Hrvatski vojnici na još jednom testu spremnosti i profesionalizma

”Budite ono što jeste, hrvatski vojnici, časni i ponosni jer nas takve i prepoznaju u svim ostalim operacijama i misijama,” rekao je ministar obrane Mario Banožić

U vojarni ”7. gardijske brigade Puma” u Varaždinu 21. studenog 2022. svečano je ispraćen 38. hrvatski kontingent u NATO-ovu operaciju KFOR u Republiku Kosovo. Glavnina snaga koja se upućuje u područje operacije KFOR u Republiku Kosovo pripadnici su Motorizirane pješačke satnije oklopno-mehanizirane bojne Puma i Obavještajne pukovnije. Vodeća nacija je Italija, a satnija od 131 pripadnika u NATO-ovu operaciju upućuje se na vrijeme od šest mjeseci.

Zapovjednik 38. HRVCON-a brigadir Marko Pulić u ime svih pripadnika i u svoje ime kazao je da će sve zadaće izvršiti vojnički, profesionalno, na visokoj razini i ponosno se vratiti u Republiku Hrvatsku.

”Mi smo hrvatski vojnici, časni i spremni izvršiti sve zadaće koje se pred nas postave. Svi pripadnici kontingenta visokomotivirani su da i ova NATO-ova operacija bude na ugled Oružanih snaga RH, ali i cijele domovine,” rekao je brigadir Pulić istaknuvši kako vjeruje da će naučena iskustva biti itekako korisna za daljnje djelovanje pripadnika HV-a unutar njihovih postrojbi.

Satnik Dalibor Strbat, pripadnik je 38. HRVCON-a i kaže da ga raduje prilika za stjecanje nekih novih znanja i iskustava: ”Raduje nas suradnja s kolegama iz drugih država, siguran sam kako je upravo razmjena iskustava od neprocjenjive važnosti za podizanje sposobnosti i znanja za svakog hrvatskog vojnika.”

Ministar obrane Mario Banožić na svečanom je ispraćaju kazao kako mu je čast i zadovoljstvo biti s hrvatskim vojnikinjama i vojnicima i pružiti im potporu uoči odlaska u područje operacije koja je za nas jedna od najvažnijih.

”Vaš je angažman usmjeren na očuvanje mira i zato od vas očekujem da izvršavate sve svoje zadaće kako su to upravo činili i vaši prethodnici. Ostavili su trag kao hrabri vojnici, koji profesionalno izvršavaju sve svoje zadaće i koji su stvorili put za sve buduće kontingente,” rekao je ministar Banožić i dodao kako takvim pristupom pokazujemo da smo izvrsno obučena, organizirana i opremljena vojska.

”Budite ono što jeste, hrvatski vojnici, časni, ponosni jer nas takve i prepoznaju u svim ostalim operacijama i misijama. Siguran sam u vas i budite domovini vjerni.”

Pripadnike HV-a u područje NATO-ove operacije KFOR ispratio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zaželio pripadnicima uspješno i potpuno izvršenje svih zadaća koje se pred njih stave. ”Uvjeren sam da ste spremni za tu operaciju i da razumijete temeljnu misiju i sve zadaće koje su pred vama. Vaša je temeljna zadaća pridonijeti stabilnom i sigurnom okruženju. Odlazite u prijateljsku zemlju s ciljem pomoći njezinu stanovništvu i kosovskim snagama sigurnosti,” rekao je admiral Hranj.
U okviru programa svečanog ispraćaja, ministar Banožić i admiral Hranj sa suradnicima zapalili su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima kod kapelice sv. Jurja u vojarni ”7. gardijske brigade Puma”.

Tekst: Jelena Jakšić

FOTO : Filip Klen