Konferencija u RACVIAC-u

U organizaciji Središta za sigurnosnu suradnju RACVIAC u Rakitju održana je 3. svibnja konferencija NATO-ovi europski sigurnosni izazovi i njihova implikacija na JI Europu. 

Cilj konferencije bio je istražiti sigurnosne izazove s posebnim naglaskom na transnacionalne prijetnje. Sadržavala je sveobuhvatne rasprave o otvorenoj sigurnosnoj politici i akademske stručne rasprave o novim sigurnosnim izazovima, primjerice: Razumijevanje ruskog strateškog ponašanja: Implikacije za NATO i JIE; Rastući utjecaj Kine u JIE-u; Dezinformacije i njihove implikacije na domovinsku sigurnost; Dobro upravljanje i utjecaj na europsku sigurnost i dr.

Sudjelovalo je više od 50 stručnjaka specijaliziranih za sigurnosno područje s posebnim interesom za Europu te strategiju i politiku NATO-a.

Ravnatelj RACVIAC-a umirovljeni general-bojnik Jeronim Bazo poručio je sudionicima: “Imajući u vidu važnost povijesnog trenutka i vremena u kojem živimo tema je vrlo značajna ne samo za JI Europu nego i za svijet u cjelini. Nažalost, kao što znamo, sigurnosna situacija i okružje u Europi promijenili su se do ekstremne razine. Ovaj RACVIAC-ov događaj ima za cilj istražiti taj fenomen, s posebnim osvrtom na hibridno ratovanje, organizirani kriminal, migracije, utjecaj Rusije i Kine na zapadnom Balkanu i drugo.”

Konferencija je organizirana kroz tri panela. Na prvom, Europski sigurnosni izazovi NATO-a, govorili su dr. Graeme P. Herd i dr. Valbona Zeneli iz Europskog središta za sigurnosne studije George C. Marshall u Garmisch-Partenkirchenu te dr. Giedrius Česnakas s Litavske vojne akademije u Vilniusu. Panel je moderirao dr. sc. Sandro Knezović s Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba.

O temi Utjecaj aktera izvan EU-a na JIE, u sklopu drugog panela govorili su politolog Ljubomir Filipović, dr. Shlomo Shpiro sa Sveučilišta Bar-Ilan u Tel Avivu te dr. Laris Gaiser s Katoličkog sveučilišta Svetog Srca u Milanu. Moderator je bio dr. sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba u Zagrebu.

Zadnji panel, Sigurnosni izazovi u JIE-u, moderirao je umirovljeni general zbora dr. sc. Mirko Šundov. Izlagali su dr. sc. Gordan Akrap, James K. Wither iz Europskog središta za sigurnosne studije George C. Marshall u Garmisch-Partenkirchenu, dr. sc. Robert Kolobara iz Sektora privatne sigurnosti, BiH, te Hrvoje Sagrak iz tvrtke InfoDom, Zagreb.

OJI