Kadeti HVU-a iz Češke se vratili s nagradama i pohvalama

Kadeti HVU-a, koji kontinuirano postižu izvrsne rezultate, zadnja su priznanja i pohvale donijeli iz Češke gdje su sudjelovali na Konferenciji mladih vojnih znanstvenika. Kadet Ivan Lovrić osvojio je priznanje za najbolji rad u sekciji vojnog inženjerstva, kadet Josip Olujić drugo mjesto za kvalitetu, prezentiranje i izlaganje svojeg rada iz područja vojnog vođenja, a kadetkinja Ivana Tolnaj u tom je području osvojila treće mjesto

“Oni su budućnost Oružanih snaga Republike Hrvatske i budući zapovjednici naše vojske,” upravo tako misle njihovi profesori i mentori. Riječ je o kadetima HVU-a, koji kontinuirano postižu izvrsne rezultate. Zadnja su priznanja i pohvale donijeli iz Češke gdje je izaslanstvo Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” od 17. do 19. svibnja sudjelovalo na Konferenciji mladih vojnih znanstvenika u okviru CEFME-a 16 (Central European Forum of Military Education) u Brnu.
Časnik za znanost i razvoj u Centru za obrambene i strateške studije “Janko Bobetko” HVU-a brigadir dr. sc. Darko Možnik bio je na čelu tog izaslanstva, a ujedno je bio i mentor jednom od kadeta. “Na toj smo Konferenciji sudjelovali četvrti put. Ove je godine sudjelovalo troje naših kadeta s radovima iz područja vojnog inženjerstva te vojnog vođenja i upravljanja,” objašnjava nam brigadir Možnik.
Kadet Ivan Lovrić osvojio je priznanje za najbolji rad u sekciji vojnog inženjerstva. Za taj rad, izrađen pod mentorstvom brigadira Možnika, nagrađen je knjigom s posvetom zapovjednika rektora Sveučilišta obrane u Brnu brigadnog generala prof. dr. sc. Bohuslava Přikryla, a pohvalio ga je i zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić.
Kadet Josip Olujić osvojio je drugo mjesto za kvalitetu, prezentiranje i izlaganje svojeg rada iz područja vojnog vođenja, a kadetkinja Ivana Tolnaj u tom je području osvojila treće mjesto. U izaslanstvu Učilišta bio je također i zapovjednik Kadetske bojne bojnik Tomislav Kasumović.
Konkurenciju našim kadetima činili su kadeti iz Poljske, Rumunjske, Mađarske, Češke i Slovačke, čiji su radovi bili podijeljeni u dvije sekcije: vojno vođenje i vojno inženjerstvo. Ukupno su bila 22 rada, s tim da je deset bilo iz tehničkog područja, a 12 iz područja vojnog vođenja. Svoje su radove kadeti prezentirali pred komisijom sastavljenom od profesora i zapovjednika iz različitih zemalja, kao i pred svim kadetima sudionicima Konferencije. Nakon održane prezentacije, svakom je kadetu komisija postavljala pitanja vezano uz rad ili samu prezentaciju.
Što se tiče najboljeg rada, onog kadeta Ivana Lovrića, njegov mentor brigadir Možnik objašnjava kako su počeli rad o umjetnoj ruci, ali poslije su ga stavili u kontekst vojne tehnologije za zaštitu života, primjerice za pirotehničare.
Pukovnica Mira Žutić, nastavnica vojne etike, bila je mentorica kadetu Olujiću i kadetkinji Tolnaj koji su se odlučili za teme iz tog područja. Kadet Olujić izabrao je temu moralne dileme, kako donijeti odluku u nekim dvojbenim situacijama. Kadetkinja Tolnaj pisala je rad o vojnoj etici općenito, odnosno zbog čega je važno da vojni zapovjednik bude etičan. “Mogu reći da su svojim radovima doista pokazali kolika je važnost vojne etike,” ističe pukovnica Žutić.
Radovi to troje kadeta izabrani su kao najbolji od ukupno 12 radova kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta. Kako objašnjavaju njihovi mentori, prvotno su okupili sve kadete i objasnili koje su im teme na raspolaganju i o čemu mogu pisati. Dakle, u izboru radova koji će se prezentirati na Konferenciji mogao je sudjelovati tko god je bio zainteresiran, a na kraju su od svih prikupljenih radova odabrana tri najbolja.
Pukovnica Marina Svrze, dugogodišnja nastavnica predmeta Umijeće komuniciranja na svim razinama izobrazbe na HVU-u, sudjelovala je u pripremi kadeta za Konferenciju. “Čast mi je da sam nastavnica ovim kadetima. I prošle sam godine sudjelovala u pripremi polaznika i tu sam bila u prednosti jer sam znala što se od njih očekuje. Drugo, poznajem polaznike pa sam znala koje su njihove jače i slabije strane. Naime, često se dogodi da kvalitetni radovi u koje je uloženo puno truda ne budu dobro prezentirani,” naglašava pukovnica Svrze, inače suradnica u nastavi na sveučilišnom programu kod profesora Bože Skoke i docenta Igora Kanižaja na predmetu Mediji, propaganda i odnosi s javnošću.
Pukovnica kaže kako je troje kadeta od samog početka bilo na visokoj razini, ali bez obzira na to, puno su radili kako bi uskladili sadržaj i poruku rada s govorom tijela i glasom te bili što jasniji i koncizniji. Osim toga, prezentirati rad na stranom jeziku nije nimalo lako. “Najvažnije je da su pokazali da mogu, da Oružane snage RH imaju svijetlu budućnost, a i sami su stekli samopouzdanje jer su osvojili visoka mjesta. Sigurna sam da će svoja iskustva podijeliti s kolegama i time poslati poruku da se radom i upornošću sve može postići,” zaključuje pukovnica Svrze.
Nakon povratka na HVU, govori nam brigadir Možnik, pozvali su ostale kadete i iznijeli im svoje dojmove o sudjelovanju, kao i o kadetima iz drugih zemalja: “Bili su oduševljeni onim što su čuli, što je svakako motivirajuće i poticajno za njihovo sudjelovanje iduće godine, kad će HVU biti domaćin i organizator.”


Nagrađeni kadeti:

kadet skupnik Ivan Lovrić, druga godina studija Vojnog inženjerstva, osvojio prvo mjesto:
“U Češkoj sam prezentirao rad u sekciji vojne tehnologije naslovljen Tehnologija razminiravanja eksplozivnih naprava. Za taj sam rad i prezentaciju osvojio prvo mjesto i od rektora njihova vojnog učilišta dobio knjigu s posvetom. Rad sam počeo pripremati još dok sam bio na prvoj godini, a mentor brigadir Možnik i ja nastavili smo raditi i ove. U te smo se dvije godine naradili. Svakog sam tjedna odlazio mentoru i razmišljali smo što napraviti, kako nešto popraviti i zašto nešto ne radi. Na kraju se isplatilo pa bih zahvalio pukovnici Svrze i, naravno, našim mentorima i zapovjednicima jer su puno truda uložili u nas. Pripreme prezentacija započeli smo mjesec dana prije kako bismo izbrusili komunikacijsko-prezentacijske vještine. U budućnosti bih se volio baviti znanošću u vojsci.

kadet skupnik Josip Olujić, druga godina studija Vojnog vođenja i upravljanja, osvojio drugo mjesto:
“Za Konferenciju smo prvo poslali sažetke radova. Komisija ih je pročitala i zatim se na njih fokusirala. Puno je stvari na koje se mora paziti – bili smo u odori, prezentirali i odgovarali na pitanja na engleskom jeziku – sve to stvara pritisak, ali mislim da smo na kraju postigli dobar rezultat i dobro predstavili HVU.”

kadetkinja skupnica Ivana Tolnaj, druga godina studija Vojnog vođenja i upravljanja, osvojila treće mjesto:
“Imali smo veliku tremu jer smo na Konferenciji predstavljali cijelo Hrvatsko vojno učilište, ali za nama su bile temeljite pripreme, a uz nas cijelo vrijeme naši zapovjednici i mentori. Konstantno smo vježbali prezentacije, radili na potrebnim vještinama, pa je tako i trema bivala sve manja, a mi sve sigurniji u sebe.”


HVU – domaćin idućeg CEFME-a
Hrvatsko vojno učilište nominirano je za domaćinstvo i organizaciju Konferencije 2017. godine, što je veliko priznanje i za Republiku Hrvatsku i za HVU. Cilj Konferencije je stvaranje zajedničkog foruma za razmjenu znanstvenih rezultata i znanja među kadetima, studentima i vojnim znanstvenicima unutar CEFME-ovih institucija. Važno je također, kako je istaknuo brigadir Možnik, što ćemo ove godine u listopadu biti domaćini CEFME senior konferencije na koju će doći zapovjednici iz deset srednjoeuropskih zemalja uključenih u taj projekt.


Tekst i foto: Petra Kostanjšak