Crvene strijele u Zemuniku

Jedna od najboljih i najpoznatijih vojnih akrobatskih skupina na svijetu britanski Red Arrows (Crvene strijele) 2. lipnja 2017.  sletjeli su u 93. zrakoplovnu bazu “Zemunik“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u posjet hrvatskoj akrobatskoj skupini “Krila Oluje¨.

Goste iz britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (Royal Air Force) dočekali su veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Stuart Dalgleish, pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske Petar Mihatov, britanski vojni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj pukovnik John Anthony Carswell Kelly. Crvene strijele dočekali su i pozdravili i hrvatski zrakoplovci predvođeni pukovnikom Mariom Plešom načelnikom Stožera 93. zrakoplovne baze ”Zemunik”, cjelokupni sastav ¨Krila Oluje¨ predvođen satnikom Darkom Belančićem, te pukovnik Damir Barišić dugogodišnji član i vođa “Krila Oluje“, a sada njezin savjetnik te zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona u zrakoplovnoj bazi ”Zemunik”.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Stuart Dalgleish istaknuo je kako je dolazak Red Arrowsa rezultat dobre suradnje i partnerskih odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske

Nakon dolaska Crvene su strijele u pravilnoj formaciji s 11 aviona BAE Hawk T.1A izvele pozdravni prelet uz ispuštanje dima. Potom su idućih nekoliko sati proveli sa svojim domaćinima u razmjeni iskustava i razmatranju buduće suradnje. Veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish istaknuo je zadovoljstvo uspješno realiziranim prvim dolaskom britanske akrobatske skupine, koja je rezultat dobre suradnje i partnerskih odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske. Naglasio je kako se dosadašnja suradnja odnosila na područje kopnene vojske i ratne mornarice te da je ona proširena i na područje suradnje ratnih zrakoplovstava.
Posjet Crvenih strijela realiziran je u sklopu njihova povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon višetjednih predsezonskih priprema koje su ove godine proveli u Grčkoj, kao gosti u njihovoj zrakoplovnoj bazi Tanagra. Boravak izvan Ujedinjenog Kraljevstva višegodišnja je kontinuirana rutina Crvenih strijela koju provode u formi letačke vježbe pod trajnim nazivom Springhawk. Crvene strijele vježbu uglavnom provode na Cipru u zrakoplovnoj bazi RAF Akrotiri, gdje imaju  optimalne vremenske uvjete s maksimalnim brojem letačkih dana potrebnih za višetjedno intenzivno uvježbavanje svojeg letačkog programa. Crvene strijele pridaju veliku važnost svojim odlascima i povratcima s predsezonskog Springhawk uvježbavanja te ih planiraju tako da su ti preleti, uz nužna usputna slijetanja, prigoda za razmjenu iskustava i dogovaranje buduće, odnosno širenje postojeće suradnje.
S obzirom na aktivnosti u zrakoplovnoj bazi ”Zemunik” proteklih tjedana stječe se dojam kako su ”Krila Oluje” ove godine svoj međunarodni dio sezone počeli prije. Naime, u ožujku je u ”Zemunik” sletio Breitlingov avion Douglas DC-3, u sklopu njihove svjetske turneje. Potom su također u ožujku u posjet našoj akrobatskoj skupini došle talijanske Trobojne strijele, također jedna od najboljih i najpoznatijih akrobatskih skupina na svijetu. Ovakvi su posjeti rezultat višegodišnjih uspješnih nastupa ”Krila Oluje”, te njihova ugleda koji uživaju u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Očekuje se kako će ovakvih dolazaka u ”Zemunik” biti još.

Red Arrowsi lete na turbomlaznim avionima BAE Hawk T.1A, a repom aviona dominira zastava Kraljevine Union Flag

Zrakoplovni veleposlanici u 57 zemalja svijeta
Britanska skupina Red Arrows osnovana je krajem 1964., a u svibnju 1965. započeli su svoju prvu letačku sezonu. U sastavu su letačke škole, Central Flying School RAF-a, i smješteni su zrakoplovnoj bazi RAF Scampton. Bili su smješteni u zrakoplovnoj bazi RAF Fairford, iz koje su se 1966. preselili u zrakoplovnu bazu RAF Kemble. Potom su se tijekom 1983. preselili u zrakoplovnu bazu RAF Scampton, gdje su i danas. Od 1965. do 1968. nastupali su sa sedam aviona, potom se sastav proširuje na devet aviona te od tada kontinuirano izvode jedan od svojih karakterističnih skupnih akrobatskih elemenata ¨Diamond Nine“ koji se nalazi i u službenom grbu skupine. Prvi avion na kojem su Crvene strijele počele nastupati bio je turbomlazni školsko-borbeni avion Folland/Hawker Siddeley Gnat T.1. Na tom avionu lete do kraja sezone 1979., a 1980. prelaze na novi školsko-borbeni avion Hawker Siddeley/BAE Hawk T.1A, na kojem lete i danas. Uz nove avione dobili su i svoj službeni moto Eclat, što znači izvrsnost. Skupina Red Arrows ustrojena je kao eskadrila, kojom trenutačno zapovijeda pukovnik (wing commander) Martin Higgins, dok je vođa letačke skupine bojnik (squadron leader) David Montenegro.

Red Arrowsi i ”Krila Oluje” nadaju se kako je ovo tek prvi od mnogih susreta u zrakoplovnoj bazi ”Zemunik”

Cijela eskadrila ima ukupno 120 pripadnika, u letačkom i zrakoplovno-tehničkom sastavu, i svi su njezini pripadnici na dragovoljnoj osnovi. Piloti su članovi skupine prosječno tri do četiri godine, i uglavnom dolaze iz borbenih eskadrila gdje lete na borbenim avionima Tornado, Harrier i Eurofighter Typhoon. Letački tim Red Arrowsa (Reds) ima devet pilota, a svaki od njih ima svoj naziv Red 1  do Red 9. Uz njih, na zrakoplovne manifestacije odlazi i Red 10 kao časnik za vezu, časnik za navođenje te komentator letačkog programa. Svake godine odabiru se trojica novih članova, a u prosjeku se na svaku od poziciju u timu javi desetak novih kandidata iz ekadrila RAF-a. Vođa Red Arrowsa (Boss) uvijek je u pravilu pilot koji je već prethodno letio sa skupinom 3-4 godine, i to često puta na poziciji vođe Synchro para. Zrakoplovno-tehnički sastav (Blues) ima ukupno 85 pripadnika, a svake se godine među njima odabire devet tehničara koji su isključivo zaduženi za jedan od devet aviona iz skupine, te u prigodi brojnih preleta i nastupa lete zajedno s pilotom. Svaki od devet odabranih tehničara dobije i svoj naziv, Circus 1 do Circus 9. Letački program Crvenih strijela ima ukupno 25 različitih akrobatskih elemenata, a cijeli program u prosjeku traje oko 25 minuta. Ovisno o meteouvjetima na nastupima izvode puni Full Dynamic program, za koji se traži da je donja baza oblaka minimalno na 1677 m, odnosno njegove skraćene Rolling (minimalna donja baza oblaka na 762 m) i Flat (donja baza oblaka ispod 762 m) inačice programa. Dosad su imali više od 4800 nastupa, u 57 zemalja diljem svijeta, a očekuje se kako će ove godine njihov program gledati do 10 milijuna ljudi. Na godišnjoj razini u prosjeku imaju oko 60 nastupa, dok su 1995. imali rekordnih 136 nastupa. Nisu rijetki slučajevi da unutar 48 sati imaju i do tri  nastupa, bilo da se radi o pozdravnim preletima ili cijelim programima.

Službeni grb Red Arrowsa, s njihovom poznatom Diamond Nine formacijom i službenim motom Eclat koji simbolizira izvrsnost

”Krila Oluje” imaju naše iskreno poštovanje
U razgovoru s vođom skupine Red Arrows bojnikom Davidom Montenegrom koji je prethodno već bio član skupine od 2009. do 2011., a sada je od 2015. drugi put njezin član, mogli smo čuti kako u sklopu svojih oružanih snaga, ne samo zračne komponente, oni imaju vrlo važnu ulogu. A to je promidžba ne samo vojnog poziva, oružanih snaga već i promidžba svoje zemlje, te s toga pridaju veliku pozornost svojim međunarodnim nastupima i kontaktima.
Razgovarajući o njihovoj letačkoj sezoni, koja često traje do prosinca, bojnik Montenegro istaknuo je prije svega kako pripreme za novu sezonu znaju trajati i do šest mjeseci. Nakon predsezonskih letačkih priprema prolaze proces certifikacije koju provodi Zapovjedništvo RAF-a koje potom izdaje PDA (Public Display Authority) certifikat, odnosno dopuštenje za nastup na zrakoplovnim manifestacijama. Tijekom pripremnog razdoblja uvijek nastoje osvježiti svoj program s novim letačkim akrobatskim elementima. Tako su primjerice za sezonu 2017. pripremili tri nova elementa. To je element pod nazivom Tornado, koji će izvoditi Synchro par Red 8 i Red 9. Novi elementi Hurricane koji će izvoditi s četirima avionima, te novi završni element Infinity Break koji će izvoditi sa svim avionima.

Satnica Alicia Mason, Circus 1, jedna je od 85 pripadnika eskadrile zaduženih za zrakoplovno- tehničku potporu Red Arrowsa

Bojnik Montenegro ističe kako hrvatski tim ima izniman osjećaj za dinamične skupne akrobatske elemente. Uz to, pohvalio je njihov poseban pristup letenju, obuku koju provode, njihove opće letačke sposobnosti, te je uvijek iskreno impresioniran Krilima Oluje. Ima i osobno iskustvo letenja na avionu Pilatus PC-7, koji je poprilično sličan Pilatusu PC-9M na kojem lete ”Krila Oluje”, te može u potpunosti razumjeti koliko je zahtjevno letjeti akrobatski program posebice u skupini. Za razliku od Hawkova na kojima lete Crvene strijele i koji imaju strelasta krila koja znatno olakšavaju odnosno omogućavaju znatno brže i dinamičnije manevre u zraku, što posebice dolazi do izražaja pri letenju u lošijim meteouvjetima, Pilatusi imaju ravna krila te je letenje akrobatskog programa na njima znatno zahtjevnije. Naravno, tu su razlike i u tipovima aviona. Crvene strijele lete na turbomlaznim avionima dok su hrvatski Pilatusi turboprop avioni, stoga letenje akrobatskog programa na njima doista traži visoke letačke sposobnosti te ”Krila Oluje” imaju njihovo iskreno poštovanje.

Već idućeg dana nakon odlaska iz Hrvatske nastupom na Torbay Airshowu u Davonu, Red Arrowsi su službeno započeli novu sezonu

Nadamo se novim dolascima Red Arrowsa
Vođa ”Krila Oluje” satnik Darko Belančić istaknuo je kako je ovaj dolazak Red Arrowsa rezultat brojnih  međusobnih susreta i kontakata. Za ”Krila Oluje” dragocjena je suradnja s Red Arrowsima zbog njihova golema iskustva u nastupima dugog 52 godine, mogućnosti uvida u njihov način rada, načina razmišljanja u pripremama i provedbi letačke sezone, te razmjeni letačkih iskustava. Suradnja s Red Arrowsima, ali i s drugima vojnim akrobatskim skupinama, može izravno i puno pomoći u daljnjem ukupnom napretku Krila Oluje. Satnik Belančić se nada kako je ovaj posjet Red Arrowsa tek prvi u nizu njihovih dolazaka u Zemunik u idućim godinama, gdje im hrvatski domaćini mogu puno toga ponuditi, kao i ostalim vojnim skupinama, te se nada kako će se suradnja i dalje razvijati. 
Uspoređujući razlike i sličnosti između skupina, satnik Belančić je istaknuo kako je prije svega temeljna razlika u veličini dvaju ratnih zrakoplovstava, u većem broju letačkog sastava iz kojeg je moguće provoditi odabir pilota. Uz to, Red Arrowsi su namjenski ustrojeni za akrobatsko letenje i nastupe na zrakoplovnim i drugim manifestacijama, dok je temeljna uloga ”Krila Oluje” provedba letačke obuke i trenaže za potreba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, te u okviru raspoloživih mogućnosti uvijek nastoje izvući maksimum za svoje pipreme. ”Krila Oluje” će u 2017. imati ukupno 25 nastupa, uključujući dva međunarodna, u Francuskoj i Slovačkoj.


Squadron Leader David Montenegro vođa Red Arrowsa i satnik Darko Belančić vođa ”Krila Oluje”

Svoj prvi izravni kontakt s Crvenim strijelama ” Krila Oluje” imali su 2010. prilikom nastupa na zrakoplovnoj manifestaciji u talijanskom Rivoltu, povodom 50. obljetnice osnutka talijanske vojne akrobatske skupine Frecce Tricolori (Trobojne strijele). Zadnji kontakt dogodio se tijekom prošlogodišnjeg nastupa ”Krila Oluje” na zrakoplovnoj manifestaciji Royal International Husseina Air Tattoo 2016 u britanskoj zrakoplovnoj bazi RAF Fairford, kad su osvojili prestižnu nagradu Memorijalni mač Kralja za sveukupno najbolji nastup u letačkom programu. S obzirom na ugled te zrakoplovne manifestacije, odnosno na njezine sudionike, može se reći kako su ”Krila Oluje” tada osvojila svjetsko prvenstvo.


napisao i snimio Igor SKENDEROVIĆ