Finci počinju zamjenu Horneta

Ministarstvo obrane Finske izvijestilo je da je 27. travnja poslalo zahtjev četirima vladama za nabavu novog borbenog aviona. Vlade su pozvane da prenesu poziv za davanjem ponude domaćim tvrtkama koje su pokazale interes za sudjelovanjem na natječaju u sklopu programa HX Fighter. Program podrazumijeva nabavu 64 nova borbena aviona u Finskom ratnom zrakoplovstvu koji bi zamijenili aktualne avione F/A-18C/D Hornet. Cijeli projekt koštao bi deset milijardi eura, a trebao bi biti realiziran do 2025. godine.
Zahtjev su zaprimile Francuska, Sjedinjene Američke Države, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Od njih je zatraženo da daju ponude za avione Boeing F/A-18E/F Super Hornet (SAD), Dassault Rafale (Francuska), Eurofighter Typhoon (UK), F-35A Lightning II (SAD) i Saab Gripen (Švedska).

(Foto: Ilmavoimat)

Paket svakog ponuđača trebao bi, uz avione, sadržavati i tehničke sustave, sustave za obuku, alate za održavanje, opremu za ispitivanje, pričuvne dijelove, oružja, senzore, itd. U sklopu paketa ponuđači bi trebali ponuditi i rješenja koja ispunjavaju tražene operativne uvjete. Nakon što zaprime zahtjev, ponuđači moraju dati obvezujuće informacije o rješenjima. Slijedi proces nabave, tijekom kojeg finska vlada sa svakim ponuđačem pregovara o preliminarnom sadržaju paketa, a konačni sadržaj trebao bi biti dogovoren u drugoj polovini 2019. godine. Ponuđači će konačnu cijenu svojeg paketa dostaviti 2020., a finska će vlada odluku o kupnji novih aviona donijeti 2021. godine. Svi ponuđači moraju prihvatiti obvezu participacije finske industrije u realizaciji ugovora. Kako je objasnio finski ministar obrane Jussi Niinistö, na taj je način osigurano sudjelovanje domaćih tvrtki u projektu, a ujedno se jačaju tehnološki i industrijski temelji finske obrane. Program HX Fighter od iznimne je važnosti za cjelokupni sustav obrane Finske koja nije u NATO-u. Novi borbeni avioni trebali bi ne samo poboljšati sustav protuzračne obrane, već i zaštitu kopna i mora. Ako bude sve po planu, novi bi avioni trebali biti u uporabi do 2060. godine.

Iva GUGO