidaković; Foto: Dražen Volarić