Svečana dodjela prvog časničkog čina kadetima

Osim čina kadeti su primili časnički bodež, rješenje o prijmu u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske

U vojarni ”Petar Zrinski“ u Zagrebu 1. rujna 2022. svečano je dodijeljen prvi časnički čin kadetima Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“, a čin poručnice/poručnika primilo je 60 kadetkinja i kadeta 15. i 16. naraštaja diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Osim  čina  poručnika  kadeti  su  primili  časnički  bodež, rješenje  o  prijmu  u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Svečanosti je nazočio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, zamjenik načelnika GS-a OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike kontraadmiral Predrag Stipanović, direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti Ivana Čuković-Bagić i drugi uzvanici.

Admiral Robert Hranj čestitao je kadetima na završetku školovanja i istaknuo kako se ovim obilježava veliki uspjeh vojnog školstva. ”Današnjim danom država vam daje ovlasti za sudjelovanje u obrani domovine i vođenje vojnika u postrojbama koje će vam biti dodijeljene. Trudite se biti ambiciozni, uporni i marljivi i to vam garantira da ćete u svojoj vojnoj karijeri biti uspješni. Učite na načelima Domovinskog rata kao i iz okružja u kojem se nalazimo te o novim vojnim trendovima kako bi sutra bili sposobni kolektivno odgovoriti na nove izazove,” poručio je novim časnicama i časnicima admiral Hranj.

Čestitavši kadetima uspješan završetak školovanja u ime svih djelatnika HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”, brigadni general Blaž Beretin posebno je zahvalio roditeljima prisutnih kadeta koji su bili glavna potpora svojoj djeci. ”Hrvatsko vojno učilište kao jedina vojno-obrazovna ustanova u Hrvatskoj ima obvezu čuvati i njegovati hrvatsku vojnu tradiciju i stoga moramo učiti iz naše povijesti. Vaša stečena znanja i kompetencije naša su referenca i vrijednost koja daje prepoznatljivost i spremnost za različite izazove koji su pred nama,” zaključio je brigadni general Beretin.

U 15. naraštaju studijske programe završilo je 38 kadeta, od toga zvanje magistra Vojnog inženjerstva steklo je 23 kadeta, a 15 kadeta zvanje magistra Vojnog vođenja i upravljanja. U 16. naraštaju studijske programe završilo je 22 kadeta, od toga je zvanje prvostupnika Vojnog inženjerstva steklo 5 kadeta, a 17 kadeta zvanje prvostupnika Vojnog vođenja i upravljanja.

Poručnica Ivana Sivrić kaže kako s ponosom nosi časnički čin i raduje se daljnjem razvijanju i napredovanju u svojoj vojnoj karijeri, a njezin kolega poručnik Matija Henčić ističe kako očekuje dosta rada u svojoj budućoj postrojbi  i dobre međuljudske odnose.

TEKST  Janja Marijanović

Foto  Mladen Čobanović