Međunarodna konferencija: Obrambena industrija strateški je interes

Ministarstvo obrane ove je godine u području obrambene industrije ostvarilo mjerljive pomake prema onom što je zajednička odrednica Vlade Republike Hrvatske i hrvatskih gospodarstvenika – nova i tehnološki napredna rješenja kreirana u sinergijskoj sprezi Hrvatske vojske i hrvatskih znanstvenika, poduzetnika i inovatora

U organizaciji Ministarstva obrane RH i Jutarnjeg lista održana je 27. studenog u zagrebačkoj Laubi međunarodna konferencija Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije, kojoj je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Uz predstavnike vodećih hrvatskih tvrtki obrambene industrije, konferenciji su nazočili i održali izlaganja neki od vodećih stručnjaka i kreatora razvoja obrambene industrije partnerskih zemalja.

Urednik za sigurnost i obranu na Institutu za sigurnosne studije EU-a (EUISS) Daniel Fiott održao je izlaganje Geopolitika i tehnologija: kako Europa može odgovoriti na izazove svijeta koji se mijenja?, dok je zamjenik direktora Agencije za međunarodnu suradnju SIBAT pri Ministarstvu obrane Države Izraela Paul Friedberg održao izlaganje Veličina države i ograničeni prirodni resursi nisu prepreka za razvoj snažne obrambene industrije.

U sklopu konferencije predstavnici nekih tvrtki obrambene industrije imali su izložbeni prostor. Na konferenciji se analiziralo i stanje hrvatske obrambene industrije, rezultati koje postiže te smjerovi u kojima se razvija.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović videoporukom je zahvalila organizatorima na prepoznavanju te teme kao jedne od ključnih u kontekstu daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva.

“Hrvatska obrambena industrija za XXI. stoljeće, uvjerena sam, bit će oslonac naše sigurnosti i naš korak prema tehnološkom napretku i razvoju te razvoju gospodarstva. Želim vam uspješnu i produktivnu konferenciju,” poruka je Predsjednice Republike.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo organizacijom tako važne konferencije. Istaknuo je kako je jedna od ključnih teza da veličina i ograničeni prirodni resursi nisu ograničenje za razvoj snažne obrambene industrije.

Ministar je istaknuo i drugu vrlo značajnu poruku konferencije: “Snažna hrvatska obrambena industrija, koja ide ukorak s tehnologijom, jamči kontinuiran razvoj Hrvatske vojske i njezinih sposobnosti, a sve u funkciji sigurnosti. Hrvatska mora voditi računa o vlastitoj sigurnosti i o ulaganju u obrambenu industriju. Ona je naša prednost u vojnom, gospodarskom i političkom smislu. Ona je naš strateški interes.”

Ministar je rekao i kako Hrvatska ima odličnu obrambenu industriju, koja je stvorena u Domovinskom ratu. Istaknuo je vrhunske proizvode hrvatske obrambene industrije, koji su prepoznati u svijetu. Tako Čateks proizvodi tkaninu za opremanje kompletne Slovenske vojske, DOK-ING izvozi strojeve u Južnu Koreju, a Šestan-Busch izvozi kacige u Litvu.

“Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane pomažu hrvatskoj obrambenoj industriji i hrvatska obrambena industrija ima nemjerljiv značaj za naš sigurnosno-obrambeni sustav, kao i za opstojnost Republike Hrvatske, ali je, isto tako, dokaz povezanosti s Hrvatskom vojskom i njezinim potrebama,” rekao je.

Ministar Krstičević podsjetio je kako Republiku Hrvatsku u idućem razdoblju očekuje predsjedanje Vijećem Europske unije. Tijekom predsjedanja, u suradnji s Europskom obrambenom agencijom, organizirat će se konferenciju na visokoj razini o obrambenoj industriji i potencijalima koji se otvaraju u okviru Europskog obrambenog fonda. Konferencija će se održati 24. ožujka 2020. u Zagrebu.

“Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije. Želimo razvijati nove sposobnosti i ulagati u istraživanje i razvoj. Ministarstvo obrane i ove je godine u području obrambene industrije ostvarilo mjerljive pomake prema onom što je zajednička odrednica Vlade Republike Hrvatske i hrvatskih gospodarstvenika – nova i tehnološki napredna rješenja kreirana u sinergijskoj sprezi Hrvatske vojske i hrvatskih znanstvenika, poduzetnika i inovatora, a sve s ciljem ispunjavanja zacrtanih zadaća Hrvatske vojske i ciljeva Strategije nacionalne sigurnosti,” zaključuje ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH održao je u sklopu konferencije izlaganje Nove tehnologije i transformacija obrane – operacije, na kojem je, među ostalim, govorio o njihovu utjecaju na organizacijske strukture i procese u oružanim snagama.

“Nove tehnologije zahtijevaju istraživanje novih taktika i tehnologija, a samim tim morat će se poboljšati tjelesni i mentalni kapaciteti vojnika. Morat ćemo biti svjesni i zlouporabe takvih novih tehnologija i na to biti spremni u svakom trenutku. Trebat ćemo novi način razmišljanja o prijetnjama, razmišljati kako smanjiti rizik i iskoristiti priliku,” rekao je general Šundov. Naglasio je kako će i dalje ljudski kapital ostati ključan, odnosno najbitniji, jer upravo su ljudi ti koji čine razliku između dobrih i najboljih.

“Moramo misliti nezamislivo, razmišljati o svemu,” poruka je generala Šundova.

Kao panelist na konferenciji sudjelovao je dekan FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, direktor tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac, predsjednik HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti Boris Drilo, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac, direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin i predsjednik Uprave Agencije Alan Ivica Nekić.

OJI

Foto: Mladen Čobanović