Eskadrila helikoptera kompletirana s OH-58D Kiowa Warrior

Svih je 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu vlade i oružanih snaga SAD-a u 93. zb HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik”. “Američka pomoć u unapređenju helikopterskih sposobnosti jača hrvatske obrambene sposobnosti, ali što je još važnije, jača i zajedničke sposobnosti NATO saveza u ovom dijelu Europe,” rekao je ministar obrane Damir Krstičević na prezentaciji helikoptera

Helikopteri su stigli sa standardnim kompletom naoružanja, optoelektroničkim senzorima, radiokomunikacijskom i navigacijskom opremom te određenom količinom ubojnih sredstava (streljivo 12,7 mm, školske nevođene rakete 70 mm (Hydra) te vježbovne vođene rakete (Hellfire 114-AGM)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov nazočili su 8. prosinca sa suradnicima prezentaciji helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u 93. zb u Zemuniku. Prezentaciji su nazočili i izaslanik Predsjednice RH Dario Mihelin, zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a Michael Carpenter i veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Nj. Eksc. Julieta Valls Noyes sa suradnicima.
U prigodnom obraćanju ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svima na dolasku na taj iznimno važan događaj za OSRH i Ministarstvo obrane, koji služi kao primjer istinskog savezništva i strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a, dviju zemalja koje dijele iste demokratske vrijednosti i standarde. “Američka pomoć u unapređenju helikopterskih sposobnosti jača hrvatske obrambene sposobnosti, ali što je još važnije, jača i zajedničke sposobnosti NATO saveza u ovom dijelu Europe. Za nas je SAD ključan partner u području obrane i sigurnosti,” rekao je ministar Krstičević.
Izaslanik Predsjednice RH Dario Mihelin naglasio je kako se u projektu modernizacije OSRH ističe iznimno uspješna suradnja sa SAD-om. “Svako je ulaganje u OSRH ulaganje u budućnost i sigurnost,” poručio je izaslanik Predsjednice RH.
Zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a Michael Carpenter događaj je nazvao velikim danom za hrvatsko-američki savez. “Vi ste naši istinski strateški partneri,” rekao je te dodao da je projekt važan zbog interoperabilnosti NATO-a, kao i zbog smjernica sa samita u Walesu, ali je ujedno i važna sposobnost u vojnom smislu i u potpori civilnoj zajednici.
Veleposlanica Valls Noyes istaknula je da je modernizacija OSRH zajednički cilj Hrvatske i SAD-a. “Dolazak Kiowa jedan je od pravih primjera suradnje naših zemalja u području mira i stabilnosti,” rekla je te dodala kako Hrvatska već pridonosi miru u svijetu važnim misijama, a to će činiti i budućnosti uz pomoć helikoptera Kiowa.
General zbora Mirko Šundov izrazio je veliku zahvalnost našem strateškom partneru i savezniku u području sigurnosti, Sjedinjenim Američkim Državama, na donaciji. “Piloti i zrakoplovni tehničari dobivaju suvremena sredstva za rad i obuku, a OSRH dodatne sposobnosti,” poručio je general Šundov.
Voditelj Projektnog tima MORH-a za opremanje OSRH helikopterima OH-58D brigadir Davor Tretinjak održao je prezentaciju projekta opremanja. Nazočni su potom na stajanci mogli vidjeti sve helikoptere OH-58D Kiowa s kompletnom opremom, kao i tri trenažera za obuku. Početak obuke, doznaje se iz prezentacije, planiran je krajem siječnja 2017. godine.
Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov u razgovoru s ministrom izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti koje će Eskadrila imati, a to je usavršavanje na novim tehnologijama. Dodao je da će obučenost i kreativnost hrvatskog pilota doći do punog izražaja kroz procese obuke koja slijedi sad kad su helikopteri isporučeni.
Svih je 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu vlade i oružanih snaga SAD-a u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik”. Helikopteri koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zb proizvedeni su od 2010. do 2012., a u operativnu uporabu uvedeni između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ-a i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optoelektroničkim senzorima te radiokomunikacijskom i navigacijskom opremom. Realna nabavna cijena helikoptera i trenažera iznosi 220 milijuna dolara. Projekt opremanja rezultirat će dostizanjem nove izvidničko-borbene helikopterske sposobnosti.

Petra Kostanjšak, Snimio Tomislav Brandt