Daljnja testiranja indijskog POVRS-a?

Portal Defense News objavio je 30. rujna da indijska vojska još nije zadovoljna razvojem domaćeg protuoklopnog vođenog projektila 3. generacije Nag (kobra). Navodi se da su testiranja pokazala samo djelomičan uspjeh i da će biti potrebne daljnje provjere koje će provesti sama vojska. Projektil će dulje od godine biti testiran u različitim vremenskim uvjetima, od ekstremnih vrućina do hladnoća, i “(…) tek će tad biti spreman za proizvodnju,”, citira poznati portal pripadnika indijske vojske. U članku se navodi da je Nag dosad isproban jedino u konfiguraciji na oklopnim vozilima, a ispaljuje se iz sustava / vozila NAMICA (Nag Missile Carrier). Portal navodi i da je problem što je Nag prilično skup, jedan navodno stoji pola milijuna dolara, što je više i od svjetski etabliranih Javelina i Spikea. Jedan je od razloga visoke cijene i taj što su termalni senzori kupljeni od stranih dobavljača, izraelskog Rafaela i francuskog Thalesa, a domaći koje proizvodi državna agencija DRDO (Defence Research and Development Organization) još nisu dosegnuli tražene standarde.

(Screenshot: YouTube)

Vojska je inicijalno tražila isporuku 2000 projektila Nag u kratkom, a 8000 u duljem roku. Narudžba je zasad smanjena na 500, a proizvodit će ih još jedna državna tvrtka, BDL (Bharat Dynamics Limited). Nabava se odgađa dulje od deset godina pa je Indija odlučila popuniti praznine kupnjom sustava Spike koji proizvodi Rafaelova podružnica u Indiji.
Navodi iz članka Defense Newsa u suprotnosti su s vijesti o uspješnom testiranju Naga koju je 9. rujna objavila državna agencija Press Information Bureau. U priopćenju je navedeno da su na poligonu testirane letne sposobnosti dvaju projektila, koji su precizno pogodili različite mete s različitih udaljenosti i u različitim vremenskim uvjetima, čime je “(…) potvrđena cjelovita funkcionalnost projektila s lansirnim sustavom i razvojna testiranja su zaključena.”

Domagoj VLAHOVIĆ