Veliki državnik i domoljub koji je s braniteljima stvorio Hrvatsku vojsku

“Iznimno je važno prisjećati se i čuvati istinu o ključnim ljudima Domovinskog rata i stvaranja samostalne hrvatske države kao što je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Hrvatska vojska jedan je od glavnih nositelja i čuvara hrvatskog identiteta, tradicije i svih onih vrijednosti na temelju kojih je stvorena samostalna i suverena Republika Hrvatska,” poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević

Povodom 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u organizaciji Ministarstva obrane i Hrvatske vojske održan je 10. prosinca na Hrvatskom vojnom učilištu okrugli stol Dr. Franjo Tuđman – vrhovni zapovjednik i državnik.

Okruglom stolu, uz članove obitelji Tuđman, nazočio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik Predsjednice RH Zrinko Petener, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera HV-a general zbora Mirko Šundov, vojni ordinarij Jure Bogdan, ratni zapovjednici, suradnici predsjednika Tuđmana, bivši i sadašnji visoki dužnosnici, umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač, pripadnici HV-a, kadeti i ostali uzvanici.

Nakon uvodne riječi zapovjednika HVU-a general-bojnika Mate Pađena, prikazana je videosnimka o prvom predsjedniku RH.

Okrugli stol otvorio je predsjednik Vlade.

“Ono što je važno, a što moraju znati osobito mladi ljudi, da je sve što je bitno, referentno i strateški značajno za hrvatsku državu i hrvatski narod sintetizirano u razdoblju od 1989. do 1999. To su bile jedinstvene, neponovljive i presudne godine za hrvatski narod,” rekao je Andrej Plenković na otvaranju okruglog stola te na kraju izlaganja zaključio: “Ono što je posebno značajno jest da je dr. Franjo Tuđman ostavio svima nama osjećaj pripadnosti i privrženosti ideji hrvatske države. Upravo je Franjo Tuđman bio najveći hrvatski suverenist – država koja nije imala niti pluralizma, nije bila samostalna niti je imala tržišnu ekonomiju, postala je međunarodno priznata zemlja, slobodna zemlja sa cjelovitim teritorijem, stanovništvom i vlasti.”

“Napravili smo simboličan korak i to 20 godina nakon, a to je da smo vratili Dan državnosti na 30. svibnja 1990., ne zato što su drugi datumi manje važni. Svi su važni, ali taj datum bio je početak procesa od otprilike dvije godine, gdje su se donosile sve strateške i ključne institucionalne odluke koje su nam stvorile okvir i pravni temelj hrvatske države,” istaknuo je Andrej Plenković.

U uvodnom obraćanju ministar Krstičević istaknuo je kako se okrugli stol održava na Hrvatskom vojnom učilištu koje nosi ime upravo po dr. Franji Tuđmanu, a koje će u skoroj budućnosti postati Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman”.

“Zašto okrugli stol? Zato jer prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman to zaslužuje. Zato jer je pored hrvatskih branitelja, pored naših poginulih i stradalih najzaslužniji za stvaranje Republike Hrvatske. Zato jer je upravo predsjednik Tuđman s braniteljima stvarao Hrvatsku vojsku, zato jer moderna Hrvatska vojska poštuje svoju povijest i na vrijednostima Domovinskog rata gradi svoju budućnost,” poručio je ministar Krstičević. Naglasio je da se dr. Franjo Tuđman neupitno ubraja među najveće velikane hrvatske i svjetske povijesti jer je imao viziju, imao je jasan smjer kamo ide Hrvatska.

“Tu viziju jasno je pokazao i 28. svibnja 1991. na povijesnom postrojavanju Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, kad je rekao: ‘Otkad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda.’ Iz te vizije nastala je Hrvatska vojska,” rekao je ministar Krstičević i dodao: “To je potvrdio i na Kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 1995. kad je rekao: ‘Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne i nezavisne hrvatske države.’ Svojim pristupom i vodstvom osigurao je Hrvatskoj vojsci najčišću vojnu operaciju u povijesti ratovanja.”

Ministar je u izjavi za medije također istaknuo: “Dr. Franjo Tuđman bio je veliki državnik, domoljub, a osim toga, po meni i vrhunski strateg s puno primjera. Jedan je od primjera i izlazak HV-a na Dinaru u 11. mjesecu 1994. godine. Zajedno s generalima donijeti jednu takvu stratešku odluku… Naime, izlazak HV-a na Dinaru pomogao nam je da sve operacije koje smo proveli i Oluju kao završni čin možemo napraviti na onakav briljantan način i osloboditi Hrvatsku. Prema tome, HV poštuje svoju povijest, poštuje našeg prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnika i idemo u budućnost i dalje gradimo snažnu vojsku, ali na podlozi Domovinskog rata, na povijesti i zaslugama prvog hrvatskog predsjednika i našeg vrhovnog zapovjednika.”

Načelnik Glavnog stožera istaknuo je kako je predsjednik Tuđman kao državnik i vrhovni zapovjednik posjedovao sve one vrline koje su bile nužne, u smislu pravodobnog donošenja odluka i balansiranja u procesu donošenja tih odluka s jedne strane, a s druge strane vrlo odlučan kad je trebalo pokrenuti vojne operacije. “Treba istaknuti i njegov značaj i ulogu kao vrhovnog zapovjednika koji je vrlo vješto znao procijeniti i angažirati ljude. Važno je da naši mladi naraštaji uče iz procesa – na koji su se način operacije planirale i vodile te kakav je dr. Tuđman bio državnik i vrhovni zapovjednik, posebice u Domovinskom ratu,” izjavio je general Šundov.

O dr. Franji Tuđmanu kao državniku govorio je akademik Ivica Kostović, dok je profesor Miroslav Tuđman održao izlaganje Dr. Franjo Tuđman – Sigurnosni i obrambeni sustavi u RH. Vesna Škare Ožbolt govorila je o dr. Tuđmanu i mirnoj reintegraciji Podunavlja, a general zbora Mirko Šundov o dr. Franji Tuđmanu kao vrhovnom zapovjedniku. Umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković govorio je o završnim vojno-redarstvenim operacijama za oslobođenje RH.

Na samom kraju, ministar Krstičević zahvalio je svim sudionicima, a posebno Hrvatskom vojnom učilištu na inicijativi i organizaciji. “Iznimno je važno prisjećati se i čuvati istinu o ključnim ljudima Domovinskog rata i stvaranja samostalne hrvatske države kao što je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Hrvatska vojska jedan je od glavnih nositelja i čuvara hrvatskog identiteta, tradicije i svih onih vrijednosti na temelju kojih je stvorena samostalna i suverena Republika Hrvatska. Uvjeren sam da bi pokojni predsjednik Tuđman bio jako zadovoljan smjerom kojim ide pobjednička Hrvatska vojska,” zaključio je.

Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović