Dobrodošli u obitelj pobjedničke Hrvatske vojske!

Mladi kadeti i kadetkinje postali su poručnici i poručnice, a osim čina primili su časnički bodež i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske

Uručenje prvog časničkog čina kadetima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održano je 8. studenog u Velikoj dvorani Časničkog doma u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu.

Činove je dobio 31 kadet i kadetkinja 12. i 13. naraštaja diplomskih i preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje.

Osim čina poručnika, kadeti su primili časnički bodež i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Prigodnoj svečanosti, uz kadete i njihove obitelji i prijatelje, nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, drugi uzvanici, djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Hrvatske vojske.

Dobrodošlicu u obitelj pobjedničke Hrvatske vojske kadetima je zaželio ministar Krstičević: “Dobili ste časničke činove, vjerujte i dalje u sebe, radite i vodite ljude osobnim primjerom. Vašim dosadašnjim školovanjem, uloženim naporom i zalaganjem zasluženo postajete časnice i časnici pobjedničke Hrvatske vojske i na tome vam odsrca čestitam.”

Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”

Ministar je podsjetio na žrtvu i djela heroja Domovinskog rata poput Predraga Matanovića, Andrije Matijaša Pauka i Blage Zadre, te istaknuo da im njihova djela, kao i herojstvo svih hrvatskih branitelja, budu nit vodilja u daljnjem radu.

“Dužnost je svih nas da njima u čast nastavimo promicati istinske vrijednosti na temelju kojih je stvorena pobjednička Hrvatska vojska i slobodna Hrvatska,” rekao je ministar Krstičević te poručio: “Uvijek mi je drago vidjeti mlade i sposobne ljude, koji unose svježinu u naš sustav i koji će dati svoj doprinos u daljnjem razvoju i jačanju naše vojske stvorene iz temelja zajedništvom hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja.”

Izrazivši zadovoljstvo napretkom vojnog obrazovnog sustava i Hrvatskog vojnog učilišta, čiji temelji sežu u 1991. godinu, ministar je naglasio kako će se u dolazećem razdoblju dodatno unaprijediti obrazovni sustav Hrvatske vojske transformacijom HVU-a u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”.

Ministar se osvrnuo i na najveću vrijednost Hrvatske vojske – čovjeka. Naglasio je kako je tijekom mandata ove Vlade u potpunosti obnovljena Hrvatska vojska: “Vratili smo našim vojnicima što im pripada, sustavno razvijamo nove sposobnosti i moderniziramo oružne sustave. I u tome se nećemo umoriti.”

General zbora Mirko Šundov kadetima je uputio čestitke i poručio: “Kao načelnik Glavnog stožera posebno vjerujem u vas mlade. Vaša odluka da za životni poziv izaberete služenje svojem narodu i domovini iznimna je čast, ali i obveza i odgovornost i to mora biti glavni pokretač vašeg djelovanja. Hvala svima koji su vas podržali u toj odluci, posebno vašim roditeljima.”

Punopravni pripadnici Hrvatske vojske

Dodao je kako od njih očekuje ispunjenje obveza koje imaju u postrojbi u koju su raspoređeni, časno služenje domovini, da budu moralni časnici i zapovjednici spremni na izazove i žrtve, štite ljude i imovinu, promiču sustav jednakih mogućnosti, rade na unapređenju sustava i trajnom razvoju vlastitih sposobnosti kao i sposobnosti Hrvatske vojske.

General-bojnik Mate Pađen u svoje ime i u ime svih djelatnika HVU-a čestitao je kadetima na uspješno završenom školovanju te im poručio: “Danas ovdje postajete profesionalni vojnici, punopravni pripadnici Hrvatske vojske, koja je temelj sigurnosti i opstojnosti naše domovine.”

Zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša po završetku uručenja rekao je kako su bivši kadeti, a sad poručnice i poručnici, kroz studije na HVU-u prošli akademske i vojnoobučne sadržaje te nadogradili moralna i etička načela, koja su važna kako bi uspješno preuzeli svoje vodove.

Tijekom svečanosti prikazan je video o Kadetskoj bojni u kojem je predstavljeno školovanje i život kadeta, a u glazbenom dijelu nastupio je Orkestar Hrvatske vojske.


Poručnik Ivan Lovrić:

“Čast mi je i privilegija biti dio obitelji pobjedničke Hrvatske vojske i dobiti mogućnost zapovijedanja te izvršavanja zadaća za koje smo se školovali.”

 


Poručnica Mihaela Živković:

“Iznimna mi je čast služiti svojoj domovini i naslijediti sve ono za što su se naši branitelji izborili. Već u šestom razredu osnovne vidjela sam program Kadet i znala da je to ono što želim upisati.”

 

Petra KOSTANJŠAK

Foto: Mladen ČOBANOVIĆ