Njemački i britanski tankeri

(Foto: Royal Navy)

Dvije istaknute NATO-ove ratne mornarice objavile su ovog ljeta bitne vijesti vezane uz flotu plovila za potporu. Njemačka je donijela odluku o nabavi dvaju novih flotnih tankera dvostrukog trupa, a prvi bi trebao ući u operativnu uporabu 2024. godine. Nova klasa dobila je i oznaku Type 707 i zamijenit će tankere Type 704 s jednostrukom oplatom trupa, koji su u operativnoj uporabi više od 40 godina. Sa svojih 170 metara, novi će brodovi biti 40 metara duži od postojećih ”Rhön“ i ”Spessart“. Međutim, gaz novih plovila ostaje jednak postojećem od osam metara kako bi se izbjeglo produbljivanje matične mornaričke baze ”Wilhelmshaven“. Imat će povećan kapacitet jer će moći prevoziti 15 000 kubnih metara goriva. Opcija za ukrcavanje do 20 kontejnera također je uključena u tehničke zahtjeve. Tankeri Type 707 postizat će veću maksimalnu brzinu u odnosu na svoje prethodnike kako bi bili u mogućnosti pratiti modernije mornaričke brodove. S istisninom većom od 20 000 tona, brodovi će moći postići brzinu veću od 20 čvorova. Posadu će činiti 20 osoba i svi će biti civili, dok ih je 42 na Type 704.
S druge strane, britanska Kraljevska ratna mornarica objavila je da je zadnji od četiriju novih mornaričkih flotnih tankera stigao u luku Portland. ”Tideforce“ je odmah primljen u operativnu uporabu, a još je prošao ugradnju informacijskih i komunikacijskih te obrambenih sustava, kao i dodatna ispitivanja. ”Tideforce“ se pridružio ”Tidespringu“, ”Tideraceu“ i ”Tidesurgeu“ u zadaćama opskrbe ratne mornarice gorivom, pitkom vodom i ostalim zalihama. Nova klasa istisnine 39 000 tona druga su po veličini plovila u britanskoj floti nakon nosača aviona ”Queen Elizabeth“ i ”Prince of Wales“.
Primopredaja ”Tideforcea“ označava kraj britanskog programa MARS (Military Afloat Reach and Sustainability), koji je započeo u veljači 2012. narudžbom vrijednom 452 milijuna funti (549 milijuna dolara) za gradnju, opremanje i dostavu četiriju tankera. Ugovor je bio dodijeljen južnokorejskom brodograditelju Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.
Klasa Tide temelji se na AEGIR konceptu tankera tvrtke BMT Defence Services čije se osnovne značajke očituju u duljini od 200,9 m, širini 28,6 m, gazu 10 m te istisnini 37 000 t. Trup ima dvostruke stranice kao i dno kako bi udovoljio međunarodnoj regulativi koja je na snazi za komercijalne/trgovačke brodove. Posadu čini 63 člana, a postoji i mogućnost ukrcaja 46 dodatnih. Tanker ima mogućnost nošenja jednog helikoptera srednje veličine i odgovarajući hangar.

Maja PTIĆ GRŽELJ