Međunarodna konferencija dočasničkih škola i akademija

“Hrvatska vojska stalno razvija sustav vojnog obrazovanja ugrađujući u njega nova znanja i vještine te podupire sve inicijative u području razvoja vojne izobrazbe”, istaknuo je na otvaranju general Slaven Zdilar

U Splitu je od 18. do 20. rujna u organizaciji NATO DEEP programa (Defence Education Enhancement Programme) održana 2. Međunarodna konferencija dočasničkih škola i akademija. Domaćin su bile Oružane snage RH. Otvaranju konferencije nazočio je uime načelnika GS OSRH zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Slaven Zdilar. Na konferenciji je sudjelovao i prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Denis Nikolaš, zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” brigadir Ivica Pejaković, prvi dočasnik DŠ-a časnički namjesnik Damir Bakunić, voditelj Službe za izobrazbu MORH-a brigadir Boženko Đevoić te ravnateljica Središta za strane jezike “Katarina Zrinska” Irena Prpić Đurić.

U uvodnom obraćanju general Zdilar istaknuo je ključnu ulogu dočasnika za uspješno funkcioniranje oružanih snaga. Oni su, kako je rekao, kralježnica i pokretački motor modernih vojski. Istaknuo je kako Hrvatska vojska stalno razvija sustav vojnog obrazovanja ugrađujući u njega nova znanja i vještine te podupire sve inicijative u području razvoja vojne izobrazbe. DEEP edukativni program ima za cilj poboljšati sustav vojnog školovanja partnerskih zemalja, a uključuje časničke i dočasničke razine izobrazbe. Ovogodišnja konferencija okupila je 80-ak zapovjednika i predstavnika dočasničkih škola, obučnih središta i akademija iz 26 članica NATO-a i Partnerstva za mir, a fokus joj je na izobrazbi dočasnika instruktora te pronalaženju modusa za što kvalitetnije implementiranje i prenošenje vojnih znanja na dočasničkim razinama.

Voditelj DEEP tima Mariusz Solis objasnio je kako DEEP program ima cjelovit pristup profesionalnom razvoju časnika i dočasnika, što znači da obuhvaća razvoj nastavničkog osoblja, razvoj kurikula, programa i kompetencija te pruža pomoć u funkcioniranju na institucionalnoj razini. Rekao je kako je u zadnjih desetak godina program pomogao da se suradnja u vojnom obrazovanju proširi na 15 partnerskih zemalja. “U vojno obrazovanje potrebno je ulagati i mi nastojimo osvijestiti potrebu i važnost toga”, ističe Solis te to potvrđuje ukrajinskim primjerom i činjenicom da je cijeli sustav obrane funkcionirao zahvaljujući sposobnim ljudima, dočasnicima koji su prošli odgovarajuće cikluse izobrazbe, izgradili karakter vođa i bili sposobni donositi ključne odluke.

Časnički namjesnik Ludek Kolesa (NCO School Instructor Development Reference Curriculum) napominje kako je konferencija odličan forum za razmjenu iskustava i nalaženje načina kako suradnju dočasničkih škola i sustava obrazovanja poboljšati i proširiti. Glavno je težište ove godine na instruktorima i razvoju kurikula koji se fokusira na njihov profesionalni razvoj. Sudionici konferencije bili su i instruktori iz Ukrajine, koji su podijelili svoje naučene lekcije. “Uloga dočasnika u modernim vojskama definitivno se mijenja u zadnjih 20-30 godina. Sve se više zemalja okreće razvoju dočasničkih zborova u svojim vojskama, a mi smo jedan od alata koji NATO koristi kako bi im u tome pomogao”, ističe časnički namjesnik Kolesa.

Tekst: Vesna Pintarić ; Foto: Tomislav Brandt