Kadeti na tečaju za borbenog plivača

Ovo je treća godina u kojoj se tečaj provodi, a na njemu sudjeluju i kadeti drugih vojnih akademija, partnerskih i prijateljskih zemalja, zemalja članica NATO-a i Europske unije. Okupio je 28 kadeta, među njima i osam iz inozemstva: Mađarske, Republike Poljske i Slovačke Republike. Hrvatski kadeti koji na njemu sudjeluju polaznici su prve, druge i treće godine studija i trebali su udovoljiti uvjetima pristupanja takvom tečaju…

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, zajedno s kadetima drugih vojnih akademija iz nama partnerskih i prijateljskih zemalja i ovog su ljeta, treću godinu zaredom, u splitskoj vojarni “Sv. Nikola” polazili tečaj za borbenog plivača kadeta. Ovogodišnji je tečaj započeo 20. kolovoza i trajao do 3. rujna, a okupio je 28 kadeta, među njima i osam iz inozemstva: Mađarske, Republike Poljske i Slovačke Republike. Nositelj kompletne obuke tečaja za borbenog plivača je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”, a u realizaciji provedbenog dijela ostvarena je bliska suradnja s Hrvatskom kopnenom vojskom, Hrvatskom ratnom mornaricom, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom te Zapovjedništvom specijalnih snaga i Zapovjedništvom za potporu. 
Zapovjednik Kadetske bojne HVU-a bojnik Tomislav Kasumović, koji u Splitu budno nadzire, prati i koordinira svaki dio provedbe tečaja za borbene plivače, za Hrvatski vojnik objašnjava njegovu važnost: “Ovo je treća godina u kojoj se tečaj provodi. Provodimo ga na međunarodnoj razini, s kadetima drugih vojnih akademija, partnerskih i prijateljskih zemalja, zemalja članica NATO-a i Europske unije. U cijelosti se provodi na engleskom jeziku i spada u posebne oblike poučavanja kadeta, a imaju mu pravo pristupiti oni kadeti koji su tijekom akademske godine, do ljeta, ispunili sve svoje akademske i vojnoobučne obveze. Ove godine, prvi put, osim kadeta, u tečaju sudjeluju i časnici iz prijateljskih zemalja: bojnik Dariusz Piątkowski iz Poljske te satnik Geza Horvath iz Mađarske. Hrvatski kadeti koji sudjeluju polaznici su prve, druge i treće godine studija i trebali su udovoljiti uvjetima pristupanja ovakvom tečaju.” Bojnik Kasumović naglašava i specifičnost tečaja za borbene plivače: “Specifičnost je ovog tečaja u tome što u njegovoj realizaciji i provedbenom dijelu sudjeluju sve tri grane Oružanih snaga Republike Hrvatske: HKoV, HRM, HRZ i PZO te, uz njih, ZSS i ZzP, dok je HVU nositelj kompletne obuke. To znači da naši polaznici, kao poseban oblik obučavanja, imaju i jedinstvenu priliku raditi s djelatnicima iz našeg sustava, pripadnicima svih triju grana i zapovjedništava, upoznati se s tim granama i zapovjedništvima što je odlično jer će nakon završetka školovanja i sami postati dio neke od tih grana ili zapovjedništava.”
Kadeti na tečaju usvajaju potrebne tehnike, taktike i procedure u svladavanju vodenih zapreka te stječu sposobnosti njihova svladavanja koristeći samo opremu koja je dio osobnog zaduženja. Usvajanje sposobnosti takvog svladavanja vodenih zapreka, bilo da je riječ o rijeci, jezeru ili moru, cilj je koji tečaj za borbenog plivača kadeta treba dostići. Bojnik Kasumović na kraju ističe: “U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ tečaj ćemo nastaviti i dalje organizirati i provoditi na godišnjoj razini, a u slučaju povećanog interesa, moguća je organizacija i više puta godišnje.”


Ovogodišnji tečaj za borbenog plivača kadeta bit će zapamćen i po uvedenoj novini. Zapovjednik Kadetske bojne HVU-a bojnik Tomislav Kasumović o tome kaže: “Još jedna specifičnost ovogodišnjeg tečaja i ono što ga čini drukčijim od dosadašnjih je i to da se ove godine, nakon završetka tečaja, dijele značke za borbenog plivača. Svi koji završe tečaj dobivaju pravo nošenja metalne numerirane značke borbenog plivača koja će biti neka vrsta vizualnog identiteta te znak uspješnosti i uspješno završenog tečaja.”


bojnik Dariusz Piątkowski, Republika Poljska

Kao instruktor u zračnim snagama Republike Poljske imam iskustvo u radu s kadetima kad je riječ o avionima, padobranstvu, radu na simulatorima, ali iskustvo rada na moru nemam. Drago mi je što sam ovdje i što sam s poljskim kadetima dobio priliku sudjelovati jer je sve ovo na neki način novo za nas. Ovo su iskustva koja nismo mogli stjecati u našoj zemlji, a novo je iskustvo i zajednički rad kadeta različitih nacija i iz različitih zemalja. Tečaj za borbenog plivača provodi se u vrlo intenzivnom tempu rada i vježbi, ponekad i više od 12 sati dnevno. Za mene to nije preteško – ja sam ronilac, plivač, kajakaš, ali mladi kadeti moraju se ozbiljno potruditi da ispune zadaće.


satnik Geza Horvath, Mađarska

Ja sam zapovjednik kadeta iz Mađarske i ovamo sam došao s dvojicom kadeta. Prvi sam put bio u Hrvatskoj prije tri godine. Sad sam drugi put i imam puno dobrih iskustava s hrvatskim vojnicima. Ovo je vrlo težak trening, zahtijeva i fizičku i mentalnu snagu, odlična je prilika i pravi izazov za moje kadete. Mi smo zemlja koja nema more tako da je za nas ovaj trening iznimno zanimljiv i pruža nam odličnu priliku za uvježbavanje vještina borbenog plivača. Osim toga, otvara se mogućnost bliske suradnje između kadeta Mađarske, Slovačke, Poljske i Hrvatske. Suradnja je uspješna zato što je riječ o podjednakoj razini uvježbanosti. Puno zajedničkog, teškog rada, zajedničkih vježbi, ljudi su okrenuti jedni drugima, zajednički svladavaju poteškoće, bolje se upoznaju – sve su to odlične prilike i dobro okruženje za napredovanje kadeta.


Michak Turko, kadet, Republika Poljska
Tečaj za borbenog plivača kadeta i naš dolazak u Split odlična su prilika da se upoznamo i steknemo neke nove vještine koje ne možemo steći u Poljskoj. Najteže s čim se susrećemo intenzivan je svakodnevni trening koji ponekad traje i po 15 sati. U isto vrijeme, rad s pripadnicima različitih nacija odlična je prilika za usavršavanje engleskog jezika, ali i prilika da se međusobno upoznaju kadeti različitih nacija, različitih kultura, da saznaju više jedni o drugima i pobliže upoznaju načine kadetskog školovanja i života u drugim zemljama. Budem li imao prilike, ovamo ću sigurno ponovno doći.


Pawel Zajac, kadet, Republika Poljska
Tečaj za borbenog plivača ovdje, u Splitu, za mene je važan zato što mi pruža mogućnost da provjerim sposobnosti koje imam, da ih usporedim sa sposobnostima drugih kolega, da napredujem u daljnjem učenju. Sve je ovdje za mene novo jer kao kadet zračnih snaga nisam u Poljskoj mogao plivati, ali ovdje mogu razvijati svoje sposobnosti i vještine za borbenog plivača. Veseli me i što mogu vidjeti kako rade vojnici i kadeti iz drugih zemalja. Drago mi je što možemo raditi zajedno i mislim da je multinacionalna vojna suradnja u današnjem svijetu jako važna. Ovakva događanja i zajedničke vježbe uče nas kako surađivati jedni s drugima.


Napisala i snimila Lada Puljizević