Dodjela činova kadetima Hrvatskog vojnog učilišta

Kadetima 12. i 13. naraštaja dodijeljen je prvi časnički čin, časnički bodež i odluka o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske…

U Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ održana je 2. rujna 2019. dodjela činova 12. i 13. naraštaju kadeta. Prvi časnički čin, časnički bodež i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske dobilo je 56 kadeta.

Prigodnoj svečanosti nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković te djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Hrvatske vojske. ”Dragi kadeti, posebno vjerujem u vas mlade pripadnike i očekujem od vas da budete heroji mira i heroji znanja,” poručio je kadetima general Šundov te naglasio važnu ulogu Hrvatskog vojnog učilišta za daljnji razvoj i izgradnju Hrvatske vojske. U svojem obraćanju general Pađen istaknuo je kako je vojni poziv častan, ali i izazovan, te kako vjeruje da su kadeti na Učilištu stekli sve potrebne vještine za njegovo uspješno obavljanje, poručivši im: ”Sad vam predstoji nešto novo, danas ovdje postajete profesionalni vojnici, punopravni pripadnici Hrvatske vojske koja je temelj sigurnosti i opstojnosti naše domovine.”

U glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.


Poručnica Eva Marija Živković još je tijekom studija vojnog vođenja i upravljanja znala da želi dobiti raspored u Vojnoj policiji. Motivacija joj je bio njezin otac, koji je karijeru izgradio u Specijalnoj policiji MUP-a: ”Njegove priče iz rata nagnale su me na to da odaberem poziv u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Nakon upoznavanja pripadnika Vojne policije, vidjela sam se ondje i nigdje drugdje. Vojna policija bila mi je jedini izbor.“ Poručnica Živković želi nastaviti školovanje, ići u međunarodnu misiju i predstavljati Hrvatsku u inozemstvu.


Poručnik Kristian Blažević priznaje da na početku studija Vojnog inženjerstva nije puno znao o vojsci, no vrlo je brzo otkrio afinitet prema tenkovima, a mjesto zapovjednika tenkovskog voda u 1. vodu 1. satnije Oklopne bojne za njega je ostvarenje snova. U nastavku karijere želi sudjelovati na što više tečajeva i terenskih vježbi kako bi mogao napredovati, a mlađim čitateljima poručuje:”Preporučio bih mladima da dođu isprobati vojnički život u sklopu studija ili dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Čak i ako se ne pronađu u vojsci, mogu naučiti razne vještine koje će im poslije dobro doći u životu.“

 

Doris RAVLIĆ, Iva GUGO

Foto: Darko SERTIĆ, Marija SEVER