Eurosatory 2022 – povratak klasičnih oružja

Tijekom pet dana koliko je trajao veliki sajam u Francuskoj više od 1700 registriranih izlagača iz 63 zemlje prezentiralo je svoje proizvode i tehnološka dostignuća. Nakon duge dominacije sofisticiranih besposadnih i senzorskih sustava, najveću pozornost opet su privlačila oklopna vozila i topnički sustavi

Glavni borbeni tenk Leclerc XLR. Francuska vojska na taj će najnoviji standard nadograditi dvije stotine aktualnih platformi

Eurosatory, najveći europski i jedan od vodećih svjetskih sajmova vojnog naoružanja i pripadajuće opreme, svake se dvije godine održava u Parizu. Ovogodišnji je bio obilježen ratom u Ukrajini izazvanim ruskom agresijom. U smislu globalnih vojnih doktrina, on u prvi plan stavlja prelazak s asimetričnih borbi na međudržavne sukobe visokog intenziteta. Zbog toga su članice Europske unije i NATO-a, ali i druge zemlje, odlučne više ulagati u svoje obrambene i sigurnosne sposobnosti. Tijekom pet dana koliko je trajao sajam (13. – 17. lipnja) više od 1700 registriranih izlagača iz 63 zemlje prezentiralo je svoje proizvode i tehnološka dostignuća zainteresiranim posjetiteljima. Najzapaženije su bile demonstracije uživo, a najviše pozornosti ipak su privukla oklopna vozila, posebice tenkovi.

Prava zvijezda bio je novi tenk njemačke proizvodnje Panther. Iako najavljen kao najveća novost sajma, ime je ostalo nepoznato javnosti sve do prvog dana. Znala se tek njegova oznaka KF51. Prema njoj, struka je pretpostavila da bi novi tenk trebao ući u klasu vozila mase od 50 do 60 tona, što se pokazalo točnim. Panther je tijekom Drugog svjetskog rata bio tehnološki najnapredniji tenk na svijetu, a novim Pantherom proizvođač Rheinmetall želi učiniti istu stvar. Iako koristi podvozje (tijelo) tenka Leopard 2, kupola KF51 Panthera potpuno je drukčije konfiguracije i prilagođena je novom topu od 130 mm s automatskim punjačem. Automatski punjač novost je na njemačkim tenkovima i odmak od koncepcije ručnog punjenja topa s tenka Leopard 2. Zanimljivo je što se tenk može opremiti novim modulima koji uključuju i tzv. lutajuće streljivo, odnosno kamikaza dronova. Nedavno je Rheinmetallova podružnica RWM iz Italije potpisala ugovor o suradnji s izraelskom tvrtkom UVision koja proizvodi takvu vrstu oružja, pa je kao očiti znak suradnje uz prototip Panthera bio izložen i modul napunjen s četiri komada UVisionova streljiva Hero 120 (opširniji tekst o tenku KF51 Panther pročitajte u idućem broju Hrvatskog vojnika, op. ur.). Od tenkova zanimljivo je bilo vidjeti i nadograđeni francuski glavni borbeni tenk Leclerc XLR, koji je dizajnirala, razvila i proizvela francuska tvrtka Nexter Systems. Proizvodnja osnovnog modela počela je 1991., a u operativnu uporabu francuske vojske ušao je 1992. godine. Osim kod kuće, tenk se koristi i u vojskama Ujedinjenih Arapskih Emirata te Jordana. U sklopu programa Scorpion koji provodi Ministarstvo obrane Francuske određeno je da se ukupno 200 osnovnih borbenih tenkova Leclerc francuske vojske nadogradi upravo na standard Leclerc XLR.

Kontrola nad više bojišnica

Njemački Leopard 2A7 sa sustavom aktivne zaštite Trophy

Scorpion je jedan od najambicioznijih europskih vojnih programa i odnosi se na francuske kopnene snage. Osim nadograđenih starih i potpuno novih oklopnih vozila, uključuje i nadogradnju sustava kontrole i upravljanja bojišnicom. Taj bi sustav u budućnosti istodobno morao kontrolirati i pratiti nekoliko bojišnica na kojima djeluju različita borbena vozila, čak i iz savezničkih postrojbi. Tako je novi Leclerc XLR opremljen otvorenom elektroničkom arhitekturom, novim taktičkim radijskim sustavom Contact, sustavom zaštite NBC, opremom za noćno promatranje, informacijskim i zapovjednim sustavom SCORPION (SICS) te pripadajućim zaslonima. Leclerc se također oprema ometačem improviziranih eksplozivnih naprava (improvised explosive device – IED) BARAGE, dijagnostičkim testnim uređajem, kao i poveznicom inercijskog navigacijskog i GPS sustava. Tu su i nova sučelja čovjek-stroj za zapovjednika i ciljača, koja podrazumijevaju redizajn računala glavnog sustava te sustav za praćenje stanja i korištenja tenka. BARAGE (Brouilleur Actif et Réactif avec GoniométriE) izgrađen je oko ometača nove generacije koji sprečava detoniranje IED-a daljinskom vezom. U trenutku kad je IED detektiran, on ometa radijske signale u širokom rasponu frekvencija bez ometanja radiokomunikacijskih sustava koje koriste prijateljske snage. Sustav laserskog upozorenja sad je spojen na multispektarski sustav pasivnih protumjera GALIX. Učinkovitost GALIX-a i patrona koje lansira ogleda se u njihovoj sposobnosti maskiranja vozila štiteći ga od sljedećih prijetnji: laserskog označivača, laserskog snopa, laserskog daljinomjera, termalne kamere itd. To čini ne samo u vidljivom rasponu već i u laserskom i infracrvenom pojasu od 0,4 do 14 mikrona. Sustav ima sposobnost otkrivanja bilo koje vrste laserske prijetnje jer raspolaže četirima detektorima ugrađenim sa svake strane vozila, s mogućnošću primjene petog, namijenjenog protuzračnoj obrani. Detektori određuju vrstu i smjer laserske prijetnje, a 24 lansirne cijevi za mamce i dimne kutije osiguravaju potpunu pokrivenost od 360 stupnjeva. Ukratko, sustav u konfiguraciji GALIX 13 pruža trenutačnu (u jednoj sekundi) višepojasnu i učinkovitu pasivnu zaštitu tijekom 40 sekundi do dvije minute, u skladu s prirodnim zaklonima i okolišem.

Njemačko-francuski demonstrator EMBT

Zapažen sustav na Leclercu XLR je girostabilizirani ciljnik za ciljača HL60, koji kombinira giroskope s malim pomakom, visokoprecizne digitalne kutne senzore, digitalne procesore i napredne senzore, laserski daljinomjer Thales Optronics (Taunton) te termalnu kameru. Zapovjednik tenka ima girostabilizirani panoramski ciljnik HL70 koji uključuje međujedinicu, ciljnik i elektroničku jedinicu. Ciljnik ima sustav za promjenu vidnog polja s povećanjem od 2,5 x 10 uz mogućnost noćnog ciljanja. Može prepoznati metu na 4000 metara, a sigurno je identificirati na 2500 metara. Novi računalni sustav za upravljanje vatrom omogućava glatkocijevnom topu kalibra 120/52 mm ispaljivanje programiranog streljiva. Tenk je dodatno naoružan spregnutom teškom strojnicom kalibra 12,7 x 99 mm te daljinski upravljanom stanicom sa spregnutom strojnicom kalibra 7,62 x 51 NATO.

Svatko nudi svoj top

Dobro poznat njemačko-francuski projekt MGCS (Main Ground Combat System) trebao bi rezultirati glavnim borbenim tenkom budućnosti. Za taj je koncept francuski Nexter predstavio topnički sustav ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN). Izložen kraj tenka Leclerc XLR, ASCALON se sastoji od topa kalibra 140 mm, poluautomatskog punjača i poluteleskopskog streljiva, odnosno granata. Impresivan top dug je oko sedam metara, a cijeli sustav izazvao je to veći interes jer je Rheinmetall istodobno predstavio novi Panther s topom kalibra 130 mm. Mnogi su analitičari zaključili da je to značilo i potvrdu da je Njemačka davno odustala od 140 mm. Naime, na Eurosatoryju održanom prije šest godina predstavnici Rheinmetalla jasno su dali do znanja da je takav top prezahtjevan da bi se učinkovito rabio na suvremenim tenkovima. Unutar projekta MGCS između Njemačke i Francuske navodno se vode teški pregovori oko izbora kalibra novog topa pa je zanimljivo pratiti u kojem će se smjeru odvijati. Tek će se vidjeti čija će strana prevagnuti – njemačka s konceptom novog Panthera ili francuska s ASCALON-om. Kod Panthera se već dobrano vide rješenja koja su primijenjena na demonstratoru EMBT (Enhanced Main Battle Tank), koji je na Eurosatoryju prikazao konzorcij KNDS (francuski Nexter i njemački Krauss-Maffei Wegmann). Među njima je i smještaj posade te povećanje situacijske svjesnosti s pomoću besposadne letjelice kojom upravlja operater smješten u podvozju tenka (dodatni četvrti član posade), kao i automatski punjač ionako potekao od Leclerca.

Prava zvijezda sajma bio je novi tenk njemačke proizvodnje KF51 Panther

Francuske oružane snage predstavile su na izložbenom dijelu dva oklopna vozila domaće proizvodnje – Jaguar i Griffon. Jaguar je izvidničko-borbeno vozilo na kotačima konfiguracije 6 x 6 i mase 25 tona, maksimalne brzine 90 km/h i s operativnim dosegom od 800 km. Tročlanu posadu čini zapovjednik, vozač i ciljač. Naoružan je topom 40 mm i strojnicom kalibra 7,62 x 51 NATO.

Griffon je 6 x 6 višenamjensko oklopno vozilo mase 25 tona i maksimalne brzine 110 km/h. Opremljen je daljinskom oružnom stanicom koja može biti naoružana teškom strojnicom kalibra 12,7 x 99 mm, strojnicom 7,62 x 51 mm ili automatskim bacačem granata kalibra 40 mm. Postoji i mogućnost ugradnje lansera za dvije vođene protuoklopne rakete Akeron MP, proizvod europskog konzorcija MBDA. Osam lansera za dimne granate postavljeno je na daljinsku oružnu stanicu, koja također uključuje i akustički sustav za lociranje snajpera. Kako bi imao vizualizaciju od 360 stupnjeva, Griffon je opremljen Thalesovim optoelektroničkim sustavom Antares razlučivosti pet megapiksela. Vezano uz vozila valja istaknuti i Michelinove bezračne gume, koje je francuski proizvođač predstavio pod imenom Michelin X Tweel. Prema šturim podacima proizvođača, te su gume izdržljivije od onih punjenih zrakom, trajnije, ne mogu se probušiti i navodno su otporne na pogotke iz lakog streljačkog naoružanja.

Traži se kraljica

Nexterov topnički sustav ASCALON kalibra 140 mm

Prijašnjih je godina na međunarodnim sajmovima naoružanja fokus stavljan na umjetnu inteligenciju i robotiku te visokotehnološke proizvode poput sofisticiranih besposadnih letjelica. Kako se vidjelo u Parizu, fokus se vratio na kraljicu bojišta, odnosno teško samohodno topništvo. Posebice je velik interes za samohodnu haubicu Caesar 155 mm francuskog Nextera. Sustav dolazi u inačicama s podvozjem na osam i šest kotača. Francuska, Indonezija, Saudijska Arabija i Tajland već koriste te haubice, kao i Ukrajina, kojoj je Francuska u travnju posudila 12 komada te dodatnih šest u lipnju. Ugovor za kupnju sustava također je potpisala Belgija, Danska i Maroko. Češka je 2021. naručila samo haubice koje će kod kuće ugrađivati na domaće vozilo Tatra 815-7T3RC1 s pogonom na osam kotača. Nexter je za češke Caesare odabrao najbolje inercijske navigacijske sustave Advans Vega V5 tvrtke iXblue, s kojom surađuje niz godina. Taj sustav ugrađuje se i u danske Caesare.

Pripadajuće streljivo za Nexterov topnički sustav ASCALON kalibra 140 mm

Druga je najtraženija samohodna haubica Archer tvrtke BAE Systems. Švedska je kao prvi kupac potpisala ugovor o nabavi dodatnih Archera kako bi proširila svoje borbene kapacitete. Sustav je ušao i u finale izbora za novu samohodnu haubicu švicarske vojske. Južnokorejska haubica K9 Thunder već se učvrstila na europskom tržištu ušavši u naoružanje Finske, Norveške i Estonije. Usko surađujući s Južnom Korejom, Poljska je Ukrajini već donirala 18 komada samohodne haubice Krab, svoje inačice Thundera. Početkom lipnja objavljeno je da će Poljska isporučiti Ukrajini još 54 primjerka. U trenutku kad svatko želi iskoristiti veliku potražnju za topničkim oružjem, na Eurosatoryju je bio aktivan i njemački Krauss-Maffei Wegmann, prikazavši demonstracijsko vozilo za indirektnu topničku potporu. Radi se o vrlo pokretnoj haubici kalibra 155 mm s dva člana posade, instaliranoj na podvozju oklopnog vozila Boxer. Brzina paljbe iznosi osam granata u minuti zahvaljujući potpuno automatiziranom sustavu punjenja.

Novi vojni pištolj

Bezračne gume koje je francuski proizvođač predstavio pod imenom Michelin X Tweel

Na polju streljačkog naoružanja nije bilo posebnih novosti. Jedina prava novost najnoviji je vojnopolicijski pištolj, koji je javnosti predstavio FN Browning Herstal. FN HiPer je striker fired polimerni pištolj kalibra
9 x 19 mm i potpuno ambidekstralan. Nudi se u dvije konfiguracije: s pripremom za ugradnju refleksnih ciljnika te bez nje. Spremnik kapaciteta 15 metaka u potpunosti je izrađen od polimera. Po ukupnim dimenzijama vrlo je sličan hrvatskom pištolju HS-9 iako je nešto viši i teži, ali uz manji kapacitet spremnika. Premda se HiPer pojavio krajem ovog svibnja, javnosti je prvi put predstavljen upravo na Eurosatoryju. Imajući na umu vojno tržište, a ne toliko civilno, u Herstalu su nastojali prilagoditi pištolj vojnopolicijskim potrebama te su u tu svrhu i prijavili nekoliko patenata od kojih se najviše ističe rješenje poluge utvrđivača spremnika. Poluga u odnosu na gumb nije ništa novo među pištoljima, no treba biti iskren i ustvrditi kako to rješenje nikad nije bilo dobro prihvaćeno. Jedinstveni dio FN HiPer rješenja leži u smještaju samih poluga, koje su ambidekstralne. Drugi proizvođači obično smještaju poluge na spoj branika okidača s rukohvatom. No, na Browningovu su pištolju one smještene na bočnim stranama rukohvata i klize unutar panela. Taj smještaj poluga uopće nije ergonomski riješen i rukovanje njima je nespretno. Dobra je strana to što se poluga na suprotnoj strani od one kojom se rukuje ne pomiče. Izvan uobičajenih pozicija je i poluga za otpuštanje navlake, koja se nalazi na mjestu gdje se inače nalazi ručna kočnica (kod pištolja koji ih imaju). Zbog takvog je rješenja i otpuštanje navlake nepraktično. Sve u svemu, FN Herstal i ovaj put nije ponudio ništa spektakularno. No, opet je s pravom dominirala laka strojnica Evolys. Izrađena u najboljem duhu Browningovih strojnica, pravo je osvježenje s mnogim rješenjima boljim od Sigove strojnice XM250, pobjednika američkog programa NGSW. Sig je na Eurosatoryju taj proizvod predstavio u standardnom 7,62 x 51 mm NATO kalibru, a ne u novom hibridnom 6,8 x 51 mm, koji će rabiti američke oružane snage.

Samohodna haubica Caesar 155 mm francuskog Nextera izazvala je velik interes

PGM Precision, poznati francuski proizvođač snajperskih pušaka, nakon tri godine razvoja javnosti je predstavio Ultima Ratio. Dizajnirana kako bi ispunila sve zahtjeve koji se postavljaju pred suvremenu snajpersku pušku, optimizirana je za pogađanja na udaljenostima do 1000 m. Iako je prvotno razvijana za kalibar .308 Winchester, nudi se i u mnogim drugim kalibrima, uključujući popularne 6,5 Creedmore te 6,5 x 47 Lapua. Puška se nudi u četiri različite inačice i to: Commando, Intervention, Suppresed i Custom, s različitim duljinama cijevi koje se mogu zamijeniti u samo 30 sekundi.

FN HiPer je striker fired polimerni pištolj kalibra 9 x 19 mm i potpuno ambidekstralan

Dakle, od ruske invazije zamjetan je trend povećanja potražnje u kvaliteti, no više nego ikad i u kvantiteti vojnog naoružanja i opreme. Tako i oni kupci koji su već zaključili ili najavili velike ugovore o nabavi sad znatno povećavaju svoje zahtjeve, čak i četverostruko. Upravo je Eurosatory, kao jedna od vodećih svjetskih izložbi naoružanja, iznimna platforma za sve – od proizvođača do trgovaca i u konačnici krajnjih kupaca. Ovogodišnje je izdanje pokazalo da višedimenzijska i složena priroda globalne geopolitičke situacije prisiljava vlade na jačanje vojnih snaga, prije svega kopnenih.


Optimističan nastup hrvatskih proizvođača

Tijekom sajma hrvatske je proizvođače posjetilo izaslanstvo MORH-a na čelu s ministrom Mariom Banožićem

Hrvatski proizvođači na Eurosatoryju su izlagali u sklopu nacionalnog paviljona Hrvatske gospodarske komore.
Tijekom sajma posjetilo ih je izaslanstvo Ministarstva obrane na čelu s ministrom Mariom Banožićem, koji je i na taj način iskazao potporu hrvatskoj namjenskoj industriji. Od hrvatskih proizvođača isticao se HS Produkt sa svojom linijom jurišnih pušaka VHS-2 te velikom ponudom pištolja u rasponu od čisto samoobrambenih pištolja mikro kategorije H linije do većih taktičkih modela SF linije namijenjenih specijalnim postrojbama vojske i policije. Zapažen je nastup imao i DOK-ING sa svojim robotskim vozilom s mogućnošću nadogradnje borbenim stanicama, Šestan-Busch s projektom kaciga-maska te državna Agencija Alan.


Kopneni presretač

Cockerill iX bit će prije svega brz i pokretljiv, a uzor su mu reli vozila

Kao vizualno najdojmljivije vozilo sajma izdvojili bismo Cockerill iX kotačne konfiguracije 4 x 4. Belgijski proizvođač John Cockerill prvi ga je put predstavio javnosti u ožujku ove godine na sajmu World Defense Show u Rijadu u Saudijskoj Arabiji. Kopneno vozilo sa stealth značajkama tvrtka naziva prvim kopnenim presretačem u povijesti. Opremljeno je sustavom naoružanja koji može raspolagati topom kalibra 25 ili 30 mm ovisno o zahtjevima kupca. Tu su i setovi dodatnog oružja, projektila, raketa itd. Ideja za razvoj Cockerilla iX nastala je iz potrebe da se vojsci osigura vozilo koje će prije svega biti brzo i pokretljivo. Koncept je nastao spajanjem tehnologija vojnih i drugih oružnih sustava te reli vozila, a označava raskid s tradicionalnim vojnim vozilima. Cockerill iX ima modificirani infracrveni potpis, što ga čini stealth vozilom. U platformu su ugrađeni integrirani sustavi za sintezu podataka, umjetna inteligencija, pametna kaciga za vozača i suvozača, kamere te različiti sustavi za detekciju, praćenje i izviđanje. Sustav oružja je pokretan: osim što se može rotirati u različitim smjerovima tijekom vožnje, on se može i čvrsto uklopiti u krov vozila, što ga čini neupadljivim. Sam naziv vozila govori o njegovoj pravoj prirodi: “i” je pokrata od interceptor, što znači presretač, a “X” označava modularni sustav s više oružja.


 SPIKE – šesta generacija

Kontrola nad lansiranim projektilima može se usred leta prenositi između platformi i operatera

Izraelska tvrtka Rafael predstavila je šestu generaciju svojih višenamjenskih, elektrooptičkih vođenih projektila SPIKE. Posebice valja istaknuti mogućnost lansiranja cijele salve projektila iz jednog lansera te uspješno kontroliranje do četiri projektila istodobno. Usto, kontrola nad lansiranim projektilima SPIKE NLOS šeste generacije može se usred leta prenositi između platformi i operatera. Primjerice, ako helikopter lansira projektil na visokovrijedni cilj, ali nastavi letjeti izvan ugroženog područja, kopneno vozilo u tom području ili u blizini zone napada može preuzeti kontrolu nad lansiranim projektilom i navoditi ga prema prvotnoj meti. Projektil se točno može navoditi na odabrani cilj uz prikupljanje slika i analize u realnom vremenu, što je vrlo važno. Takva sposobnost može se opisati situacijom kad operater na terenu među vojnicima u identičnim odorama prepoznaje i pogađa zapovjednika. Nova generacija projektila donosi i povećan učinkoviti domet čak do 50 km kad se projektil lansira iz helikoptera i do 32 km s kopnenih i pomorskih platformi.


 Opet lutajuće streljivo

Proizvodi serije Hero razlikuju se po dometu, vremenu leta i nosivosti

Među izlagačima poznatim po najnaprednijim tehnologijama valja istaknuti izraelsku tvrtku UVision, proizvođača lutajućeg streljiva. Takvi sustavi u prvi su plan došli zbog borbenih djelovanja u Ukrajini, a najviše su se spominjali u prvom mjesecu ruske invazije. Osim UVisionova sustava Hero 120 koji se može lansirati s novog tenka KF51 Panther, UVision nudi i druge modele visokopreciznog lutajućeg streljiva. U seriji Hero proizvodi se razlikuju po dometu, vremenu leta (kratko, srednje, daleko) i nosivosti (masi bojnog punjenja). Lakši modeli prenosivi su i posebno dizajnirani kako bi ih pješačke snage nosile kao visokoučinkovito precizno streljivo.

Sustav lutajućeg streljiva sastoji se od lansera, samog streljiva te komunikacijskog i upravljačkog modula za operatera. Osnovno je pitanje: “Što je to lutajuće streljivo?” Najlakše ga je nazvati kamikaza dronom. Ipak, to je streljivo u stvari mala letjelica na daljinsko upravljanje, od kojih svaka može napadati zemaljske ciljeve – čak i izvan vidnog polja. Svi modeli opremljeni su elektrooptičkim senzorima visoke razlučivosti i infracrvenim kamerama koje operateru omogućuju lociranje, praćenje i zahvat čak i vremenski kritične mete s niskim odrazom. Sustav Hero može prekinuti napad dok je u zraku, vratiti se u način letenja i zatim nastaviti napad ili preraspodijeliti mete, dajući operaterima veliku taktičku fleksibilnost na suvremenom bojištu.

Tekst i foto iz Pariza  Dubravko Gvozdanović