Završio Tečaj za borbenog plivača

U splitskoj vojarni “Sv. Nikola” održana je 3. rujna svečanost povodom završetka Tečaja za borbenog plivača. Nazočili su joj zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Zlatko Ferenčević te voditelj Tečaja, zapovjednik Kadetske bojne pukovnik Tomislav Kasumović. Polaznicima su uručene značke i potvrde o uspješno završenom Tečaju, a najboljem, kadetu naredniku Dariju Mlinariću, i prijelazni pehar. Četiri polaznika dobila su zlatne, a 23 srebrne značke.
Tečaj je trajao dva tjedna, a uz 18 kadeta iz Hrvatske sudjelovalo je i devet stranih kadeta, iz Njemačke, Poljske i Slovačke. Nositelj cjelokupne obuke bio je HVU, a u realizaciji provedbenog dijela sudjelovali su Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Hrvatska ratna mornarica te Zapovjedništvo specijalnih snaga.
Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu. Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih zapreka plivanjem i veslanjem te dodatno razvija usvojene temeljne mornarske vještine kao i tehnike, taktike i procedure djelovanja na kopnu. Program obuke i ocjenjivanja temelji se na prihvaćenom i odobrenom Konceptu vojne obuke kadeta na preddiplomskim sveučilišnim studijima Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, kao jedan od posebnih oblika obučavanja. Namijenjen je kadetima iz OSRH te iz savezničkih i partnerskih zemalja, polaznicima viših godina koji su svladali sveukupnu obuku iz područja temeljnih vojnih i mornarskih vještina. Obučni sadržaji obuhvaćaju zadaće koje se provode kao dio obuke timova, integrirajući naučene radnje i postupke iz vojne obuke s novousvojenim sadržajima. Za svaku su zadaću određeni uvjeti i propisani standardi koje kadet mora postići. Kadeti trebaju svladati sadržaje iz više programskih područja, koji obuhvaćaju plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporabu suhih i izradu priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokove u vodu, osnove pomorske navigacije, prvu pomoć i spašavanje na moru, provedbu pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesnu i kondicijsku pripremu.
Zdravko Lovašen
Foto: Dražen Volarić