Finski program Flota 2020

Krajem rujna ove godine Finska je objavila početak Laivue 2020 (Eskadra 2020) programa izgradnje nove klase višenamjenskih odobalnih ophodnih plovila koju će činiti četiri plovila.
Novi će brodovi zamijeniti četiri brza napadna raketna broda klase Rauma, kao i dva minolovca klase Hämeenmaa koji su izgrađeni 1990-ih. Povlačenje brodova obje klase iz operativne uporabe planirano je sredinom 2020-ih, što je i njihov životni vijek. Novi će brodovi imati sposobnost nadzora i osiguravanja teritorijalnog integriteta, zaštite pomorskog prijevoza i suzbijanja pomorskih napada.

(Foto: Puolustusministeriö)

U izjavi danoj magazinu Jane’s 1. listopada glasnogovornik Ministarstva obrane navodi kako će se točni terminski planovi i važni datumi koji označavaju različite događaje tek definirati. U prvoj je fazi predviđen poziv tvrtkama za dostavom informacija, odnosno iskazom interesa koji bi trebao izaći na prijelazu 2015.-2016. Faza razvoja i cjelokupnog projektiranja planirana je za razdoblje 2015.-2018., a gradnja brodova predviđena je u razdoblju 2019.-2024.
Nova višenamjenska ophodna plovila programa Laivue 2020 bit će višefunkcionalna uključujući protubrodske, protupodmorničke, protuzračne sposobnosti kao i sposobnosti polaganja mina. Plovila se također namjeravaju rabiti u upravljanju međunarodnim kriznim operacijama. Ministarstvo obrane procjenjuje kako će gradnja nove klase koštati 1,2 milijardi eura.

Maja PTIĆ GRŽELJ