Njihovu žrtvu nikad ne smijemo zaboraviti…

Htjeli su uništiti našu kulturu, našu povijest, stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom. Ali ta čežnja samo je još više bujala i nisu je zaustavila ni stradanja koja su se dogodila u Vukovaru i Škabrnji. Hrvatska je izdržala unatoč svima. A Vukovar i Škabrnja ostali su simboli stradanja i bolan podsjetnik na sve žrtve dane za samostalnost i slobodu Hrvatske…

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenog 2022. Kolonom sjećanja i polaganjem vijenaca odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje. Na komemorativnom skupu istaknuto je kako je u Škabrnji na taj dan počinjen zločin koji nikad ne smijemo zaboraviti. Načelnik Općine Ivan Škaro kazao je da živote stradalih ne možemo vratiti te istaknuo važnost čuvanja uspomene na njih i podsjećanja uvijek iznova na ono što se ovdje dogodilo.

Žrtvama Škabrnje počast su došli odati izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske predvođeno izaslanikom ministra obrane i državnim tajnikom Brankom Hrgom, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno ministrom Olegom Butkovićem, izaslanstva ministarstava hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

U Koloni sjećanja Korak po korak okupljeni su krenuli do spomen-obilježja masovne grobnice gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Na mjesnom groblju sv. Luke najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi koje su sudjelovale u obrani te gradova i županija, podno Središnjeg križa položila su vijence u spomen na škabrnjske žrtve.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu misu je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. ”Žrtva Škabrnje nije zaboravljena i danas se sjećamo sa zahvalnošću svih koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu,” kazao je mons. Puljić te dodao: “Današnji je dan prije trideset godina u Škabrnji i Vukovaru bio tužan i pun stradanja. Htjeli su uništiti našu kulturu, našu povijest, stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom. Ali ta čežnja samo je još više bujala i nisu je zaustavila ni stradanja koja su se dogodila u Vukovaru i Škabrnji. Svemu usprkos preživjeli smo nošeni snagom vjere i molitve. Sloboda je izvojevana s krunicom u ruci hrvatskih branitelja. Hrvatska je izdržala unatoč svima. A Vukovar i Škabrnja ostali su simboli stradanja i bolan podsjetnik na sve žrtve dane za samostalnost i slobodu Hrvatske.

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, ubijeno je 54 civila, a od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno je stradalo još šest osoba. Zločin u Škabrnji izveden je planski, mjesto je spaljeno, u potpunosti uništeno i opustošeno, a katolička crkva do temelja srušena.

TEKST  Vesna Pintarić/FOTO  Tomislav Brandt