Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu

“Sigurnosni izazovi u Europi složeni su i traže zajedničko djelovanje svih država u Europi i niti jedna država ne može se sama nositi s tim sigurnosnim izazovima,” kazao je ministar obrane Damir Krstičević na otvaranju Konferencije naglasivši značajnu ulogu RACVIAC-a i njegova doprinosa regionalnoj suradnji na području sigurnosti…

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je 7. prosinca na otvaranju četvrte godišnje “Konferencije o sigurnosnim izazovima za Europu”, koju organizira RACVIAC – Središte za sigurnosnu suradnju sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, zajedno s Uredom Zaklade Konrad Adenauer u Republici Hrvatskoj te uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
Nakon svečanog otvaranja ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je tema Konferencije sigurnost i suradnja te sigurnosni izazovi u Europi. “Oni su složeni i traže zajedničko djelovanje svih država u Europi i niti jedna država ne može se sama nositi s tim sigurnosnim izazovima,” dodao je. Ministar je naglasio značajnu ulogu RACVIAC-a i njegova doprinosa regionalnoj suradnji na području sigurnosti. “Od samog osnivanja prije 16 godina, RACVIAC ima važnu ulogu kao međunarodna organizacija s regionalnom odgovornošću za promicanje regionalne suradnje, zajedničkih vrijednosti s naglaskom na mir, stabilnost, sigurnost i demokraciju u jugoistočnoj Europi,” zaključio je ministar Krstičević. Također, ministar je najbitnijim istaknuo mir u susjednim zemljama, kao i sigurnost i stabilnost te razvoj demokracije. Naglasio je i važnost suradnje i zajedničkog rada na sigurnosnom pitanju, a što je i tema ove međunarodne konferencije.
Direktor RACVIAC-a – Središta za sigurnosnu suradnju veleposlanik Haydar Berk tom je prigodom rekao kako je cilj Konferencije omogućiti otvorene i sveobuhvatne rasprave o zajedničkim sigurnosnim izazovima i o tome kako prevladati postojeće prijetnje, prije svega u kontekstu pokrenutih ili potrebnih reformi sigurnosnog područja, a u svjetlu potrebne razine sigurnosnih sposobnosti i interoperabilnosti zemalja na njihovu putu u članstvo euroatlantske integracije. Također, veleposlanik Berk naglasio je kako je specifičnost ovogodišnjeg okupljanja što će se, uz tradicionalno prisutnu političku i ekspertnu dimenziju, u konferenciju prvi put uključiti i akademska zajednica u proces promišljanja nacionalnih sigurnosnih politika i to na Znanstvenom forumu na kojem će biti predstavljeni znanstveni radovi predstavnika znanstvenih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.
Uz predstavnike zemalja članica RACVIAC-a, na Konferenciji je sudjelovao velik dio Diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj te niz visokih dužnosnika iz područja sigurnosti, među kojima su bili zamjenik ministrice obrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić i pomoćnik ministrice obrane Republike Slovenije za obrambenu politiku Aleš Mišmaš. U okviru prvog panela Konferencije, kao panelist na temu “Sigurnosni izazovi za Europu i šire”, sudjelovao je i pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske Nikola Brzica.
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, temeljem Tehničkog sporazuma sklopljenog između MORH-a i RACVIAC-a, aktivno podupire rad ove međunarodne organizacije, ne samo financijskim doprinosom provedbi aktivnosti, nego i upućivanjem osoblja na rad u RACVIAC te angažmanom svojih eksperata za pojedina područja sigurnosti u okviru aktivnosti koje Središte organizira.

OJI, Snimio Josip Kopi