Zeleno svjetlo za program Laivue 2020

Ministarstvo obrane Finske dalo je odobrenje za početak brodograđevnih radova na programu Laivue 2020 (Eskadra 2020) koji se odnosi na izgradnju nove klase s četiri višenamjenska odobalna ophodna broda. Cjelokupna financijska vrijednost projekta iznosi oko 1,2 milijarde eura, pri čemu je gradnja prvog plovila dodijeljena domaćem brodogradilištu Rauma Marine Constructions (RMC), gdje bi mogla biti izgrađena i ostala plovila u klasi. Cjelokupan će proces, od razvoja i projektiranja do operativnog ulaska u uporabu, nadzirati Logističko zapovjedništvo Finskih oružanih snaga. Osnovni je zahtjev Zapovjedništva da razvoj projekta kao i gradnja moraju imati finski predznak.

(Ilustracija: Puolustusministeriö)

Novi će brodovi zamijeniti četiri brza napadna raketna broda klase Rauma, kao i dva minolovca klase Hämeenmaa koji su izgrađeni 1990-ih. Povlačenje brodova obiju klasa iz operativne uporabe planirano je sredinom 2020-ih, što je i njihov životni vijek. Novi će brodovi imati sposobnost nadzora i osiguravanja teritorijalnog integriteta, zaštite pomorskog prijevoza i suzbijanja pomorskih napada. Nova višenamjenska ophodna plovila programa Laivue 2020 imat će istisninu oko 2500 t i bit će višefunkcionalna, uključujući protubrodske, protupodmorničke, protuzračne sposobnosti kao i sposobnosti polaganja mina. Plovila se također namjeravaju koristiti u upravljanju međunarodnim kriznim operacijama. Natječaj za odabir borbenog sustava bit će objavljen nešto prije početka 2017. godine.
U prvoj je fazi predviđen poziv tvrtkama za dostavu informacija odnosno izražavanje namjere, koji je privukao više od 80 finskih i inozemnih tvrtki. Faza razvoja i cjelokupnog projektiranja planirana je za razdoblje od 2015. do 2018., a gradnja brodova predviđena je u razdoblju od 2019. do 2024. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ