Polaznici Ratne škole na konferenciji o sigurnosnim izazovima za Europu

U organizaciji Centra za sigurnosnu suradnju RACVIAC, Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu i Europskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall (Balkanska 360 inicijativa), u Zagrebu je 10. i 11. prosinca održana konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu. Konferencija je okupila predstavnike ministarstava vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova, sveučilišne zajednice, vladinih i nevladinih organizacija, kao i stručnjake iz područja nacionalne sigurnosti.

Ovogodišnja je konferencija nastavak aktivnosti usmjerenih na omogućavanje otvorene i sveobuhvatne stručne rasprave o suvremenim sigurnosnim izazovima i važnim regionalnim sigurnosnim pitanjima, posebice za zemlje Europe i jugoistočne Europe u kontekstu tekućih reformi sigurnosnog sektora i integracijskih procesa kojima teže zemlje jugoistočne Europe aspirantice za EU i NATO.

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem i nastavnikom Katedre strategije Dekanata brigadirom Božom Vukasovićem sudjelovali su na panelu Perspektive budućih izazova i regionalne suradnje, održanom drugog dana konferencije. Istaknuto je kako su odnosi s NATO-om i EU-om stvorili nove odgovornosti za zemlje jugoistočne Europe i potrebu za jačanjem regionalne suradnje kad je riječ o europskim i euroatlantskim integracijama, prije svega u kontekstu sigurnosnih izazova i borbe protiv terorizma, a kibernetička sigurnost navedena je kao jedan od najozbiljnijih izazova ekonomske i državne sigurnosti.

Na panelu je istaknuto kako postoji snažna veza između događanja izvan granica EU-a i sigurnosti unutar Europe te naglašena potreba za intenzivnijom međudržavnom suradnjom.

Ratna škola, Foto: RACVIAC