Dao nam je ono najvrednije

Davor Bračić bio je pripadnik 1. “A” satnije 112. brigade. Dana 27. prosinca 1991. u Baričevićima kod Zadra teško je ranjen. Preminuo je 13. veljače 1992. od posljedica ranjavanja. Obilježavajući 30. obljetnicu Davorove smrti, na inicijativu njegova ratnog zapovjednika voda Milana Salame otkrivena je 27. siječnja 2022. na mjestu stradanja spomen-ploča

“Dao nam je ono najvrednije, svoj život za slobodnu Hrvatsku, i najmanje što možemo učiniti jest da mu zahvalimo na ovaj način, da mu odamo počast i da ga se prisjetimo. Trebamo se prisjećati svih poginulih branitelja. U općini Poličnik uvijek ćemo zapaliti im svijeću i trajno ih se prisjećati,” rekao je prilikom otkrivanja spomen-ploče Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.

“Moramo prije svega izraziti zahvalnost ratnom zapovjedniku Davora Bračića – Milanu Salami, na čiju je inicijativu ovaj spomenik i nastao. Bila je njegova ideja, a velikim je dijelom i sam snosio troškove izrade. Cijelo je vrijeme imao našu podršku. Međutim, od ideje do realizacije – sve je njegova zasluga,” rekao je pukovnik Marko Čulina, predsjednik Udruge 112. brigade HV-a.

Milan Salama glavni je pokretač ideje o spomeniku. Gotovo u cijelosti izradio ga je sam, a uvelike ga je sam i financirao. Odlučio je, kaže, odužiti se svojem pokojnom vojniku i izraziti mu zahvalnost kao njegov prvi ratni zapovjednik.

“Davor je stradao prilikom smjene straže, 27. prosinca pri povratku kući, kad ga je pogodio snajper. Umro je nakon mjesec i pol, 13. veljače 1992. u bolnici u Rijeci. Tad je imao 26 godina, bio je dijete, taman na početku života. Ovim spomenikom osigurat ćemo da ga se prisjetimo svake godine i da mu uvijek odamo počast,” rekao je Milan Salama.

Pripremio  Željko Stipanović

Foto  Tomislav Brandt