Međunarodna Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu

”Razgovarali smo o aktualnoj sigurnosnoj situaciji izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu te u tom kontekstu naglasili ulogu NATO-a i Europske unije u očuvanju mira i sigurnosti, u našem neposrednom okružju, i šire. Na konferenciji se raspravlja i o različitim čimbenicima koji utječu na sigurnosno okruženje Republike Hrvatske te nužnosti daljnjih ulaganja u obrambeni resor. Hrvatska Vlada svjesna je važnosti ulaganja u modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske. To čini i činit će i dalje,” rekao je izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić

Deseta međunarodna Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu održana je  16. i 17. studenog u hotelu Internacional u organizaciji Središta za sigurnosnu suradnju RACVIAC-a uz potporu Ureda Zaklade Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) u Hrvatskoj i Europskog centra za sigurnosne studije “George C. Marshall”. Nastavak je to uspostavljenog niza aktivnosti s ciljem omogućavanja otvorenih i sveobuhvatnih rasprava o novonastalim sigurnosnim izazovima za Europu, a posebno za zemlje jugoistočne Europe.

Cilj zajedničke inicijative održavanje je regionalne platforme za problematizaciju transformacijskih procesa u zemljama jugoistočne Europe s obzirom na obveze i institucionalnu spremnost članstva u Europskoj uniji  i NATO-u. Posebice se to odnosi na reformske aktivnosti u sigurnosnom sektoru u kontekstu suvremenih sigurnosnih izazova. Konferencija omogućuje otvorene i sveobuhvatne rasprave o suvremenim sigurnosnim izazovima za Europu, a posebice zemlje jugoistočne Europe u kontekstu aktualnih reformi sigurnosnog sektora i euroatlantskih integracijskih procesa. Ovogodišnji glavni ciljevi usko su povezani s rusko-ukrajinskim ratom i njegovim globalnim utjecajem te njegovim implikacijama za euroatlantski odgovor i za jugoistočnu Europu, uključujući ekonomske i informacijsko-sigurnosne aspekte. Sudionici su raspravljali o nacionalnim gledištima vezanim za euroatlantske integracije i regionalnu obrambenu suradnju. Nastojali su se također identificirati zajednički interesi i prijedlozi za unapređenje regionalnog razvoja i diplomacije. Konferencija je organizirana u četiri panela: Rusko-ukrajinski rat, Euroatlantski odgovor, Diplomatske i obrambene implikacije za jugoistočnu Europu te Ekonomske, informacijske i migracijske implikacije za jugoistočnu Europu.

Konferenciju je otvorio direktor RACVIAC-a umirovljeni general-bojnik Jeronim Bazo, koji je rekao: “Mislim da će znanja, koja će podijeliti govornici zajedno s angažmanom ostalih sudionika biti savršena kombinacija za razmjenu iskustava i predlaganje reformskih sigurnosnih politika.” Voditelj KAS ureda u Republici Hrvatskoj Holger H. Haibach izrazio je zadovoljstvo partnerstvom na ovoj konferenciji kao i zamjenik dekana centra ”George C. Marshall” dr. Ralf Roloff.

U uvodnom dijelu obratio se i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u RH Nj. Eksc. dr. Christian Hellbach, koji je pozdravio organizaciju ove konferencije rekavši da vjeruje da će zaključci biti od velike koristi za nošenje s aktualnim sigurnosnim izazovima.

Voditeljica dužnosti zamjenika šefa Misije Sjedinjenih Američkih Država u RH Amy Davison u obraćanju je istaknula kako joj je drago zbog održavanja konferencije te da zna da će se ovdje generirati mnogo dobrih ideja o poboljšanju euroatlantske sigurnosti te kako Europa može pomoći oporavku Ukrajine nakon završetka rata. 

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je Konferenciji zajedno s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjom i savjetnikom Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Draganom Lozančićem. Ministar je u govoru zahvalio organizatorima i sudionicima te im poželio plodonosnu raspravu o ovoj izazovnoj temi u ovim izazovnim vremenima. “Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu jedna je od najvažnijih događaja u organizaciji RACVIAC-a,” rekao je istaknuvši kako su se ovdje okupili neki od najvećih sigurnosnih stručnjaka, predstavnici ministarstava, Diplomatskog zbora, vladinih i nevladinih organizacija, kao i brojni članovi akademske zajednice. Konferencija je okupila više od 120 sudionika, a sudjelovanje je bilo omogućeno i preko videopoziva.“Razgovarali smo o aktualnoj sigurnosnoj situaciji izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu te u tom kontekstu naglasili ulogu NATO-a i Europske unije u očuvanju mira i sigurnosti, u našem neposrednom okružju, i šire. Na konferenciji se raspravlja i o različitim čimbenicima koji utječu na sigurnosno okruženje Republike Hrvatske te nužnosti daljnjih ulaganja u obrambeni resor. Hrvatska Vlada svjesna je važnosti ulaganja u modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske. To čini i činit će i dalje,” rekao je ministar Banožić.

Tekst  Martina Stanković

FOTO  Tomislav Brandt