Prezentacija helikoptera OH-58D Kiowa Warrior

”Helikopterima OH-58D Kiowa Warrior podižemo borbenu spremnost naših Oružanih snaga na višu razinu, a njihova je prvenstvena funkcija u zaštiti suverenosti i sigurnosti RH i u potpori savezničkih napora u sadašnjim i budućim misijama,” kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ministar obrane Josip Buljević istaknuo je kako će ovi helikopteri u rukama hrvatskih pilota biti nova vrijednost u suočavanju sa suvremenim sigurnosnim ugrozama i nova mogućnost doprinosa jačanju sigurnosne arhitekture…

Pet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država prezentirana su 10. kolovoza 2016.  u 93. zrakoplovnoj bazi ”Zemunik”. Prezentaciji su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, Nj. Eksc. Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a, ministar obrane Josip Buljević, zamjenik ministra Tomislav Ivić, ravnatelj VSOA-a brigadni general Ivica Kinder, pomoćnici ministra obrane Nikola Brzica, Zoran Piličić i Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik HRZ-a i PZO-a te brigadir Karol Lučan, zapovjednik 93. zrakoplovne baze gdje će helikopteri biti stacionirani kao sastavni dio Eskadrile helikoptera.
Brigadir Davor Tretinjak, voditelj Projektnog tima i načelnik Stožera 93. zb održao je uvodnu prezentaciju upoznavši goste s cjelokupnim projektom odabira, dopremanja, prihvata i uvođenja u operativnu uporabu helikoptera kao i s njihovim karakteristikama i značajem za HRZ i PZO. Naime, prvih pet helikoptera, tri simulatora, naoružanje i ostala pripadajuća oprema dopremljeni su u bazu ”Zemunik” 30. srpnja američkim avionom C-5 dok će preostalih 11 helikoptera i oprema stići u drugoj isporuci zračnim putem na istoj relaciji Alabama – baza ”Zemunik”. Riječ je o helikopterima koji su proizvedeni od 2010. do 2012., a u operativnu uporabu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ-a i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radiokomunikacijskom i navigacijskom opremom te odgovarajućom količinom ubojnih sredstava (streljivo 12,7 mm, školske nevođene rakete 70 mm (Hydra) te vježbovne vođene rakete (Hellfire 114-AGM).
Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izvidničke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Osim toga ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.
Ministar obrane Josip Buljević zahvalio je Vladi Sjedinjenih Američkih Država, glavnom savezniku na području obrane i sigurnosti i strateškom partneru OSRH, na vrijednoj donaciji naglasivši kako je ona nastavak dugogodišnje suradnje dviju zemalja.
”Ovi helikopteri omogućuju našim Oružanim snagama dosezanje novih obrambenih sposobnosti. Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti i tehničari dobivaju suvremena sredstva. Vjerujem kako će ovi helikopteri biti ona točka koja će vas potaknuti na nove iskorake, nadogradnju znanja i vještina, stjecanje novih iskustava. Pokazuju i našu odlučnost u provedbi procesa zamjene sredstava istočne tehnike suvremenim zapadnim sredstvima,” kazao je ministar ističući kako će ovi helikopteri u rukama hrvatskih pilota biti nova vrijednost u suočavanju sa suvremenim sigurnosnim ugrozama i nova mogućnost doprinosa jačanju sigurnosne arhitekture.
”Helikopteri koji danas počinju ulaziti u sastav naših Oružanih snaga tek su jedan od segmenata snažne potpore i pomoći koju je Republika Hrvatska i njezine Oružane snage dobila od naših strateških partnera,” dodao je ministar Buljević napomenuvši kako pomoć SAD-a Republici Hrvatskoj kroz brojne programe iznosi više stotina milijuna dolara te izrazio uvjerenje da će suradnja dviju zemalja i oružanih snaga i dalje teći uzlaznim smjerom, na obostranu korist.
Veleposlanica SAD-a NJ. Eksc. Julieta Valls Noyes naglasila je kako je modernizacija hrvatske helikopterske flote bila cilj i Hrvatske i SAD-a te kako će širok spektar civilno-vojnih zadaća koje se njima može odrađivati dodatno povećati hrvatske vojne sposobnosti posebice u misijama održanja mira. Naglasila je kako je Republika Hrvatska u ovom dijelu Europe značajan i odgovoran partner i saveznik te je primjer drugima kako treba izgrađivati i pridonositi zajedničkom sigurnosnom okruženju.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je opremanje HRZ-a i PZO-a ovim helikopterima učinjeno uz pomoć SAD-a, našeg strateškog saveznika, na kojeg ćemo se oslanjati i u budućnosti u razvoju naših obrambenih sposobnosti te kako ono govori o povjerenju američkih saveznika u naše obrambene sposobnosti i mogućnosti. Istaknula je kako ovim helikopterima podižemo borbenu spremnost naših Oružanih snaga na višu razinu, ali i kako je njihova prvenstvena funkcija biti u zaštiti suverenosti i sigurnosti RH i u potpori savezničkih napora u sadašnjim i budućim misijama. Predsjednica je naglasila kako sigurnosno okruženje traži povećana ulaganja u opremanje novim sustavima, a ovi su helikopteri prvi korak te dodala kako slijedi i opremanje zapadnim tipom transportnih helikoptera. Uputila je pohvale svima iz MO-a i OSRH koji su bili uključeni u ovaj projekt te zahvalu SAD-u i savezništvu i prijateljstvu koje je posebno izraženo na području obrane i sigurnosti.
Projekt uvođenja helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u operativnu uporabu obuhvaća opremanje sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior uključujući cjelokupnu obuku letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja te uspostavu logističkog sustava opsluživanja i održavanja helikoptera na korisničkoj razini što će rezultirati dostizanjem nove izvidničko-borbene helikopterske sposobnosti.
Za podmirenje ukupno ugovorenih obveza od 34,8 milijuna dolara dio sredstava u iznosu od 20,1 milijuna bit će osiguran iz fondova pomoći Vlade SAD-a, a preostali dio u iznosu od 14,7 milijuna dolara financirat će se iz proračuna MORH-a. Osim navedene financijske obveze prema Vladi SAD-a, MORH je obvezan podmiriti i PDV u iznosu od oko 90 milijuna kuna. Realna nabavna cijena 16 novih helikoptera (flyeway cost jednog helikoptera je 13 milijuna dolara) i tri trenažera viša je od 220 milijuna dolara (oko 1,5 milijardi kuna).

Vesna Pintarić, Foto: S. Brigljević, J. Kopi