Egiptu isporučeni prvi Rafalei

U zrakoplovnoj je bazi Istres na jugu Francuske 20. srpnja obavljena svečana primopredaja prvih triju višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale za Egipat. Riječ je o trima dvosjednim inačicama koje 6. kolovoza sudjeluju na svečanosti otvaranja proširenja plovnog puta Sueskog kanala.

Foto: Dassault Aviation

Vrijednost sklopljenog ugovora procjenjuje se na 5,2 milijarde eura. Uz isporuku aviona uključuje i isporuku projektila MICA i Aster 15 koje proizvodi konzorcij MBDA, ciljničke podvjesnike, navođene bombe AASM (Armement Air-Sol Modulaire) koje proizvodi Sagem, simulatorske sustave te veću količinu razne dodatne opreme, zamjenskih dijelova i potrošnog materijala.
Potpisani je ugovor prvi izvozni uspjeh borbenog aviona Dassault Rafale. Nakon njega sklopljen je ugovor s Katarom za 24 aviona, a uskoro se očekuje i konačno zaključenje ugovora s Indijom za 36 aviona. Francuska je naručila ukupno 180 Rafalea, a dosad je isporučeno 137 komada.


Egipat je u prvoj fazi naručio 24 višenamjenska borbena aviona Dassault Rafale (B i C inačice), uz otvorenu mogućnost narudžbe dodatnih dvanaest.


pripremio Igor SKENDEROVIĆ