“Krila Oluje” i “Patrouille de France” izveli zajednički prelet i trenažne letove

Francuska akrobatska grupa “Patrouille de France” sletjela je 19. rujna s deset aviona Alpha Jet u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u dvodnevni prijateljski posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Riječ je o njezinu prvom gostovanju u Hrvatskoj, a “Krila Oluje” dočekala su je u blizini Zadra, gdje su iznad Zadarskog kanala izveli zajednički prelet s ukupno 14 aviona.

Formaciju je predvodio vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić, a iz jednog od aviona Pilatus PC-9M dobrodošlicu Francuzima zaželio je zapovjednik 93. zb brigadir Mario Pleša. Pozdravni prelet dviju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière u pratnji načelnika Stožera 93. zb HRZ-a pukovnika Borisa Panića.

Nakon slijetanja u bazu u Zemuniku provedene su pripreme za trenažne letove. Na trenažnom letu “Krila Oluje” u avionima Pilatus PC-9M u stražnjim su kabinama letjeli piloti “Patrouille de France”, a zatim su članovi grupa zamijenili uloge te su piloti “Krila Oluje” prvi put letjeli s francuskim kolegama u avionima Alpha Jet.

Satnik Belančić rekao je kako su nakon grupa “Frecce Tricolori” i “Red Arrows” ugostili još jednu prestižnu akrobatsku grupu. Time su potvrdili iznimno dobre i prijateljske odnose s najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama. “Posebno impresivan bio je pozdravni zajednički prelet iznad Zadarskog kanala i na neki je način najavio kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine na prvom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu CROIMAS 2020. Naravno, to je bila i neizbježna tema naših razgovora s pilotima ‘Patrouille de France’, koji pozdravljaju odluku o organizaciji hrvatskog mitinga. Kroz zajedničke trenažne letove imali smo jedinstvenu priliku za upoznavanje svih elemenata naših letačkih programa,” rekao je satnik Belančić.

Vođa grupe “Patrouille de France” bojnik Clément Racine zahvalio je na sjajnom dočeku te rekao kako bi vrlo rado došli na CROIMAS 2020. “Odluku o sudjelovanju donijet će naše Zapovjedništvo, no svi smo već danas impresionirani dolaskom u Zadar i kod naših domaćina ‘Krila Oluje’. Zajednički let bio je izniman doživljaj, a posebno nosim sliku negativnog leta. Sve je fantastično,” istaknuo je bojnik Racine.

“Krila Oluje” dosad su jednom nastupila u Francuskoj, 2017. godine na zrakoplovnom mitingu u zb “Saint-Dizier”. Uz suradnju s grupom “Patrouille de France”, odlično su povezana i s jednim od najboljih svjetskih pojedinačnih nastupa “Rafale Solo Display”.

Akrobatska grupa “Patrouille de France” ustrojena je 1953., a njezina je matična zrakoplovna baza “Salon-de-Provence”. Leti u sastavu od osam aviona Dassault Alpha Jet i jedina je akrobatska grupa u svijetu koja je imala pilotkinju na poziciji vođe grupe (bojnica Virginie Guyot 2009./2010. godine).

Prvi zrakoplovni miting na kojem su “Krila Oluje” i “Patrouille de France” zajedno nastupali bio je Kecskemét Air Show 2007 u zb “Kecskemét” u Mađarskoj. Otad do danas praktički nije bilo sezone u kojoj se dvije grupe nisu susrele na barem jednom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu te su razvile profesionalnu i prijateljsku povezanost i suradnju.

Među najpoznatijim pokroviteljima “Patrouille de France” na godišnjoj razini mogu se istaknuti Alain Delon (1988.), princ Albert II. (1993.) i Carla Bruni Sarkozy (2010.). Avion Dassault Alpha Jet na kojem leti “Patrouille de France” postiže najveću brzinu od oko 1000 km/h, dok je najveća visina leta oko 14 000 m.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić