“Krila Oluje” – pobjednička hrvatska zrakoplovna reprezentacija

Posjet francuske akrobatske grupe “Patrouille de France” akrobatskoj grupi HRZ-a “Krila Oluje” svojevrsna je najava 1. hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga CROIMAS 2020, kojem je snažnu potporu dao ministar obrane Damir Krstičević pridruživši se Krilima Oluje na trenažnom letu iznad Zadra

Foto: Marinko Karačić

 

Kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine kad se bude održavao 1. hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting CROIMAS 2020 (Croatian International Military Airshow), moglo se naslutiti tijekom atraktivnog nastupa francuske akrobatske grupe “Patrouille de France”, koja je 19. rujna s deset aviona Alpha Jet stigla u prijateljski posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. “Krila Oluje” dočekala su “Patrouille de France” blizu Zadra te su dvije akrobatske grupe izvele iznad Zadarskog kanala zajednički prelet s ukupno 14 aviona.

Formaciju je predvodio vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić, a iz jednog od aviona Pilatus PC-9M dobrodošlicu Francuzima zaželio je zapovjednik 93. zb brigadir Mario Pleša. Pozdravni prelet dviju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssière u pratnji načelnika Stožera 93. zb HRZ-a pukovnika Borisa Panića.

Iako je prestižna francuska akrobatska grupa prvi put posjetila Hrvatsku, to nije bio njezin prvi zajednički nastup s Krilima Oluje. Prvi zrakoplovni miting na kojem su nastupale zajedno bio je Kecskemét Air Show 2007 u zb “Kecskemét” u Mađarskoj. Otad do danas praktički nije bilo sezone u kojoj se nisu srele na barem jednom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu te su razvile profesionalnu i prijateljsku povezanost i suradnju.

Na trenažnom letu “Krila Oluje” u avionima Pilatus PC-9M u stražnjim su kabinama letjeli piloti “Patrouille de France”. Članovi grupa zamijenili su zatim uloge pa su piloti “Krila Oluje” prvi put letjeli s francuskim kolegama u avionima Alpha Jet.

Vođa “Krila Oluje” rekao je kako su nakon Frecce Tricolora i Red Arrowsa ugostili još jednu prestižnu akrobatsku grupu. Time su potvrđeni iznimno dobri i prijateljski odnosi s najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama. “Posebno impresivan bio je pozdravni zajednički prelet iznad Zadarskog kanala i na neki je način najavio kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine na 1. hrvatskom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu CROIMAS 2020. Naravno, to je bila i neizbježna tema naših razgovora s pilotima ‘Patrouille de France’, koji pozdravljaju odluku o organizaciji hrvatskog mitinga, a kroz zajedničke trenažne letove imali smo jedinstvenu priliku upoznati sve elemente naših letačkih programa,” iznio je satnik Belančić.

Vođa grupe “Patrouille de France” bojnik Clément Racine zahvalio je na sjajnom dočeku te rekao kako bi vrlo rado došli na CROIMAS 2020. “Odluku o sudjelovanju donijet će naše Zapovjedništvo, no svi smo već danas impresionirani dolaskom u Zadar i kod naših domaćina ‘Krila Oluje’. Zajednički let bio je izniman doživljaj, a posebno nosim sliku negativnog leta. Sve je fantastično,” rekao je bojnik Racine.

Akrobatskoj grupi “Krila Oluje” i organizaciji CROIMAS-a 2020 snažnu je potporu dao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Ministar se sa zapovjednikom HRZ-a brigadnim generalom Matom Mikićem pridružio Krilima Oluje na trenažnom letu iznad Zadra uoči njihova 200-tog nastupa.

Nakon pripreme, koja je uključivala upoznavanje s procedurama za let u avionu Pilatus PC-9M i rutom leta te opremanje letačkom opremom, ministar Krstičević prvi je put sjeo u Pilatus i s pilotima “Krila Oluje” izveo zajednički trenažni let.

Letjeli su na ruti Zemunik – Biograd na Moru – Kornati – Telašćica – Zadar, gdje su izveli tradicionalni pozdrav Zadru i nazad do Zemunika. Pri kraju leta izveli su najatraktivniji element “Krila Oluje” – trostruko ogledalo (dia), a let su završili popularnim elementom razlaza u obliku lepeze.

Taj je let bio u potpori 1. hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga. Ministar Krstičević pozvao je tijekom leta građane da dođu na CROIMAS 2020.

“Želim da hrvatski narod zna da na inicijativu pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva hrvatska Vlada organizira 1. hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting u Zadru na Dan državnosti sljedeće godine,” rekao je ministar Krstičević.

 

U vrhu svjetskog akrobatskog letenja

Nakon leta ministar je istaknuo: “Letjeti s Krilima Oluje jedinstven je i neponovljiv doživljaj. Oni su naša pobjednička hrvatska zrakoplovna reprezentacija. Imamo zaista sjajne pilote, pokazali su mi da su u vrhu svjetskog akrobatskog letenja. Ponosni smo što će dogodine u Zadru ‘Krila Oluje’ moći biti domaćini najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama.”

Brigadni general Mato Mikić zahvalio je ministru na povjerenju koje je dao našim pilotima i što je zajedno s njima letio iznad Zadra. Istaknuo je također kako su pripreme za aeromiting u tijeku i kako je to značajna promocija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Republike Hrvatske.

Bojnik Zvonimir Mravunac, pilot “Krila Oluje” s kojim je letio ministar Krstičević, zahvalio je ministru na povjerenju te istaknuo: “Bila mi je čast letjeti s njim.”

Satnik Darko Belančić zahvalio je ministru Krstičeviću na potpori te rekao kako će kruna djelovanja “Krila Oluje” biti upravo održavanje CROIMAS-a 2020 u Zadru. “Bit će nam čast ugostiti najpoznatije svjetske akrobatske grupe i pilote s atraktivnim pojedinačnim programima u domu ‘Krila Oluje’ u Zadru na 15. rođendan ‘Krila Oluje’ i 30. rođendan slobodne i neovisne Republike Hrvatske,” istaknuo je.

OJI

Foto: JOSIP KOPI