Budući njemački brodovi

(Ilustracija: Lürssen)

Njemački savezni parlament (Bundestag) trebao bi odobriti izdvajanje velike sume za modernizaciju mornaričke flote. Prema medijskim navodima, Bundestag će osigurati sredstva u iznosu od oko 19 milijardi eura za ukupno 27 prijedloga.
Od konkretnih projekata, parlament će financirati razvoj, projektiranje, gradnju i opremanje triju obavještajno-izvidničkih brodova Type 424 (na ilustraciji), koji će naslijediti jednak broj brodova aktualne klase Oste (Type 423). Potonji su brodovi u operativnoj uporabi od kraja osamdesetih godina.
Federalni ured za opremu, informacijsku tehnologiju i podršku u radu Bundeswehra (BAAINBw) potpisao je 23. lipnja s tvrtkom Lürssen Werft ugovor o gradnji novih plovila. Planirano je da prvo bude uvedeno u operativnu uporabu 2027. godine.
Mornarica će također dobiti dva nova broda za opskrbu koji će pripadati klasi Type 707. Oni će zamijeniti flotne tankere Type 704 (klasa Rhön) – Rhön i Spessart, koji su od 1977. u uporabi. Njemačka je izvijestila NATO da će dva nova broda biti spremna i za opskrbu savezničkih mornarica tijekom 2040. godine. Prema sadašnjim projekcijama, bit će dugi 170 metara, s istisninom većom od 20 000 tona i postizat će brzinu od 20 čvorova.
Velika sredstva bit će izdvojena i za podmornice Type 212 CD. Njemačka ih razvija zajedno s Norveškom, a temelje se na postojećim podmornicama Type 212 A. Dvije jedinice bit će isporučene Njemačkoj, a preostale četiri Norveškoj, pri čemu će se u budućnosti zajednički provoditi operacije na sjevernom krilu NATO-a. Među planiranim su nabavama i mornarički patrolni avioni Boeing P-8 Poseidon, koji će biti kupljeni u SAD-u.

Maja PTIĆ GRŽELJ