Izazov tjelesne spremnosti

Natjecanje promiče zdrav način života i sportske aktivnosti, podizanje borbene spremnosti te poticanje zdravog natjecateljskog duha pripadnika Hrvatske vojske

Zagrebački Tuškanac i sportska dvorana vojarne ”1. hrvatski gardijski zbor” i ove su godine bili domaćin sedmog izdanja natjecanja Viribus unitis – Izazov tjelesne spremnosti u organizaciji pripadnika Počasno-zaštitne bojne. Kroz zdrav natjecateljski i viteški duh natjecanje promiče pojedinačnu spremnost i tjelesnu izdržljivost, a glavni je cilj poticanje zajedničkog pobjedničkog duha čime se Hrvatska vojska može pohvaliti još od Domovinskog rata. Organizira se u znak sjećanja na časničkog namjesnika Antu Malića koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2. Časnički namjesnik Malić bio je pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, veliki poznavatelj i ljubitelj borilačkih vještina i vježbi snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti koje je neumorno trenirao, promovirao te uvodio sport u Hrvatsku vojsku.

U natjecateljskim danima 10. i 11. studenog 2022. svih 108 natjecatelja, među kojima 20 žena, imalo je priliku pokazati svoju spremnost u vježbama koje se baziraju na CrossFit metodi treninga. CrossFit kao sport visoko je intenzivan, konstantno promjenjiv funkcionalni trening koji za cilj ima razvoj osnovne kondicijske pripremljenosti i motoričke sposobnosti, a kombinira gimnastičke elemente, elemente olimpijskog dizanja utega te kardiovaskularni trening u cilju kontrole vlastitog tijela, svladavanja vanjskog opterećenja i razvoja snage te podizanja učinkovitosti energetskih procesa u tijelu. Ovo natjecanje definitivno slovi kao fizički najzahtjevnije sportsko natjecanje u Oružanim snagama i ove je godine pokazalo kako je steklo popularnost ne samo među pripadnicima Hrvatske vojske, nego i kod predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice te Ministarstva pravosuđa. Prvi su se put među elitnim postrojbama našli i polaznici Policijske akademije koji su pred svojim iskusnijim kolegama imali priliku pokazati svoju tjelesnu izdržljivost. Voditelj grupe u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba Petar Kecman i više je nego zadovoljan rezultatima svoje ekipe na ovogodišnjem Viribusu. ”Htjeli smo ući u finale među specijalce i elitu hrvatske vojske i policije i u tome smo uspjeli,“ kaže Kecman koji ističe dobra prijateljstva ostvarena tijekom prošlih godina kad su također sudjelovali na natjecanju.

Ovogodišnje natjecanje održalo se kao ekipno, posebno za ženske te posebno za muške natjecatelje. Ženska ekipa sastojala se od dvije natjecateljice, a muška od tri natjecatelja. Provedbeni časnik natjecanja satnik Marko Kranjčec izrazio je zadovoljstvo odazivom i pojasnio promjene ovogodišnjeg natjecanja. ”Ove godine nije bilo pojedinačnog natjecanja nego smo se fokusirali samo na ekipno kako bi se što više zadržao taj duh zajedništva,” rekao je satnik Kranjčec. Koncept je zamišljen tako da se natjecanje provodi u dvije starosne kategorije i za ženske i za muške natjecatelje, ali s obzirom na to da se nitko od pripadnica nije javio za kategoriju iznad 35 godina, ona je za natjecateljice bila isključena. Natjecanje je ove godine trajalo dva dana, prvi se dan natjecatelji natječu u tri WOD-a (workout of the day), a drugi dan u dva WOD-a. WOD-ovi su sastavljeni od niza vježbi kao što su potisak iznad glave, veslanje na ergometru, sinkronizirani marinci, mrtvo dizanje, čučanj sa zvonastim utegom, sklekovi, pregibi trupa s loptom, iskoraci i ostale vježbe visokog intenziteta. Kako bi sve vježbe bile izvedene u pravilnoj formi i bez kršenja pravila svakoj je ekipi bio dodijeljen sudac koji ih je ocjenjivao i bilježio prolazno vrijeme tijekom izvođenja.

Ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je sportsku dvoranu vojarne ”Tuškanac“ drugog i ujedno finalnog dana natjecanja i odmah smo na prvu mogli vidjeti visoku dozu adrenalina i natjecateljskog duha, a prije svega navijanje i međusobno motiviranje među natjecateljima. Sudeći po kompleksnosti vježbi i načinu izvođenja bilo je očito kako svi natjecatelji posvećuju dosta vremena svojoj tjelesnoj spremnosti, a neki od njih pripremali su se u zadnjih nekoliko mjeseci isključivo za ovo natjecanje.

Prvo mjesto u kategoriji muškaraca do 35 godina osvojila je ekipa Antiterorističke jedinice Lučko, drugo mjesto djelatnici Satnije antiterorističke Vojne policije, dok su treće mjesto zauzeli pripadnici Počasno-zaštitne bojne. U kategoriji muškaraca iznad 35 godina djelatnici MUP-a sa svoja dva tima osvojili su prvo i drugo mjesto, a treće je mjesto pripalo pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe. U ženskoj kategoriji prvo su mjesto osvojile pripadnice Počasno-zaštitne bojne, a drugo i treće mjesto timovi s pripadnicama mješovitih postrojbi. Zatvaranju natjecanja nazočio je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, koji je čestitavši natjecateljima rekao kako su pokazali izvrsnu psihofizičku spremnost, što je jedna od najbitnijih stavki koje mora posjedovati pripadnik Oružanih snaga i drugih službi domovinske sigurnosti.

Poručnica Rea Tomina Skender, zapovjednica voda u Zaštitnoj satniji, kaže kako joj je za razliku od prošlogodišnjih natjecanja ovaj bio iznimno zahtjevan i iscrpljujući, ali zahvaljujući glasnoj potpori svojih kolega uspjela je s kolegicom iz tima osvojiti prvo mjesto za Počasno-zaštitnu satniju. ”Glava je najbitnija u svemu i kad mi tijelo odustaje i govori da ne može, glava je tu koja dominira i natjera me da idem do kraja,“ odgovara Rea kad smo je pitali koji je najveći razlog pobjede te posebno potiče sve ženske pripadnice da se prijave na Viribus kako bi bilo što više ženskih ekipa i konkurencije jer je ovo odlična prilika za dostizanje granica kojih ni sami još uvijek nismo svjesni.


Prvo mjesto u kategoriji muškaraca do 35 godina osvojila je ekipa Antiterorističke jedinice Lučko, drugo mjesto djelatnici Satnije antiterorističke Vojne policije, dok su treće mjesto zauzeli pripadnici Počasno-zaštitne bojne. U kategoriji muškaraca iznad 35 godina djelatnici MUP-a sa svoja dva tima osvojili su prvo i drugo mjesto, a treće mjesto pripalo je pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe. U ženskoj kategoriji prvo su mjesto osvojile pripadnice Počasno-zaštitne bojne, a drugo i treće mjesto timovi s pripadnicama mješovitih postrojbi.

 

Tekst  Janja Marijanović

FOTO  Martina Stanković