Constellation- nova klasa američkih fregata

Prvo plovilo nove klase fregata naoružanih vođenim projektilima (FFG (X)) Američke ratne mornarice zvat će se USS ”Constellation“ (oznake FFG 62), a i sama klasa brodova nosit će spomenuto ime. Američki državni tajnik za mornaricu Kenneth Braithwaite izjavio je to 7. listopada tijekom posjeta muzejskom brodu USS ”Constellation“ u Baltimoreu. Ime klase odabrano je u čast jednog od prvih brodova američke mornarice čiju je gradnju 1794. odobrio američki Kongres. Bile su to teške fregate USS ”Constellation“, USS ”United States“, USS ”Constitution“, USS ”Chesapeake“, USS ”Congress“ i USS ”President“.
Brodovi će biti prilagođeni djelovanju na otvorenim oceanskim vodama, ali i projekciji sile na obalu, rekao je Braithwaite. Istaknuo je kako su fregate dio plana o budućoj floti koja će se oslanjati na manja multimisijska borbena plovila poput ”Constellationa“. Kako se navodi u priopćenju američke mornarice, sljedeća će generacija manjih površinskih plovila biti dio flote od ukupno 355 brodova. Klasa će biti opremljena radarom za nadzor zračnog prostora EASR (Enterprise Air Surveillance Radar), vertikalnim lansirnim sustavom Mk 41 i borbenim sustavom Aegis Baseline 10 (BL 10).
Fregate klase Constellation gradit će se u brodogradilištu tvrtke Marinette Marine, američke podružnice talijanskog brodograditelja Fincantieri, a isporuka prvog broda zakazana je za 2026. godinu.

Maja PTIĆ GRŽELJ