Čin poručnika primilo 59 kadeta

Čin poručnice/poručnika u zagrebačkoj vojarni ”Petar Zrinski“ primilo je 59 kadetkinja i kadeta Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“

U vojarni ”Petar Zrinski“ u Zagrebu 31. kolovoza 2021. održana je svečanost dodjele prvog časničkog čina kadetima Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“, a čin poručnice/poručnika primilo je 59 kadetkinja i kadeta 14. i 15. naraštaja diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Osim  čina  poručnika  kadeti  su  primili  časnički  bodež, rješenje  o  prijmu  u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik HVU-a ”Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti Ivana Čuković-Bagić i drugi uzvanici.

Ministar Banožić čestitao je kadetima na stečenim znanjima i završetku školovanja te naglasio kako su bili privilegirani osjetivši poziv prema služenju domovini. “Želim da se i dalje razvijate kao što su to činili hrvatski branitelji s Hrvatskom vojskom. Još ih je dosta u sustavu i svoja znanja prenose na mlađe generacije. Imali ste priliku od njih čuti kako se razvijala Hrvatska vojska i svi oni vam trebaju biti poticaj za daljnji razvoj. Bit će velik izazov s tim hrvatskim ratnicima razvijati Hrvatsku vojsku za nove generacije. Neka nam oni budu uzor,” rekao je ministar Banožić. Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske Lozančić kadetima je poručio kako su oni budućnost Hrvatske vojske: “Vi ste budući vođe Hrvatske vojske. Ispred vas je neizvjesna budućnost, a država će dati sve od sebe da budete vrhunski obučeni i opremljeni kako biste bili spremni na misije koje ćete dobiti.”

Uspjeh vojnog školstva

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj istaknuo je kako je dodjela prvih činova velik uspjeh vojnog školstva i sveučilišne zajednice. “Vojni poziv je složen i zahtjevan i pred vas stavlja brojne izazove. Nastavite se školovati i obučavati jer samo najbolji idu naprijed,” rekao je admiral Hranj. Čestitavši kadetima uspješan završetak školovanja u ime svih djelatnika HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”, general Pađen istaknuo je kako je dodjela prvih činova važna prekretnica u njihovu životu. “Odabirom vojnog poziva odlučili ste se na služenje narodu i domovini. Radi se o časnom, izazovnom i zahtjevnom pozivu, a kao budući časnici morate biti sposobni donositi odluke i motivirati podređene,” poručio je kadetima general Pađen. 

Kadetkinja Tea Trajković istaknula je kako, zajedno sa svojim kolegama, nakon dodjele prvog časničkog čina odlazi u novu postrojbu graditi vojnu karijeru. ”Nadam se da ću se dalje obrazovati, ići u misije i stjecati nova iskustva,” rekla je kadetkinja Trajković. Kadet Antonio Halužan rekao je kako se na vojni studij odlučio jer on spaja njegove interese – vojsku, sport i politologiju. ”Nadam se da ću dalje stjecati međunarodno iskustvo odlaskom u misiju te dalje napredovati u vojnoj hijerarhiji,“ rekao je kadet Halužan.

Martina Butorac, foto: Mladen Čobanović