Dostavljena fregata “José Rizal”

(Foto: HHI)

“José Rizal”, prva filipinska fregata naoružana vođenim raketama, napustila je 18. svibnja brodogradilište Hyundai Heavy Industries (HHI) u južnokorejskom obalnom gradu Ulsanu i krenula prema Filipinima, navodi se u priopćenju južnokorejske mornarice. Fregata duga 107,5 m porinuta je 23. svibnja 2019. i prvi je od dvaju brodova nove klase koju je izgradio HHI.
U zadnjih je nekoliko mjeseci fregata oznake 150 provela seriju primopredajnih ispitivanja uz obalu Južne Koreje, uključujući dopunu goriva, što je obavio “Aotearoa”, budući flotni tanker novozelandske mornarice, koji je također proizveden u HHI-ju.
Druga fregata u klasi, imena “Antonio Luna” i oznake 151, porinuta je u HHI-jevu brodogradilištu u Ulsanu 8. studenog prošle godine. Dostava je planirana za rujan i listopad 2020., no nije poznato hoće li kasniti zbog pandemije koronavirusa. Riječ je o inačici fregata klase HDF-3000, koja je manja inačica klase Incheon (FFX-I) u operativnoj uporabi južnokorejske mornarice.
Oba su plovila Filipini naručili ugovorom vrijednim 315 milijuna dolara i zaključenim 2016. godine, uz dodatno izdvojenih 40 milijuna za naoružanje i streljivo. Svaki brod bit će naoružan dvama sustavima protuzračne obrane kratkog dometa SIMBAD-RC, po jednim na lijevoj i desnoj strani plovila. Preostalo naoružanje uključuje glavni mornarički top kalibra 76 mm na pramcu i 30-milimetarski stabilizirani daljinski upravljiv topnički sustav SMASH turske tvrtke Aselsan na krmenom dijelu. Fregate klase José Rizal dizajnirane su i za smještaj vertikalnih lansirnih sustava na pramčanom dijelu plovila i opremanje tegljenim sonarom na krmi.

Maja PTIĆ GRŽELJ