Međunarodna obuka za borbenog plivača

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” održan je dvotjedni međunarodni Tečaj za borbenog plivača na kojem je sudjelovalo 20 kadeta iz Hrvatske, po dvojica kadeta iz Poljske i Slovačke te jedan kadet iz Njemačke. Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu. Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih prepreka plivanjem i veslanjem te dodatno razvija prethodno usvojene temeljne mornarske vještine…

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” od 19. do 31. kolovoza 2019. proveden je dvotjedni međunarodni Tečaj za borbenog plivača na kojem je sudjelovalo 20 kadeta iz Hrvatske, po dvojica kadeta iz Poljske i Slovačke te jedan kadet iz Njemačke. Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu. Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih prepreka plivanjem i veslanjem te dodatno razvija prethodno usvojene temeljne mornarske vještine kao i tehnike, taktike i procedure djelovanja na kopnu. Sudjelovanje na tečaju rezervirano je za kadete s odličnim uspjehom na studiju i vojnoj obuci tijekom protekle akademske godine. Uz akademski uspjeh, sudionici moraju biti dobri plivači, imati svladan strah od visine i vode, poznavati proceduru vođenja postrojbi, osnove tehničkih radnji razine desetine voda, te znati engleski, službeni jezik tečaja.

Kadete smo posjetili za vrijeme svladavanja visinskih skokova s broda, pripreme u slučaju da dođe do desanta polaznika iz helikoptera. ”Svrha ove vježbe jest da kadeti znaju na koji način postupati s opremom i na koji način iskočiti iz helikoptera u slučaju takve vrste desanta i najbitnije kako bi se riješili straha od visine,” pojasnio nam je voditelj tečaja zapovjednik voda 6. kadetske satnije poručnik fregate Hrvoje Repušić. Kadete obučavaju instruktori kadetske bojne, ZSS-a i Škole ronjenje HRM-a uz potporu svih triju grana Hrvatske vojske.

Tijekom tečaja kadeti trebaju svladati sadržaje iz više programskih područja koja obuhvaćaju: plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporaba suhih i izrada priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokovi u vodu, osnove pomorske navigacije, prva pomoć i spašavanje na moru, provedba pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme. Obuka je organizirana tako da se napor postupno pojačava iz dana u dan zbog čega je zdravstveni rizik sveden na minimum. ”Iako sam dijete s mora, moram priznati kako mi je najteži dio obuke bio 12 kilometara veslanja,” kaže kadetkinja skupnica Anita Peran dodajući kako je ova obuka bila i idealna prilika za druženje s prijateljskim zemljama i razmjenu iskustava .

Sve pojedinačne aktivnosti priprema su za tri situacijske vježbe, zamišljene kao izvidničko-diverzantske misije u kojima su kadeti morali pokazati da su svladali proces donošenja vojnih odluka.Prva situacijska vježba provedena je na području otoka Brača gdje su kadeti koristili i mornaričke i kopnene vještine. Druga vježba kombinacija je morskog i riječnog dijela obuke uz primjenu i gumenih čamaca i taktika uporaba kajaka. Treća vježba kruna je samog tečaja gdje dolazi do integracije svih grana Oružanih snaga koristeći mornaričke i kopnene vještine te transportni prijevoz helikopterima OSRH.

”Tijekom tečaja kadeti su stekli vještine koje se rijetko gdje mogu naučiti, posebice zbog iskustva samih instruktora koji su već više od 20 godina dio Oružanih snaga Republike Hrvatske,“ kazao je poručnik fregate Repušić istaknuvši kako će stečena znanja i iskustva kadeti primjenjivati u budućoj karijeri. Ono što poručnika najviše veseli jest zajedništvo među kadetima neovisno iz koje zemlje dolaze: “Postići timski rad u međunarodnom okruženju najveća je nagrada meni i instruktorima.“


Jedan od najboljih dijelova obuke za mene su instruktori koji su uistinu iskusni i stručni te su nam pružili mnogo informacija i novih znanja. Pohvalio bih također koncepte scenarija vježbi koji su realni i mogući te postoji velika vjerojatnost da ćemo se jednog dana naći u sličnim situacijama. Ova vrsta obuke za borbenog plivača postoji jedino kod vas, drago mi je da sam imao priliku sudjelovati.


Mladi kadeti u Poljskoj nemaju puno prilika za sudjelovanje u ovakvim vrstama vježbi zato sam sretan što mi se pružila prilika biti na ovoj obuci. Stekao sam vrijedno iskustvo koje će mi uvelike koristiti jer bih se jednog dana volio priključiti timu za potragu i spašavanje na Baltičkom moru.

 

 

Doris Ravlić

Foto: Mladen Čobanović