Utvrđivanje spremnosti za odlazak u misiju

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja pripadnici 11. HRVCON-a eFPBG proveli su preduputnu obuku prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja pripadnici 11. HRVCON-a eFPBG proveli su preduputnu obuku prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj. Glavninu snaga 11. kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske koji su od 5. do 14. rujna imali priliku kroz obuku na poligonu steći potrebnu razinu osposobljenosti za djelovanje u multinacionalnom okruženju. Pripadnici Samohodne haubičke bitnice 155 mm (SHb 155 mm) proveli su pripremna gađanja iz osobnog naoružanja, obuku iz temeljnih vojničkih vještina, reakcije na zasjede te vatrene zadaće tijekom premještanja postrojbi.

Osim preduputne obuke 11. HRVCON-a eFPBG i samoocjenjivanja, provedeno je i samoocjenjivanje bitnice Borbene grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP III). Provjera dostignute razine osposobljenosti provest će se u listopadu 2022. sukladno standardima, metodologiji i procedurama ocjenjivanja borbene spremnosti kopnenih snaga i nacionalnih dokumenata koji propisuju pripremu i upućivanje pripadnika Oružanih snaga u operacije potpore miru. Zapovjednik 11. kontingenta bojnik Ivan Kamber rekao je kako preduputnom obukom žele demonstrirati svoje sposobnosti te biti spremni za upućivanje u područje provedbe aktivnosti. ”Tijekom obuke svi su pripadnici pokazali iznimnu motiviranost i predanost te su spremni za prikaz svojih vještina koje će se ocjenjivati u listopadu. Preduputna obuka provodi se na visokoj razini i od svakog pripadnika traži maksimalno zalaganje, a ja sam kao zapovjednik iznimno ponosan na dostignuti stupanj borbene spremnosti bojne,” rekao je bojnik Kamber koji je na kraju gađanja zahvalio svojim pripadnicima na odlično odrađenom poslu.

Ekipa Hrvatskog vojnika 13. je rujna nazočila topničkim bojnim gađanjima koja su proveli pripadnici 11. HRVCON-a eFPBG, BGMP-a III i Samohodne haubičke bojne, a imali smo privilegiju prvi put vidjeti  izravno gađanje iz moćne samohodne Panzer haubice PzH 2000. Sva gađanja tijekom preduputne obuke provedena su uz pomoć digitalnog sustava za upravljanje vatrom iC2 Artillery.  Dok su crvene zastavice vijorile na kupolama, što je znak da je gađanje u tijeku, mogla se vidjeti uigranost posada, odlična komunikacija sa zapovjednicima i precizni pogodci koji su označili uspješno provedenu zadaću.

Nakon uspješno provedenog gađanja razgovarali smo s poručnicom Lucijom Škreb, zapovjednicom drugog paljbenog voda Samohodne haubičke bojne 155 mm, kojoj je ovo bilo treće gađanje otkad je preuzela vod. ”Bilo je jako izazovno i zanimljivo gađanje, uz dosta taktičkih radnji i kretanja,“ rekla je poručnica koja nam otkriva kako očekuje puno obuke i gađanja u nadolazećoj misiji u Poljskoj.

Poručnik Aleksandar Kolić, zapovjednik prvog paljbenog voda Samohodne haubičke bojne 155 mm, izrazio je svoje zadovoljstvo provedenim gađanjem. ”Gađanje je prošlo jako dobro, a posebno smo zadovoljni izravnim gađanjem koje smo proveli prvi put i time smo zaokružili cijelu priču i sad smo u potpunosti obučeni za sve oblike gađanja,“ rekao je poručnik koji smatra kako se ovom vježbom pokazala njihova spremnost za odlazak u misiju i suradnju s drugim nacijama.

Tekst  Janja Marijanović

Foto  Filip Klen