CROIMAS 2020 – zrakoplovni spektakl svjetske klase

U Zadru će 30. svibnja iduće godine biti održan 1. hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting koji neće biti samo atraktivan, nego i iznimno značajan iz više aspekata za HRZ, Hrvatsku vojsku, Zadar, ali i cijelu Hrvatsku

Teško da su mnogobrojni ljubitelji zrakoplovstva u Hrvatskoj zadnjih godina čuli radosniju vijest od one koja je obišla zemlju 23. kolovoza: u Zadru će 30. svibnja iduće godine biti održan 1. hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting CROIMAS 2020 (Croatian International Military Airshow). Za širi krug vijest je bila iznenađujuća. Iako se već godinama govori da Hrvatska sa svojom zrakoplovnom tradicijom i mogućnostima treba takvu priredbu, nikad nije procurila vijest da je pokrenuta ikakva inicijativa. A ona postoji već više godina i to kod onih najboljih i najkompetentnijih: aktivnih i bivših pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. ”Posebno me raduje što je inicijativa došla iz redova naših zrakoplovaca,” potvrdio je ministar obrane Damir Krstičević u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku na prezentaciji CROIMAS-a.  Kao njezin potpredsjednik, ministar Krstičević potvrdio je da Vlada daje punu potporu aeromitingu, a slično su govorili i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

U ime HRZ-ovih inicijatora, glavnu riječ na prezentaciji imao je voditelj Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. zrakoplovne baze, pukovnik Damir Barišić. Sad kad je održavanje najvećeg hrvatskog aeromitinga stvarnost, vrijedi naglasiti da je upravo taj časnik jedan od najzaslužnijih što je ideja naposljetku pala na plodno tlo. Iskustvo koje je kao iskusni pilot i vođa akrobatske skupine ”Krila Oluje“ tijekom godina nagomilao u HRZ-u i na aeromitinzima u inozemstvu spojio je s entuzijazmom i zajedno s kolegama razradio ideju s raznih aspekata i do najsitnijih detalja što je i dokazao na prezentaciji. Veliki vojni aeromiting nije samo rutinska ekshibicija letećih strojeva u kojoj puno ljudi gleda u nebo, on je mnogo više, ali zato je i zahtjevan za organizaciju. ”Važnost CROIMAS-a  je višedimenzionalna, značajna za HRZ, Hrvatsku vojsku, Zadar, ali i cijelu Hrvatsku. Upravo su takvi događaji dodana vrijednost našoj turističkoj predsezoni koja je ključna u perspektivi razvoja turizma. To je direktna promidžba Zadra i učvršćivanje njegove pozicije na zrakoplovnoj i turističkoj karti svijeta. Nadalje, to je prilika za još jače povezivanje Hrvatske vojske s lokalnom zajednicom te promocija HRZ-a i poziva vojnih pilota. Pokraj svega, tu je i ekonomska vrijednost takvog događanja za lokalnu zajednicu i prilika za produbljivanje suradnje s ratnim zrakoplovstvima savezničkih i partnerskih zemalja,” rekao je ministar Krstičević. Nazočnost predstavnika Grada, Županije te Ministarstva turizma potvrdila je te riječi.

Grad i Županija su uz HRZ suorganizatori aeromitinga. Zrakoplovstvo će se pobrinuti za središnji, letački dio događaja, dok će civilne institucije brinuti za ”zemaljski dio“, gledateljstvo i sav popratni sadržaj. Takav koncept podrazumijeva da će se većina polijetanja i slijetanja odvijati na pistama 93. zrakoplovne baze, ondje će biti smješteni piloti i prateće osoblje i dobivati odgovarajuću logističku potporu. Očekuje se najviše 450 sudionika i stotinu letjelica i sve to zajedno neće biti veće naprezanje za 93. zb od uobičajenog. Primjerice, proteklog srpnja na međunarodnim vojnim vježbama u Zemuniku je pružena potpora velikom broju NATO-ovih letjelica i ljudstva. Nadalje, u bazu već nekoliko godina dolaze dvije renomirane vojne akrogrupe, talijanska Frecce Tricolori i britanska Red Arrows. Polijetanja i slijetanja na generalnim probama, na samom aeromitingu te na dolasku i odlasku neće značajnije ometati redovne letove na civilnom dijelu zračne luke u Zadru.

Kako je najavio potpredsjednik Vlade, Hrvatska će svoj Dan državnosti iduće godine ponovno slaviti 30. svibnja. Zadrani i njihovi gosti (očekuje ih se do 100 000) na taj će se dan moći veseliti spektaklu u režiji najuglednijih svjetskih akrogrupa i demonstracijskih pilota iz zemalja članica NATO-a i partnera.  Letačke bravure na nebu iznad Zadarskog kanala, dakle, na najsigurnijem mogućem mjestu, promatrat će s glavne pozornice na zadarskoj Rivi, kao i s lokacija od Kolovara do Puntamike, s otoka Ugljana i brodica u kanalu. Baš kao i ”Krila Oluje”, Frecce Tricolori već su letjeli iznad kanala. Naravno, postoje aeromitinzi koji se održavaju iznad mora (primjer je relativno obližnji talijanski Bari), no teško da igdje u svijetu postoji tako pogodno, sigurno i atraktivno područje poput grada koji je kolijevka HRZ-a. Zadar i njegovi građani pobrinut će se da gledateljima ništa ne nedostaje, potrebna je infrastruktura ondje, a samo gledanje programa za sve će biti besplatno. Jedino što je potrebno, a što HRZ i suradnici ne mogu jamčiti jest – lijepo vrijeme.

Naravno, dva najčešće postavljana pitanja odnosila su se na skupine i pojedince te letjelice koje će nastupiti na aeromitingu, kao i na troškove organizacije i provedbe. Slanje službenih pozivnica već je počelo i poslane su na adrese onih najboljih. Tu uvelike pomaže ugled i poznanstva najboljih hrvatskih zrakoplovnih veleposlanika ”Krila Oluje“. ”Stotinu letjelica i 450 sudionika najveći su mogući brojevi kakvi se uvijek uzimaju u obzir. Procjenjujemo da će ih doći 50-70 %, što bi za prvo izdanje CROIMAS-a bio izvrstan broj i činilo bi ga jednim od najvećih aeromitinga u Europi. Letački program može trajati maksimalno devet sati, a realno je pet,” rekao je pukovnik Barišić.  Što se tiče troškova, u ovakvim događajima najveća je stavka rezervirana za cijenu potrošenog goriva. Međutim, NATO STANAG 3113 propisuje da sudionici sami plaćaju te troškove. Stoga inicijalni troškovi na teret MORH-a koji će izravno proizlaziti iz organizacije aeromitinga neće premašivati milijun kuna, a i to je vrlo konzervativna procjena. Ipak, ona preciznija očekuje se tijekom rujna. Što se tiče prihoda, svi će oni, i direktni i indirektni, biti usmjereni na pokrivanje troškova organizacije i lokalnoj zajednici. Od direktnih bit će koncesija na štandove i raznih sponzorskih te pokroviteljskih paketa, a indirektni prihod od potrošnje desetina tisuća gledatelja bit će možda teže izračunati, ali svakako najznačajniji. MORH i HRZ neće profitirati materijalno, ali zato će dobiti najbolju moguću promociju za sve grane, a ne samo za HRZ i pilotski poziv. U Zadru će se moći vidjeti i svoju priču ispričati mornari HRM-a i njihovi brodovi, pripadnici HKoV-a i ZSS-a sa svojim naoružanjem i opremom na taktičko-tehničkim zborovima, kadeti HVU-a i drugi. 

Dakle, do prvog CROIMAS-a devet je mjeseci, što se i ne čini dugim razdobljem za prvu organizaciju iznimno složene priredbe. Iz 93. zb, međutim, tvrde da su već sad spremni jer imaju potrebno iskustvo, ljude i sredstva da izvrše svoj dio obveza, a i obveze civilnih institucija samo su u onom području u kojem i one imaju veliko iskustvo. Uključeno je i Ministarstvo turizma koje će s drugim srodnim institucijama poduzeti potrebne korake za promociju aeromitinga u inozemstvu. Da, atraktivni vojni aeromiting može biti izvrstan povod stranim turistima da posjete hrvatsku obalu nešto prije razdoblja koje volimo zvati ”punom sezonom“. A da ne bismo zaboravili i domaće, reći ćemo da pouzdano znamo da su spomenuti hrvatski ljubitelji zrakoplovstva s početka teksta već počeli rezervirati smještaj u Zadru krajem svibnja 2020., pa i oni iz najudaljenije istočne Slavonije.

Uz obilježavanje Dana državnosti, CROIMAS 2020 bit će održan u godini u kojoj se obilježava  25. obljetnica VRO Oluja, 29. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske i 15. obljetnica ustrojavanja akrobatske grupe HRZ-a “Krila Oluje”, a Republika Hrvatska prvi put predsjeda Europskom unijom. Naravno, već sad se planira da će CROIMAS postati tradicionalan. Prema sadašnjim projekcijama, održavat će se svakih pet godina. Nepokolebljivi entuzijasti odmah su izrazili želju da razmak bude kraći, no odgovor inicijatora i organizatora zasad je negativan. Pukovnik Barišić argumentira da je petogodišnje razdoblje najbolje jamstvo da se na aeromiting dovedu oni koji su stvarno najbolji, jer imaju dovoljno vremena da zabilježe događaj u svoje kalendare i isplaniraju dolazak. No, nemojmo ići predaleko, za početak strpimo se do kraja svibnja iduće godine.

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Katsuhiko TOKUNAGA, Mladen ČOBANOVIĆ, Arhiva ”Krila Oluje”