Dvostruki uspjeh GMTBR-a

Na 17. prvenstvu OSRH u krosu, na kojem su sudjelovala 94 natjecatelja iz više ustrojstvenih cjelina, najviše su razloga za zadovoljstvo imali pripadnici Gardijske motorizirane brigade. Osim što su bili nositelji organizacije prvenstva u Petrinji, bili su i najuspješniji natjecatelji. Od sedam mogućih osvojili su čak četiri zlatne medalje…

Nakon završetka 17. prvenstva OSRH u krosu najviše razloga za zadovoljstvo imaju pripadnici Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) Hrvatske kopnene vojske. Naime, postigli su dvostruki uspjeh: uz kvalitetnu organizaciju prvenstva u Petrinji čiji su bili nositelj, bili su i najuspješniji natjecatelji. Od sedam mogućih uzeli su čak četiri zlatne medalje, a njihove su ekipe bile najbolje ukupno u muškoj i ženskoj konkurenciji. No, nepravedno bi bilo zanemariti ostale sudionike. Bilo je tu izvrsnih rezultata koje su postigli najbolji od 94 natjecatelja (19 žena i 75 muškaraca) iz više ustrojstvenih cjelina OSRH.
Uz jedinstvene ekipne kategorije za muškarce i žene, natjecanja su održana i u pojedinačnim kategorijama: žene, muški mlađi seniori (1991. godište i mlađi), muški stariji seniori (od 1977. do 1991. godišta), muški veterani (1976. godište i stariji) te muški apsolutna kategorija. Među pojedincima vrijedi izdvojiti narednicu Valentinu Županić (Bojna veze), ukupno najbolju među ženama, te vojnika Nikolu Špoljara (GMTBR, bojna Gromovi), koji je pobijedio u apsolutnoj kategoriji za muškarce. Oboje su ostvarili gotovo jednominutnu prednost u odnosu na najbliže pratitelje. Riječ je o aktivnim trkačima, tj. onima kojima srednje i duge pruge ne služe samo za održavanje vojničke spremnosti, nego su i dio njihova civilnog sportskog života i oboje su trkači visoke klase. Narednica Županić vratila je naslov najbolje u krosu u OSRH nakon dvije godine, a velik je to povratak nakon stanke zbog poroda.
Staza u okolici Petrinje, u lijepom šumovitom području, bila je duga četiri kilometra za žene i osam za muškarce. Dakle, utrke nisu trajale dugo, apsolutni pobjednici stigli su na cilj za manje od 19 minuta (Županić), odnosno 28 minuta (Špoljar). No, osim kondicije, utrka je od natjecatelja tražila i dobru ravnotežu te reakciju, što je tipično za kros-staze. Sve je otežavalo i promjenjivo vrijeme, u tih dvadesetak minuta sunce se izmjenjivalo s kratkim pljuskovima, a stazu su otežavali i brojni naporni usponi. No, volje i želje među trkačima nije nedostajalo, a mogla su se zamijetiti i pozitivna rivalstva. Kažemo “pozitivna”, jer ni među najvećim konkurentima na cilju nije nedostajalo iskrenih čestitki za postignute rezultate. Najneizvjesniji od dvoboja bio je onaj između GMTBR-a i GOMBR-a za pobjedu u ekipnoj muškoj konkurenciji. GOMBR-u je nedostajao samo jedan viši poredak nekojeg od triju trkača iz ekipe da se izjednači s pobjednicima i barem jedno od impresivna četiri srebra za svoju postrojbu pretvori u zlato.
Prvenstvo je u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” završeno uručenjem medalja i pehara najuspješnijim pojedincima i ekipama te zahvalnica voditeljima ekipa. Postrojenim natjecateljima te organizatorima prigodno se obratio izaslanik načelnika GS OSRH načelnik Stožera GMTBR-a brigadir Tihomir Kundid te istaknuo zadovoljstvo organizacijom i postignutim rezultatima.


narednica Valentina ŽUPANIĆ (Bojna veze), pobjednica u kategoriji žene
Trčanje mi je na neki način u krvi, a velika je prednost što je sport važan za moj vojnički poziv. Dvogodišnja pauza zbog poroda bila mi je dodatni poticaj za treninge i nastupe i brzo sam se vratila u formu. Drago mi je što na prvenstvu ima sve više žena: cure su dobre i za pobjedu se treba više potruditi nego prije.

vojnik Nikola ŠPOLJAR (GMTBR), pobjednik u apsolutnoj kategoriji muškarci
Trčim u hrvatskoj reprezentaciji planinskog trčanja tako da mi je ova brdovita staza izrazito odgovarala, tu sam stekao prednost. U bojni Gromovi ima puno aktivnosti i nakon natjecanja odmah idem na trotjedni teren. Ipak, stignem biti na svim stranama, uvijek nastojim odvojiti vrijeme za trčanje.


ŽENE
ekipno: 1. GMTBR, 2. GOMBR 1, 3. GOMBR 2 
pojedinačno: 1. narednica Valentina ŽUPANIĆ (Bojna veze), 2. vojnikinja Irena LOVRIĆ (GMTBR), 3. vojnikinja Tina MAJIĆ (GMTBR)
MUŠKARCI
ekipno: 1. GMTBR 1, 2. GOMBR 1, 3. ZzP 1
apsolutno: 1. vojnik Nikola ŠPOLJAR (GMTBR 1), 2. narednik Danijel KATALENIĆ (ZzP 1), 3. narednik Darko DOLOVSKI (SOD)
mlađi seniori: 1. vojnik Nikola ŠPOLJAR (GMTBR 1), 2. vojnik Tomislav KLARIĆ (GOMBR 1), 3. vojnik Matija PUHEK (GMTBR 1)
stariji seniori: 1. narednik Darko DOLOVSKI (SOD), 2. skupnik Zoran BERTEK (GOMBR 1), 3. poručnik korvete Ante JOVIĆ (HRM)
veterani: 1. narednik Danijel KATALENIĆ (ZzP 1), 2. natporučnik Ivan ANDROIĆ (ZzP 1), 3. stožerni narednik Zoran JOZIĆ (PZB 2)


Napisao i snimio Domagoj VLAHOVIĆ