Tečaj za borbenog plivača u Splitu

U splitskoj vojarni ”Admiral flote Sveto Letica – Barba“ započeo je 19. kolovoza dvotjedni međunarodni Tečaj za borbenog plivača čiji je organizator Hrvatsko vojno učilište ”Dr. Franjo Tuđman“. U potpori sudjeluje Hrvatska kopnena vojska, Hrvatska ratna mornarica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Na tečaju je 25 kadeta, od kojih je 20 iz Hrvatske, jedan iz Njemačke, dva iz Poljske i dva iz Slovačke. Voditelj je zapovjednik voda 6. Kadetske satnije poručnik fregate Hrvoje Repušić, a u potpori sudjeluju instruktori Kadetske bojne, ZSS-a i Škole ronjenja HRM-a.

Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu. Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih prepreka plivanjem i veslanjem, te dodatno razvija prethodno usvojene temeljne mornarske vještine kao i tehnike, taktike i procedure djelovanja na kopnu.

Kadeti tijekom tečaja trebaju svladavati sadržaje iz više programskih područja koja obuhvaćaju plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporaba suhih i izrada priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokovi u vodu, osnove pomorske navigacije, prva pomoć i spašavanje na moru, provedba pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme.

Cilj je tečaja obuka i osposobljavanje polaznika u naprednim tehnikama, taktikama i procedurama svladavanja vodenih prepreka kako bi razvili potrebne vještine za uspješno svladavanje vodenih prepreka u svim taktičkim i vremenskim uvjetima u svrhu izvršenja dodijeljene zadaće. Napredni je to oblik vojne obuke kadeta u skladu s Konceptom vojne obuke kadeta.

Tekst: Zdravko Lovašen
Foto: Dražen Volarić