Međunarodna vježba kibernetičke obrane

Na vježbi je prvi put u Republici Hrvatskoj korišten kibernetički poligon na kojem se vježba u potpunosti odvijala, a osigurali su ga i pripremili pripadnici Nacionalne garde Iowe. Cilj vježbe bio je pružiti realno iskustvo zajedničkog rada u odgovoru na računalno-sigurnosne incidente i kibernetičke napade te razvoj suradničkog odnosa i komunikacije među timovima

U prostoru Simulacijskog središta (SIMS) u vojarni ”Petar Zrinski“ u Zagrebu, provedena je međunarodna vojna vježba kibernetičke obrane Mwcke 21 – Adriatic Thunder koja je bila dio obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske i 25. obljetnice partnerstva s Nacionalnom gardom Minnesote.

Nositelj organizacije vježbe bila je Nacionalna garda Iowe, domaćin u ime Oružanih snaga RH Zapovjedništvo za kibernetički prostor (ZzKP), a na vježbi su sudjelovali i pripadnici NG Minnesote, Kosovskih sigurnosnih snaga i Obavještajne pukovnije GS OSRH.

Na ovoj je vježbi prvi put u Republici Hrvatskoj korišten kibernetički poligon na kojem se vježba u potpunosti odvijala. Osigurali su ga i pripremili pripadnici NG Iowe. Cilj je bio pružiti realno iskustvo zajedničkog rada u odgovoru na računalno-sigurnosne incidente i kibernetičke napade te razvoj suradničkog odnosa i komunikacije među timovima. Izvedene su simulacije naprednih napada na kritičnu nacionalnu infrastrukturu, konkretno je bila riječ o komunikacijsko-informacijskoj infrastrukturi zrakoplovne luke.

Zapovjednik Središta za kibernetičko djelovanje (SzKD) ZzKP-a bojnik Dejan Petek, u ulozi glavnog koordinatora vježbe u ime OSRH, objašnjava kako je sama vježba bila podijeljena na dva dijela po tjedan dana. Prvi je tjedan bio predviđen za pripreme i uspostavu kibernetičkog poligona te upoznavanje s novim programskim alatima i tehnikama. U drugom je tjednu provedena vježba po zamišljenim scenarijima. Navodi da su sudionici vježbe bili podijeljeni u timove, svaki sa svojom specifičnom zadaćom. Crveni tim imao je zadaću upasti u kibernetički prostor plavog tima i počiniti maliciozne radnje na sustavu zrakoplovne luke koristeći napredne alate i tehnike u sklopu kibernetičkog napada. Sudionici ovog tima bili su pripadnici NG Iowe, NG Minnesote, Zapovjedništva za kibernetički prostor te pripadnici Obavještajne pukovnije.

Tijekom Dana uvaženih gostiju general-pukovnik Mate Pađen i general-bojnica Johanna Clyborne zajedno su tijekom vježbe pokrenuli zadnji kibernetički napad crvenog tima na raspored letenja zrakoplovne luke

Na vježbi su postojala dva usporedna plava tima mješovitog sastava od svih nacija sudionika vježbe. Njihova je zadaća bila povećati informacijsku sigurnost branjenog kibernetičkog prostora te detektirati i obraniti se od kibernetičkog napada. Voditelji plavih timova bili su zaduženi za trijažu incidenata te njihovo rješavanje sukladno određenom prioritetu uz maksimalno korištenje ljudskih kapaciteta plavog tima.

Voditelj jednog od plavih timova satnik Tomislav Murat iz Zapovjedništva za kibernetički prostor, navodi da je jedan od najvećih izazova bila detekcija ugroza i zaštita računalnih mreža, pogotovo kad je riječ o mješovitom, višenacionalnom timu sa sudionicima koji imaju različita iskustva i sposobnosti. Ističe da se uvijek nastoji što prije otkriti priroda ugroze, njezin utjecaj na našu komunikacijsko-informacijsku infrastrukturu, što prije prikupiti sve činjenice oko računalno-sigurnosnog incidenata, poduzeti odgovarajuće mjere i postupke, ali u isto vrijeme balansirati između tehničkog i operativnog aspekta vježbe, vodeći računa da su svi sudionici što ravnomjernije uključeni te da im je to motivirajuće i poučno iskustvo. Posebno naglašava svoje zadovoljstvo organizacijom vježbe, suradnjom, tehničkim izazovima i kompleksnošću scenarija koji se odvijao na kibernetičkom poligonu.

Sudionici bijelog tima (White Cella), pripadnici Iowe, Minnesote, Kosova te ZzKP-a bili su ocjenjivači plavih timova. Tijekom provedbe vježbe pripadnici NG Iowe svečano su uručili čin satnika svojem pripadniku, a nazočili su svi sudionici vježbe te izaslanici zapovjednika Zapovjedništva za kibernetički prostor. U sklopu vježbe organiziran je Dan uvaženih gostiju na kojem su bili  zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta  ”Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen, načelnik Uprave za KIS GS OSRH brigadni general Ante Tolić, zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor brigadir Daor Dabo te predstavnici zemalja sudionika: general-bojnica Johanna Clyborne savjetnica zapovjednika Nacionalne garde Minnesote i zamjenica zapovjednika cyber Centra izvrsnosti KoV-a SAD-a (US Army Cyber Center of Excellence), brigadni general Steven Kremer savjetnik zapovjednika Nacionalne garde Iowe te brigadni general Jeton Dreshaj načelnik Stožera Kosovskih sigurnosnih snaga. Nakon prezentacije scenarija vježbe uvaženi gosti posjetili su kibernetički poligon gdje su se u izravnom razgovoru sa sudionicima vježbe mogli uvjeriti u realističnost scenarija i izazove obrane kibernetičkog prostora od naprednih cyber-napada. Scenarij su prezentirali pukovnik William McElvain i pukovnik Lawrence Yazzie iz NG Iowe te bojnik Mentor Mustafa iz Kosovskih sigurnosnih snaga.

Tekst i foto OJI